Novak Đoković: Stvarno ne razumijem zašto mi zabranjujete ulazak?

2
Radiosarajevo.ba
Novak Đoković: Stvarno ne razumijem zašto mi zabranjujete ulazak?
Foto: EPA-EFE / Novak Đoković

Odmah nakon što je sudac Anthony Kelly dosudio da Novak Đoković smije ostati u Australiji, Federalni sud u Melbourneu objavio je cjeloviti transkript razgovora koje je Đoković na aerodromu vodio sa službenicima granične kontrole.

Podsjetimo, Novak Đoković je jedan od rijetkih sportista koji se nije vakcinisao protiv COVID-19 i tako nije stekao uvjet za ulazak u Australiju gdje ovog mjeseca održava prvi Grand Slam sezone.

Imigracioni ministar Alex Hawke ima diskreciono pravo da Novaku još jednom poništi vizu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ukoliko se to dogodi, Novak bi morao da napusti Australiju u narenih nekoliko sati.

Ranije su bili dostupni samo dijelovi transkripta koje su u žalbi priložili Đokovićevi advokati, no sada su objavljeni svi razgovori, od 0.20 do 7.40 ujutro.

Iz transkripta se vidi kako je Đoković pokušavao uvjeriti službenike da ga puste u Australiju i uzalud im objašnjavao da je dobio izuzeće za vizu, prenose Sportske.

Odmah na početku, nakon što je izjavio da ne treba prevoditelja te da se slaže sa snimanjem intervjua, obavijestio je službenika da nije cijepljen.

"Koji su razlozi vašeg dolaska u Australiju?", upitao ga je službenik 20 minuta nakon ponoći.

"Profesionalni sam teniser i došao sam nastupiti na Australian Openu u Melbourneu, Victoriji", odgovara Đoković.

Potom kreću pitanja o cijepljenju i vizi.

"Jeste li cijepljeni?"

"Nisam."

"…na covid-19? Niste cijepljeni?"

"Nisam cijepljen."

"Hvala. Jeste li ikad imali COVID?"

"Jesam."

"Kada?"

"Dvaput sam imao COVID, prvi put u junu 2020. (nakon zadarskog Adria Toura, nap. a.), a nedavno sam bio pozitivan na PCR testu 16. decembra."

"Oprostite, kojeg datuma?"

"16. decembra. Imam dokumente koji to mogu potvrditi, ako želite…"

"Hvala, napravit ćemo fotokopije."

"Da. To su PCR testovi (…) evo ovaj je pozitivan, od 16. decembra, (…) a ovaj je napravljen 22. decembra i taj je negativan."

Nakon što se službenik vratio, krenulo je ispitivanje o vizi, o tome ko je ispunjavao aplikaciju (Đoković odgovara da je to učinio njegov menadžer) te kako je igrač dobio izuzeće. Đoković odgovara da ima certifikat ovjeren od strane Australskog teniskog saveza, u kojem dva neovisna medicinska panela potvrđuju da ima pravo na izuzeće od cijepljenja.

Dodaje i da je dobio e-mail od strane vlade Victorije, ali ubrzo nakon toga se ispričava i govori da nije bilo komunikacije s vlastima, već samo s Australian Openom.

Ispitivanje je ubrzo prekinuto i nastavljeno u 3.55, kada je službenik obavijestio Đokovića o namjeri da mu se poništi viza.

"Ne razumijem, poništit ćete mi vizu, ili…?", kaže Đoković.

"Da, ali dajem vam nekih 20 minuta ili koliko god vam treba vremena. Trebate nam predočiti razlog zbog kojeg vam ne bismo poništili vizu."

"Zbilja ne shvaćam što još tražite da vam predočim. Dao sam vam sve dokumente koje su Tennis Australia i vlada Victorije od mene zatražili u protekla tri ili četiri tjedna, moj menadžer bio je u stalnoj komunikaciji s njima. Ovo su pravila koja smo dobili, ja sam se prijavio, oni su odobrili, ne znam što još želite da kažem. Došao sam ovamo na temelju tih dokumenata, inače ne bih imao pravo doći. Stvarno ne razumijem zašto mi zabranjujete ulazak u zemlju. Čekao sam četiri sata i još uvijek ne shvaćam koji je razlog? Nedovoljno dokumenata?"

Službenik mu odgovara da će mu pročitati sve informacije i ponavlja da mu može dati još 20 minuta.

"Dajete mi 20 minuta da vam predočim dodatne dokumente koje nemam? U četiri sata ujutro? Stavili ste me u vrlo neugodnu situaciju u kojoj u 4 ujutro ne mogu stupiti u kontakt ni s kime iz Teniskog saveza, a preko njih ni iz vlade Victorije. U jako sam neugodnoj situaciji. Ne znam što da vam još kažem. Sve što su tražili od mene je ovdje."

Službenik odgovara samo sa "da", nakon čega Đoković odgovara da je šokiran namjerom da mu se poništi viza te traži da se pričeka do 8 sati ujutro.

"Tada mogu nazvati Tennis Australiju i možemo pokušati riješiti ovo. Ali sada? Sad svi spavaju. Došao sam u 1 ujutro, ne znam što mogu učiniti u ovom trenutku. Znam da slijedite pravnu proceduru, ali ovo nema smisla. Mogu nazvati svojeg menadžera, ali rekli ste mi da ne smijem koristiti mobitel, ne komuniciram ni s kime, nitko ne zna što se događa."

Nakon toga je zamolio da mu se pročita razlog zbog kojeg se viza poništava, a kada službenik dolazi do dijela u kojem stoji da se "prijašnja zaraza covidom-19 ne smatra medicinskom kontraindikacijom za cijepljenje u Australiji", Đoković ga prekida.

"Oprostite, ali to nije istina. Medicinski panel Victorije izričito je ustvrdio da je pozitivan test na covid-19 u proteklih šest mjeseci temelj za dobivanje izuzeća. Komunicirao sam direktno s njima, dakle to nije istina. Morao sam čak predočiti i krvnu analizu s brojem antitijela."

Službenik mu nakon toga čita i Akt o biosigurnosti, koji Đoković ne želi potpisati te ponavlja da su informacije koje dobiva drugačije od onih koje su mu predočene prije puta u Australiju.

"Iznenađen sam što sam uopće u ovoj situaciji. U vašem sam sustavu, siguran sam da u njemu imate potvrdu da imam medicinsko izuzeće. Moje je pitanje, kako je moguće da niste upoznati s pravilom o šest mjeseci?"

Službenik odgovara da je kontrola granica u nadležnosti federalnih vlasti te da je Đokoviću ponudio priliku da mu predoči korespondenciju teniskog saveza s vladom. Đoković odgovara da nema te dokumente jer mu "nije ni pružena prilika da razgovara s bilo kime", budući da mu je oduzet mobitel.

"Ako mi ga vratite, mogu početi zvati agenta i druge ljude, možda nekoga probudimo i dođemo do nečega", govori.

Službenik prekida ispitivanje i vraća se u 5.20, kada Đokovića obavještava da se smije odmoriti te da njemu završava smjena i da će slučaj preuzeti druga ekipa.

Odmor, međutim, nije dugo trajao, jer je druga ekipa stigla u 6.07 i započela novo ispitivanje, u kojem su ga odmah obavijestili da ga više nemaju namjeru čekati i da će mu poništiti vizu. Đoković traži još "dva, tri sata" kako bi njegovi odvjetnici mogli reagirati, nakon čega je obaviješten da ne može ostati u aerodromu te da će biti prebačen u hotel.

"Oh, u redu, ići ću u hotel?"

"Da, u gradu."

"Je li to neki COVID-hotel, ili što?"

"Ne, ne znam kako se zove, to je hotel s kojim vlada ima ugovor o smještaju ljudi kojima je zabranjen ulazak u zemlju."

"OK, ali smijem li uzeti prtljagu sa sobom?"

"Da, smijete, ali vjerojatno nećete imati puni pristup."

Đoković je nakon toga pristao na odlazak u hotel i još jednom ponovio zbog čega smatra da mu se ne smije otkazati viza. U 7.38 sati, odbio je potpisati odluku o poništavanju vize, nakon čega je u prostoriju ušao policijski službenik Beck koji ga je priveo. Đokoviću su dali kontakt srbijanskog ambasadora te ga obavijestili da će se u slučaju deportacije iz Australije u Dubai vraćati s istim zračnim prijevoznikom kojim je i došao, odnosno Emiratesom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije