BiH i CERN potpisale sporazum: Koliko ćemo čekati članstvo u vrhunsku instituciju

1
M. R. S.
BiH i CERN potpisale sporazum: Koliko ćemo čekati članstvo u vrhunsku instituciju

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, te Fabiola Gianotti, glavna direktorica CERN-a, potpisale su sporazum o međunarodnoj naučnoj i tehničkoj saradnji u području fizike visokih energija.

Sporazum između BiH i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) potpisan je na online ceremoniji.

CERN je poznat kao međunarodna institucija za nuklearna istraživanja na području fizike elementarnih čestica. Najveći je naučni laboratorij na svijetu, ima najsloženije naučne mjerne instrumente i druge uređaje potrebne za istraživanja.

Ankica Gudeljević potpisala sporazum s CERN-om - undefined

Foto: MCP: Ankica Gudeljević potpisala sporazum s CERN-om

"Imajući u vidu da su istraživanja u području fizike visokih energija važna za daljnji razvoj temeljne znanosti i tehnički napredak, CERN-ova namjera je bila ojačati saradnju s državama koje nisu članice CERN-a, a s kojima je uspostavljena suradnja.

Bosna i Hercegovina je izrazila interes za sudjelovanje u naučnom programu CERN-a kako bi osnažila razvoj nauke u BiH.

Ovim sporazumom je stvoren okvir koji će osigurati dugoročne mogućnosti za sudjelovanje naučnika, inženjera i tehničara iz BiH u istraživačkim projektima CERN-a kao i za pružanje takvih sličnih doprinosa o kojima će se BiH i CERN dalje dogovarati", saopćili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Mirza Hadžimehmedović, vanredni profesor na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli, za Radiosarajevo.ba je pojasnio da je potpisivanje memoranduma o saradnji prvi korak na putu ka pristupanju CERN-u.

"Idući korak bi bio da se potpiše drugi ugovor gdje će se određeni dio budžeta uplaćivati da budete punopravni član CERN-a.

Mislim da se to kod nas još dugo neće desiti. Milsim da treba oko milion KM. To nije puno, ali kada vidite koliko se sredstava odvaja za nauku... Ali, važno je da su nam otvorena vrata", istakao je Hadžimehmedović.

On je na svom Facebook profilu podijelio i link za praćenje online ceremonije potpisivanja sporazuma. No, u posljednji tren je odlučeno da to ipak ne bude za javnost.

Hadžimehmedović je naglasio da je velika čast biti dio porodice CERN, ali svakako predstavlja veliku obavezu.

On je pojasnio da članstvo u ovoj vodećoj naučnoj organizaciji znači, između ostalog, mogućnost korištenja laboratorija za potrebe istraživanja, pristup kancelarijama u sjedištu CERN-a...

Hadžimehmedović je kazao da je nekada Jugoslavija bila među osnivačima CERN-a, a potom je došlo do raspada bivše naše države.

On je dodao da susjedne Hrvatska i Srbija daju novac, dok je BiH zapravo bila jedina zemlja u zapadnoj Evropi koja nije imala nikakav sporazum sa CERN-om.

Sudarač čestica CERN - undefined

Foto: Huanqiu: Sudarač čestica CERN

Kako je saopćeno nakon potpisivanja, ministrica Gudeljević je kazala da je BiH opredijeljena za provođenje politike EU koja se odnosi na uklanjanje barijera slobodnog kretanja znanja unutar Europe, te jačanje prekogranične pokretljivosti istraživača, studenata, naučnika i predavača.

Gudeljević je istakla značaj i ulogu mladih bh. istraživača koji će, dodala je, kroz zajedničke projekte osnažiti, ostati u svojoj zemlji i doprinijeti njenom razvoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije