Alkalaj: UN se nisu snašle u situaciji kako da spriječe zločine i agresiju na BiH

2
L. M.
Alkalaj: UN se nisu snašle u situaciji kako da spriječe zločine i agresiju na BiH
Foto: Krug 99 / Sven Alkalaj

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama govorio je kao uvodničar na sesiji Kruga 99.

Povod održavanja sesije je obilježavanje 30. godišnjice od članstva BiH u UN-u.

Podsjetio je na dešavanja prije 30 godina i okolnosti u kojima se tada BiH nalazila. Posebno je istakao embargo na oružje koje su UN donijele na prijedlog tadašnje jugoslovenske delegacije to jest da se stavi zabrana na uvoz oružja u zemlje bivše Jugoslavije.

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

"Svi znamo kako nas je to pogodilo i šta smo sve morali raditi, oružja je bilo, ali ga nije bilo na pravoj strani. Bilo ga je kod agresora koji je išao da uništi BiH i njenu državnost", napomenuo je Alkalaj.

Sam čin prijave, kako je istakao, nije tekao bez komplikacija.

"Nisam bio prisutan, ali su mi to prenijeli Muhamed Šaćirbegović i Haris Silajdžić. Aplikacija se mora podnijeti mjesec dana za prijem u UN u uredu Generalnog sekretara. Međutim, 15. maja je nastala zbrka da nema aplikacije BiH. Ili ona koja ima nije bila važeća, bez originalnog potpisa predsjednika Izetbegovića.

Sarajevo je tada bilo u opsadi, ali su Šaćirbegović i Silajdžić uspjeli da čitav taj tekst ponovo napišu i predaju prijavu", ispričao je Alkalaj.

U tom momentu je, kako je napomenuo, bilo 175 država u UN-u.

"Ujedinjene nacije nisu se snašle u situaciji kako da spriječe zločine i ageresiju na BiH. Velika poteškoća za nas u BiH je bio nepravedni embargo.

BiH je nakon rata nastavila učešće u UN-u. Članstvo BiH kao nestalne članice u Vijeću sigunosti u periodu 2010-2011. godine bilo je veoma važno", kazao je Alkalaj.

Ujedinjene nacije, kako je rekao, nisu savršene kao organizacija, ali su potrebne svijetu.

Osvrnuo se i na invaziju Rusije na Ukrajinu.

"Neke stvari zbog odlučivanja i konstrukcije nije moguće provesti zbog prava veta. Ovo je prvi put da je stalna članica Vijeća sigurnosti izvršila agresiju na članicu UN-a", te napomenuo da se snage NATO-a ne mogu uključiti u rat u Ukrajini jer bi to bilo ravno trećem svjetskom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije