Šta se zaista desilo Eriksenu na terenu Parken stadiona?

1
Radiosarajevo.ba
Šta se zaista desilo Eriksenu na terenu Parken stadiona?
FOTO: EPA / Christian Eriksen

Slučaj Christiana Eriksena šokirao je javnost, ali je i otvorio mnoga pitanja o zdravlju sportista i situacijama u kojima se dešavaju slučajevi iznenadnog srčanog zastoja.

Eriksen je na sreću zahvaljujući pravovremenoj intervenciji ljekara preživio, ali opasnost da u nekoj drugoj situaciji ishod bude fatalan izražena je više nego što se pretpostavlja.

Najveći problem leži u činjenici da iznenadni srčani zastoj, kako glasi dijagnoza onog što se desilo Eriksenu, nije moguće dijagnosticirati niti otkriti na redovnim kontrolama i preventivnim pregledima.

Prema definiciji, iznenadni srčani zastoj predstavlja neočekivanu smrt usljed gubitka srčane funkcije, disanja i svjesnog stanja. Najčešće se javlja kod starijih osoba od sredine 30-ih do sredine 40-ih i češće se javlja kod osoba muškog pola nego kod žena, piše Nova.rs.

Doktor Milan Blagojević, specijalista interne medicine, nedavno je za portal Prvo zdravlje pisao na temu pojave ovog problema kod sportista.
„Upravo su srčani udar i same iznenadne srčane smrti posljednjih godina, uzrok tragičnih događaja na sportskim terenima. Tragedije se javljaju i tokom rekreativnog bavljenja sportom, a nažalost i na dječijim igralištima. Najčešće se ovi tragični događaji definišu kao iznenadna srčana smrt“, stoji u njegovom autorskom tekstu.

On je naveo i da su se brojna istraživanja širom svijeta bavila ovom temom.

Iznenadna smrt sportista na terenu bila je predmet brojnih studija na univerzitetima i institutima širom svijeta, pa se ovaj epilog definiše kao srčani zastoj koji nastaje do šest sati nakon aktivnosti, a da pri tome ranije nije verifikovano oboljenje. Osnovna odlika ovog fenomena jeste tipično nastajanje tokom ili neposredno nakon treninga, odnosno takmičenja“, stoji u teksu.

Problem s kojim se suočio Eriksen je nešto što se može desiti bilo kome, pa čak i prilikom rekreativnog bavljenja sportom.

Specijalista urgentne medicine iz Novog Sada je na svom Twiter nalogu pojasnila da je otkako je posljednjih godina sve češće da sportisti doživljavaju srčani zastoj na terenu uvedena obaveza da svaki stadion na kojem se održavaju utakmice određenog nivoa takmičenja moraju da imaju AED (Automatski Eksterni Defibrilator).

Osim toga, neophodno je i prisustvo ekipe HMP koja svakako u svojoj opremi ima defibrilator.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije