Analiza zdravstvenog sektora u BiH: Nacija stari, a liječenje sve skuplje

Radiosarajevo.ba
Analiza zdravstvenog sektora u BiH: Nacija stari, a liječenje sve skuplje
Pixabay / Ilustracija
Bosnu i Hercegovinu karakteriše povećavanje troškova u zdravstvu, a prema posljednjim podacima izdvojeno je 9,5 posto bruto domaćeg proizvoda.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u analizi "Socijalna uključenost“ navodi da se povećanje ovih troškova može objasniti i starenjem stanovništva, a i činjenicom da liječenje postaje skuplje uvođenjem novih tehnologija i većeg spektra laboratorijskih nalaza, piše Blic.

Od ukupnog izdvajanja za zdravstvo, javni izdaci su 71 posto, a privatni 29 posto. Primjera radi u Hrvatskoj samo 18,1 posto ukupne potrošnje čine privatni izdaci.

Posmatrajući strukturu ukupne potrošnje po namjenama, oko 50 posto potrošnje odlazi na usluge liječenja, a 27 posto na lijekove i druga medicinska sredstva. Udio privatne potrošnje je najizraženiji kod medicinskih sredstava za vanbolničke pacijente (oko 60 posto predstavlja privatnu potrošnju) i rehabilitacijskog liječenja (oko 35 posto).

"U narednom periodu jedna od izazova BiH treba da bude i smanjenje privatnih izdataka", navodi se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

BiH mora racionalizirati troškove i obezbijediti nove izvore finansiranja zdravstva

Iako BiH ima prosječno kraću dužinu boravka u bolnicama i bolničko liječenje u BiH, kako se ističe, ono iziskuje značajne izdatke. U BiH najviše novca se izdvaja na bolničko liječenje i za medicinska sredstva za vanbolničke pacijente. Na administraciju i upravljanje zdravstvenim sistemom troši se oko tri posto.

"BiH treba iznaći način smanjenja troškova u bolničkom liječenju, a jedan od načina je i preventivna zaštita na koju sada trenutno odlazi samo 1,7 posto od ukupne potrošnje na zdravstvo", navodi se u u ovoj analizi.

Izazovi u zdravstvenom sektoru u BiH su, kako smatraju, svakako racionalizacija troškova uz istovremeno obezbjeđenje novih izvora finansiranja. Jedan od novih načina finansiranja predviđen je Reformskom agendom. Radi se o izdvajanju iz akciza i usmjeravanju u zdravstveni sektor. Jedan o značajnijih izazova je i pristup zdravstvenoj zaštiti budući da oko 15 posto stanovnika nije pokriveno socijalnom zdravstvenim osiguranjem.

"Osim finansijskog pristupa zdarvstvenoj zaštiti, postoji i fizički koji je posebno otežan za osobe sa invaliditetom. Izazov u narednom periodu za kreatore politike je i prevencija zaraznih i nezaraznih bolesti", ističe se u analizi.

Visoka smrtnost u saobraćaju

Jedan od velikih problema u BiH je znatno visoka stopa smrtnosti na 100.000 stanovnika uzrokovana zbog saobraćajne nesreće. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da su zabilježena smanjenja smrtnosti u slučajevima kada država preduzme određene mjere u regulaciji saobraćaja.

Budući da smo šesti u Europi po broju smrtnosti uzrokovanih saobraćajnim nesrećama, pred BiH stoji izazov za donošenje politika iz oblasti sigurnosti u saobraćaju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije