Sport u ramazanu: Šta jesti, kada i kako trenirati?

0
A. L.
Sport u ramazanu: Šta jesti, kada i kako trenirati?
Foto: Kolaž / Amar Čizmić za portal Radiosarajevo.ba govori o ishrani za vrijeme ramazana

Sveti mjesec kod muslimana, ramazan, nastupio je 1. aprila nakon akšam namaza. Ramazan je period kada se duhovno i tjelesno čistimo. Za one koji se bave sportom i poste, postoji dilema šta jesti i kada trenirati.

Ovim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori sarajevski fitness trener Amar Čizmić.

Čizmić za početak kaže da je ovo mjesec čišćenja, kako duhovnog tako i tjelesnog, i da mu baš tako treba pristupiti kada je u pitanju ishrana i trening.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

"Nije nemoguće napraviti progres i u ovom periodu, ali ga je bolje iskoristiti za odmor i mali 'deload' od treninga", smatra Čizmić.

Poručuje da bi trening trebalo skratiti "trajanjem, intenzitetom i frekvencijom".

"Treba se bazirati na nekoliko osnovnih pokreta sa manjom radnom kilažom od one s kojom radite inače jer je cilj samo malo prokrviti mišiće", poručuje dugogodišnji fitness trener.

Smatra da je idealan period za trening pred iftar.

"Poslije toga bismo imali obrok bogat proteinima i ugljikohidratima kako bi nadoknadili potrošeni glikogen. Ako ste unijeli dovoljno nutrijenata u periodu kada je dozvoljeno da jedete, nema straha od katabolizma. Slično je i kao kod 'intermittent fasting 16/8', samo je razlika što u ramazanskom postu ne pijete vodu, a to je i glavni razlog zašto trening treba biti manje težak i intenzivan".

Postoji i opcija broj 2.

"Druga opcija bi bila period nakon iftara, mada smatram da bi trening lakše i bolje odradili gladni nego neposredno nakon obroka. Gladan čovjek je živ i produktivan čovjek."

Kada je u pitanju obrok na sehuru, odnosno u vrijeme kada se treba zapostiti, smatra da bi trebao biti sastavljen od proteina i masnoća koje se sporije razgrađuju.

"Samim tim drže nivo energije stabilnijim, bez oscilacija šećera u krvi i napada gladi. Omlet sa sirom i puterom ili maslinovim uljem bila bi odlična opcija. Vrlo je važan i dovoljan unos vode u periodu kada je to dozvoljeno", kaže Čizmić.

"Svakome treba mali predah od treninga, a ako postite i trenirate, radite to na pametan i za tijelo bezbijedan način", savjetovao je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Amar Čizmić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije