Bivši katarski ambasador u BiH imenovan za šefa diplomatske misije u Kraljevini Bahrein

4
Radiosarajevo.ba
Bivši katarski ambasador u BiH imenovan za šefa diplomatske misije u Kraljevini Bahrein
Foto: Ambasada Katara u BiH / Sultan bin Ali Al-Khater i Lana Pudar

Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, donio je jučer, 12. juna, odluku br. 53 za 2024. godinu, kojom imenuje Sultana Ali Yousefa Mohammeda Al-Khatera, bivšeg šefa diplomatske misije ove zaljevske države u Bosni i Hercegovini, za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Kraljevini Bahrein, objavila je katarska državna novinska agencija QNA.

Katarski emir imenovao je, također, ambasadore svoje zemlje u Kraljevini Velikoj Britaniji, Republici Poljskoj i Republici Tunis. Odluke o imenovanjima stupaju na snagu danom donošenja, a objavit će se u "Narodnim novinama".

Podsjetimo, u julu prošle godine državni vrh Bosne i Hercegovine iskazao zahvalnost ambasadoru Al-Khateru, "čovjeku koji je pokazao veliko srce Katara u BiH".

Ovu zmiju ne biste rado sreli, a voli se kupati u Jadranskom moru

Ovu zmiju ne biste rado sreli, a voli se kupati u Jadranskom moru

Riječi zahvalnosti ambasadoru Al-Khateru tada su uputili aktuelni predsjedavajući i članica Predsjedništva BiH, dr. Denis Bećirović i Željka Cvijanović, naglašavajući ulogu ovog karijernog diplomate u jačanju odnosa naše dvije zemlje.

Zukan Helez, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine, istakao je, također, da je ambasador Al-Khater "značajno unaprijedio saradnju Katara i Bosne i Hercegovine", dok je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Husein ef. Kavazović, ocijenio da je "ambasador Al-Khater u svim prilikama bio čovjek kod kojeg smo mogli naići na razumijevanje i pomoć".

Država Katar osigurala ramazanske pakete za 900 povratničkih porodica u bh. entitetu RS

Država Katar osigurala ramazanske pakete za 900 povratničkih porodica u bh. entitetu RS

Država Katar i Kraljevina Bahrein u proljeće prošle godine obnovili su diplomatske veze nakon spora iz 2017. godine. Delegacije dviju zemalja sastale su se u aprilu 2023. u sjedištu Generalnog sekretarijata Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) u saudijskoj prijestolnici Rijadu. Obje strane sastale su se kako bi "pojačale jedinstvo Zaljeva i integraciju prema Povelji GCC-a".

Kako je tada objavila Al Jazeera Balkans, u januaru iste godine bahreinski prijestolonasljednik i katarski emir telefonom razgovarali su "o razlikama u stavovima", što je nagovijestilo otopljavanje odnosa.

Sultan bin Ali Al-Khater
Foto: Ambasada Katara u BiH: Sultan bin Ali Al-Khater

Podsjetimo, tokom 2017. godine Bahrein, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, nametnuo je diplomatsku blokadu Kataru, zbog tvrdnji da je preblizak Iranu i da podržava tvrdolinijaške grupe.

Te navode je Doha je uvijek odlučno demantirala. Četiri arapske zemlje zabranile su katarskim avionima i brodovima korištenje njihovog zračnog prostora i voda te su prekinule trgovinske veze. Godine 2021. Saudijska Arabija, UAE i Egipat obnovili su te veze. Spor Kraljevine Bahreina s Katarom bio je uglavnom usredotočen na odnos s Iranom i pitanja duž njihove pomorske granice. Obnova veza došla je prošle godine usred niza drugih napora za rješavanje regionalnih sporova, uključujući onaj između Irana i Saudijske Arabije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije