Danas masovni mimohod antifašista: Snažno NE zlu i slavljenju zla

Radiosarajevo.ba
Danas masovni mimohod antifašista: Snažno NE zlu i slavljenju zla
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Plakat na Marijin Dvoru

Članovi Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR), ali i drugi građani antifašisti danas će prisustvovati mimohodu da u tišini, od 12 do 13 sati, na Trgu BiH, na mjestu gdje je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. objesila 55 antifašista, odati poštu, kako je navedeno, "žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.".

"Svojim dolaskom izraziti ćemo svoju građansku VJERU da su ISTINA i MIR dokazani način civilizacijskog i ljudskog postojanja Sarajlija", navodi se u dopisu koji potpisuje predsjednik SABNOR-a Sead Đulić.

Zamolili su građane da ovo komemorativno okupljanje i odavanje pošte bude dostojanstveno i uz poštovanje svih preporučenih mjera propisanih u cilju zaštite stanovništva u vremenu pandemije. Pozvali su građane da dođu kao pojedinci, bez bilo kakvih parola, transparenata, zastava, stranačkih i drugih obilježja.

Povod je što će u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu biti održana misa za Bleiburg koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić. Misa će početi u 12 sati i 15 minuta.

Održavanje ove mise izazvalo je brojne reakcije uglednih javnih ličnosti, intelektualaca, zvaničnika, diplomata...

Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, istakla je da se misa može shvatiti kao glorifikacija onih koji su podržavali nacistički orijentiran ustaški režim, odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi.

"Takva komemoracija prestavljala bi dodatni napad na žrtve tog režima, što je potpuno suprotno idealima i principima antifašizma, na kojima su nastale evropske države nakon Drugog svjetskog rata, i zadala bi težak udarac naporima u smjeru pomirenja u regionu", kazala je Mijatović.

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo rekao je da Katolička crkva jednostavno nije to smjela napraviti Sarajevu i Bosni i Hercegovini, te dodao da će ovaj događaj imati "vrlo štetne posljedice po međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini koji ionako nisu sjajni i opterećeni su sa međunacionalnim problemima".

Želimir Altarac Čičak pitao je kardinala Puljića zašto Njemačka ne služi mise Hitleru.

Centar Simon Wiesenthal zatražio je od vlasti BiH da zabrane misu.

"Većina ljudi za koje se održava misa bili su saradnici ustaškog režima koji su pokušali pobjeći od pravde nakon završetka Drugog svjetskog rata", objavljeno je u saopćenju Centra Simon Wiesenthal.

Teologinja iz Austrije i povjesničarka Anna Maria Grünfelder je u pismu Vinku Puljiću poručila da ne vara ni sebe ni druge.

Christian Schwarz-Schilling istakao je da HDZ podržava misu za nacističke kolaboratere, koje su jugoslavenski vojnici ubili 1945, te da je HDZ član EPP-a i Evropski konzervativci, Brisel i Katolička crkva moraju reagirati.

Radnička fronta iz Hrvatske podržala je sarajevske antifašiste.

"Ne smijemo izgubiti iz vida da oni koji su stradali na Bleiburgu nisu bili nevine žrtve. To su u ogromnom broju što pripadnici, što podržavatelji NDH te oni koji su ostali uz tu državu do samog njenog kraja", izjavio je Krešimir Sučević Međeral.

Svjetski jevrejski kongres (WJC) pozvao je vlasti u Hrvatskoj da prestanu sudjelovati u veličanju, kako su naveli, zloglasnog ustaškog režima, te osudio misu, namijenjenu odavanju počasti Hrvatima ubijenim u maju1945. u Bleiburgu.

Dragan Bursać je u svojoj kolumni pitao od kada je blajburški fašizam tolerancija i ljubav?

Židovski informacijsko-edukacijski centar Hatikva sa sjedištem u Zagrebu, na čijem čelu je Julija Koš, u reakciji je naveo da "preseljenje" mise u Sarajevo (zbog dobrodošlih okolnosti oko koronavirusa) nipošto nije unutarcrkvena odluka, već prije svega politička, vrlo negativna odluka, koja će imati daljnje otrovno djelovanje. 

Osnivačko tijelo Asocijacije nevladinih organizacija regiona uputilo je žestok prigovor Hrvatskom saboru i Vrhbosanskoj nadbiskupiji zbog održavanja mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu.

U prigovoru, između ostalog, ističu da održavanje mise nije samo provokativno, već je i opasno, ali i krajnje bespotrebno s tim da Sarajevo i Bleiburg nemaju ništa zajedničko, kao što BiH nema sa Hrvatskom u ovakvom kontekstu.

Esad Bajtal kazao je da je organizovati misu u Sarajevu za blajburško-luburićevsku bratiju, koja je nemilosrdno mučila, ubijala i demonstrativno (u svrhu sijanja straha), po Marindvoru vješala nedužne Sarajlije, zaista ljudski i logički sunovrat bez presedana. 

Stigla su i brojna pisma partizana, antifašista, žrtava i njihovih potomaka... Takvo je još pismo za, čiju nam je kopiju (uz odobrenje za objavu), poslala i Sarajka Flora Montiljo Nay, koja je kardinala pitala "da li će vam Bog oprostiti misu za Bleiburg".

Svoj glas protiv održavanja mise za Bleiburg, digli su i brojni glumci i režiseri iz Bosne i Hercegovine koji su poručili "Neće proći".

SDA je pozvala kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da prispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu.

Iz Ambasade SAD u BiH su pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u BiH da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike.

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se "dovođenjem Blajburga" u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije sa Nadbiskupijom vrhbosanskom, te lično Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma sa kardinalom Vinkom Puljićem.

Ambasada Izraela u Tirani poslala je riječi podrške Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, ali i uputila prigovor zbog najavljene svete mise za Bleiburg 16. maja.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić je osudio najavu održavanja mise.

Hrvatski predsjednik u dva mandata, prvi predsjednik Vlade Hrvatske te zemlje i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić u izjavi za Radiosarajevo.ba je rekao da je „iznenađen da se uopće održava misa Bleiburg“, jer u Bleiburgu nema nikakvih žrtava.

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci i predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin u otvorenom su pismu istaknuli duboku povrijeđenost te "da su s nevjericom primili vijest kako će u Sarajevu 16. maja biti održana komemorativna misa za stradale ustaše i druge fašističke zlikovce u Blajburgu". Poručili su da ne zaslužuju da im se u Sarajevu ni ime pomene.

Slavni sarajevski glumac Nermin Tulić pitao je, između ostalog, kadrinala Puljića zna li da je u Sarajevu od ustaških ruku ubijeno preko 9 hiljada ljudi?

Iz HDZ-a i HNS-a su podržali održavanje mise.

Iz Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine su istakli da je vlastito i neotuđivo pravo Katoličke Crkve, kao što je neotuđivo pravo i svake druge Crkve i vjerske zajednice, u skladu sa zakonitim unutrašnjim ustrojem, vršiti svoje bogoštovlje, molitve i obrede i odgajati vjernike u svojoj vjeri. 

"Prema nauku Katoličke Crkve, moliti za neku osobu ili za neku skupinu ne znači niti odavati počast toj osobi ili skupini, niti poistovjećivati se s njima, niti prihvaćati njihova politička uvjerenja", između ostalog su naveli iz Biskupske konferencije. 

I papin izaslanik u BiH je dao podršku Puljiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije