Zapadna Njemačka postala prva reprezentacija s dvije titule prvaka Evrope

Faruk Zametica
Zapadna Njemačka postala prva reprezentacija s dvije titule prvaka Evrope
UEFA / Reprezentacija Zapadne Njemačke
Šesto Evropsko prvenstvo po redu doživjelo je značajne promjene.

Nakon što su na završni turnir do sada plasman osiguravale četiri reprezentacije, od 1980. godine na završnom turniru igra osam reprezentacija, podijeljenih u dvije grupe. Prvoplasirane reprezentacije igrale su finalnu utakmicu.

Reprezentacija Jugoslavije kvalifikacije je počela u grupi 3, a pored Plavih za plasman na završnicu borile su se reprezentacije Španije, Kipra i Rumunije. Jugoslavija je u prvom kolu odmjerila snage s reprezentacijom Španije. Susret u Beogradu završen je pobjedom gostiju rezultatom 2:1. Za Špance je tada igrao i Vicente del Bosque, a golove za Furiju postigli su Juanito i Carlos Santillana. Jedini pogodak za Jugoslaviju postigao je Vahid Halilhodžić. Osim Halilhodžića na ovom susretu nastupili su Miloš Šestić i Safet Sušić.

Drugo kolo donijelo je novi poraz Jugoslavije, ovaj put u Bukureštu od Rumunije rezultatom 3:2. Jedan pogodak postigao je i sadašnji selektor Rumuna, Anghel Iordanescu. Za Jugoslaviju su u ovom susretu nastupili Džemal Hadžiabdić, Nenad Starovlah, Halilhodžić i Sušić. Nakon dva poraza Jugoslavija je u trećem kolu upisala trijumf, protiv Kipra u Nikoziji rezultatom 3:0. Dva gola postigao je Zlatko Vujović, dok je jedan dodao Šurjak. Dres Jugoslavije na ovom susretu nosili su Ismet Hadžić i Nenad Starovlah.

Slavila je Jugoslavija i u narednom kolu, i to na gostovanju kod Španije. Utakmicu na Mestalli u Valenciji riješio je Ivan Šurjak golom u petoj minuti susreta. Na ovom susretu za Plave su od igrača rođenih u Bosni i Hercegovini nastupili Boro Primorac, Blaž Slišković, Šestić i Sušić.

Peto kolo donijelo je duel s Rumunijom. Jugoslavija je slavila s 2:1, a golove za Plave postigli su Vujović i Slišković. Osim Sliškovića, u ovom susretu za Jugoslaviju su nastupili Hadžić, Starovlah, Šestić, Primorac i Sušić. Čak šest fudbalera rođenih u Bosni i Hercegovini bilo je u prvih 11 na ovom susretu. Jugoslavija je u posljednjem kolu s 5:0 pregazila Kipar, a u prvih 11 igrali su Šestić, Slišković i Sušić. Četiri vezane pobjede na kraju nisu bile dovoljne izabranicima Miljana Miljanića. Španija je iskoristila dva poraza na startu kvalifikacija i domogla se Italije.

Plasman na završnicu osim Španije izborile su Zapadna Njemačka, Čehoslovačka, Holandija, Grčka, Belgija, Italija i Engleska. Zapadna Njemačka opet je bila na vrhunskom nivou. Dvije ostvarene pobjede i jedan remi bio je dovoljan za prvo mjestu u grupi 1 i finale na rimskom Olimpicu. U drugoj grupi Belgija i Italija su podijelile prvo mjesto, ali su Belgijanci zahvaljujući boljoj gol razlici izborili mjesto u finalu.

U susretu za treće mjesto snage su odmjerile reprezentacije Čehoslovačke i Italije, a bolji su bili Čehoslovaci. Italija je na San Paolu poražena nakon jedanaesteraca rezultatom 9:8. Prva reprezentacija s dvije osvojene titule prvaka Evrope postala je Zapadna Njemačka. Nijemci su slavili protiv Belgije s 2:1, a junak susreta bio je fudbaler HSV-a, Horst Hrubesch, kojeg bosanskohercegovačka javnost pamti po utakmicama koje je u dresu HSV-a odigrao protiv Sarajeva.

Hrubesch je doveo Nijemce u vodstvo golom u desetoj minuti susreta, a izjednačio je Rene Vandereycken s bijele tačke, 15 minuta prije kraja susreta. Kada su svi mislili da će još jedno finale otići u produžetke, Hrubesch je matirao Jean-Marie Pfaffa i donio Nijemcima drugu titulu prvaka Evrope. 

Bosanci i Hercegovci koji su nastupili u kvalifikacijama:

Vahid Halilhodžić (Velež)
Safet Sušić (Sarajevo)
Miloš Šestić (Crvena zvezda)
Džemal Hadžiabdić (Velež)
Nenad Starovlah (Željezničar)
Ismet Hadžić (Sloboda)
Blaž Slišković (Velež)
Boro Primorac (Velež)

Najboljih 11 Evropskog prvenstva:

Golman: Dino Zoff (Italija)

Odbrana: Claudio Gentile (Italija), Gaetano Scirea (Italija), Karlheinz Forster (Zapadna Njemačka), Hans-Peter Briegel (Zapadna Njemačka).

Vezni red: Jan Ceulemans (Belgija), Bernd Schuster (Zapadna Njemačka), Hansi Muller (Zapadna Njemačka), Marco Tardelli (Italija).

Napad: Karl-Heinz Rummenigge (Zapadna Njemačka), Horst Hrubesch (Zapadna Njemačka).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije