Bakir Nakaš: Kada je trebalo misliti o vakcinama, bh. političari su mislili o izborima

2
Radiosarajevo.ba
Bakir Nakaš: Kada je trebalo misliti o vakcinama, bh. političari su mislili o izborima
FOTO: Arhiv / Bakir Nakaš

Bakir Nakaš, podnositelj prijave koju je uputio u ime više osoba, a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije Covid 19 po živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine, obratio se danas građanima Bosne i Hercegovine na protestu "Borba za život".

Svi su danas imali isti cilj i istu poruku, a to je da poruče vlastima da su životi građana bitni i da je dosta marginalizacije, nepoštovanja i bahatosti. Svoj govor počeo je minutom šutnje za sve preminule od posljedica koronavirusa.

„Neka im je hvala, a oni koji su odgovorni za njihove živote neka se stide i neka ih bude sramota. Podnesite ostavke, to je jedino što vam je dana ostalo. Grupa građana izrazila je svoje nezadovoljstvo s podnošenjem krivične prijave protiv odgovornih koji su na vrijeme trebali da osiguraju potrebne vakcine. Bili smo svjesni da je vakcina jedino naše oružje. Korisno rješenje je bilo da su stručnjaci u svijetu uspjeli u kratkom roku da proizvedu vakcine“, kazao je Nakaš.

U periodu kada je trebalo misliti o vakcinama, bh. političari su, dodaje, razmišljali o izborima, a njihovi prioriteti su bili da nekoga uhljebe.

„U međuvremenu, u susjedstvu, ljudi su osigurali vakcine za preko 2 miliona njihovih građana. Kada će biti vakcina proizvedena u BiH? Stručnjaci kažu da BiH ima kadrove, uslove i prostor da može proizvoditi vakcine. Ko je pokrenuo proces nabavke vakcina u BiH, a da ne kažem proizvodnju? U ratu smo svašta mogli, danas ne možemo maske da proizvedemo“, konstatuje Nakaš.

Protest građana Sarajeva - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Protest građana Sarajeva

Pasivan odnos političara rezultirao je, poručuje, na hiljade zaraženih, oboljelih i umrlih od posljedica koronavirusa. Za to, poručuje oštro, neko mora odgovarati!

„Vi ste ih 6. aprila pozvali da podnesu ostavke, oni su zabili glavu kao nojevi i nisu se obazirali. Očekujemo, a već imamo informacije da Tužilaštvo BiH intenzivno radi na slučaju propuštanja vakcina u BiH i na velikom broju preminulih od koronavirusa. Ima ona izreka: „Ako hoću, lako ću, ako neću, kako ću“. E pa, čini mi se da političari u našoj zemlji ne znaju kako da nabave vakcine, ako ne znaju, neka se sklone, da dođu oni koji znaju“, jasan je Nakaš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije