Košarac o ekspertnom timu za Trgovsku goru: Zašto Turković ovo radi?

E. M.
Košarac o ekspertnom timu za Trgovsku goru: Zašto Turković ovo radi?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac organizao je danas videokonferenciju sa članovima Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

Podsjetimo, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković povukla je jučer s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH odluku o formiranju ekspertne grupe za problem Trgovske gore gdje susjedna Hrvatska namjerava izgraditi odlagalište nuklearnog otpada.

Na taj potez jučer je reagirao ministar Košarac koji je rekao da ne razumije zbog čega je Bisera Turkovitako postupila. 

Netačno i neargumentovano

On je istakao da neće da bude oštar, te da mu nije jasno zašto je Turković to uradila, obzirom da se sa svim ovim složio i Parlament, Zeleni klub i entiteti, te da je sve što je rekla tokom sjednice vezano za ovu tačku potpuno netačno i neargumentovano, te da se nada da ova odluka nema neku političku pozadinu.

Turković je danas svoj stav obrazložila time da već postoji niz tijela i komisija te bi imenovanje Ekspertnog tima od 22 člana za Trgovsku goru dupliciralo već postojeću strukturu i dodatno trošenje sredstava.

Košarac je danas na konferenciji za medije ipak bio oštriji.

"Prije svega, pokušat ću da budem kolegijalan i korektan prema uvaženoj ministrici Turković s obzirom na činjenicu da poštujem starije ljude. U tom smislu bih želio da budem korektan. Žao mi je što ću reći da me ovo podsjeća na potpunu opstrukciju važnog posla koje radimo u interesu svih građana u BiH. Čini mi se da je ovo klasični šamar svim ljudima koji žive u slivu rijeke Une, bilo da je riječ o Srbima, Bošnjacima ili Hrvatima", kazao je Košarac na početku obraćanja medijima.

Istakao je da je Vijeće ministara donijelo odluku o formiranju Koordinacionog tijela i da je u tome učestvovala i Turković.

"U odluci u članu 4 je jasno navedeno da stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi odluka o formiranju Radne grupe iz 2016. Prema tome, ne radimo ništa paralelno. Žao mi je ako je neko dezinformisan. Ovo nije hir nijednog od nas članova Koordinacionog tijela", rekao je Košarac.

Dodao je da vanjsku politiku definiše Predsjedništvo BiH koje je donijelo zaključak koje se obavezuje Ministarstvo vanjskih poslova i sve druge institucije da predano rade na ovom pitanju.

Od ministrice Turković tražit će pisanu informaciju šta je uradila u skladu s zaključkom Predsjedništva.

Kako će biti plaćeni

 "Pošto nas pozivaju za neka sredstva, reći ću da je to potpuno netačno. Istina je da espertni tim ima 22 člana i smatram da će možda treba i dodatnih kapaciteta jer je to proces koji će trajati. Mi ćemo kroz konstituisanje ekspertnog tima i uvođenjem strane BiH u analizu tog lokaliteta sigurno doći i do nekih drugih potreba. Želimo da kredibilno, na temelju naučno-istraživačkih i stručnih saznanja suprostavimo se hrvatskoj strani", rekao je Košarac.

Dodao je da svi članovi ekspertnog tima, a rade u institucijama BiH neće biti plaćeni.

"To nisu milionski iznosi. Zašto neko govori o tako visokim iznosima? O tome će odlučivati Vijeće ministara. Za rad u komisijama postoji naknada od 475 KM. Kakva smo mi zajednica ako znamo da se u Hrvatskoj u ovoj godini planiraju višemilionski u eurimaa za ovu aktivnost, a mi danas problematizujemo nekih 200.000 ili 300.000 KM", poručio je Košarac dodajući da ne želi da vjeruje da se radi o nekoj političkoj p0ozadini, već o neopreznosti ministrice Turković.

Na kraju je dodao da se nada da će na narednoj sjednici Vijeća ministara koja je planirana za 9. juli nađe ova tačka dnevnog reda i da će usvojiti odluku o formiranju Ekspertnog tima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije