Nogometni savez BiH: Nogomet - prošlost, sadašnjost i budućnost

A. S.
Nogometni savez BiH: Nogomet - prošlost, sadašnjost i budućnost
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nogometni savez BiH

Bliži se početak nove sezone 2020./2021. Premijer lige Bosne i Hercegovine. Klubovi su na završnim pripremama, a administracija Nogometnog saveza BiH finalizira dokumentaciju i pravilnike koje će u novoj sezoni, osim takmičarskog dijela definisati i nove uslove koji će po svoj prilici zbog epidemije virusa COVID-19, a posebno zbog mogućeg drugog vala kako navode stručnjaci, možda i usmjeriti razvoj nogometa u našoj zemlji u narednim godinama.

Činjenica je da je sport a posebno nogomet sastavni dio naših života. Pandemija COVID-19 nam je za jedan dan otela nogomet z naših života i pomalo se bojimo da više nikada nećemo imati priliku da gledamo onakav kako smo navikli, onako kako bi željeli i onako kako najbolje uživamo kada smo na tribinama ili ispred televizora ili da navijamo za naš voljeni klub ili reprezentaciju države u kojoj živimo.

Znamo da nogomet prvo čine igrači i navijači. Igrači se polako vraćaju na svoje radno mjesto, a kako trenutno izgleda bar u našoj državi ćemo malo sačekati da se navijači vrate na tribine i da se čuje njihov huk i navijanje.

Svjedoci smo da se u cijelom svijetu ulažu dodatni napori kako se bi nogomet vratio u naše živote. Zadnjih mjeseci imali smo priliku vidjeti različite pristupe i scenarije završetka nacionalnih prvenstva.

Jedni su, kao i mi u Bosni i Hercegovini, prekinuli prvenstvo i proglasili kraj na zatečenom stanju.

Drugi, poput Bjelorusije, nisu ni prekidali.

Treći su nastavili (Crna Gora i Sjevernoj Makedonija) pa prekinuli zbog epidemije i širenja virusa.

Četvrti su nastavili nekoliko sedmica takmičenje (Srbija) da bi stvorili uslove za prekid.

Peta grupa zemalja su morale nastaviti zbog novca i velikih ulaganja odnosno mogućih gubitaka prihoda od strane sponzora i medijskih kuća (Španija, Italija, Njemačka, Engleska).

Neki su nastavili prvenstvo jer je to jednostavno dozvoljavala epidemiološka situacija i nadležno državni organi.

Svi se slažemo da smo se zaželjeli kako domaćeg tako i međunarodnog nogometa, kako klupskog tako i reprezentativnog takmičenja ali se isto tako slažemo da ovo što danas gledamo preko TV ekrana pa i u najvećim i najmočnijim ligama nije ono što želimo i na što smo navikli.

Otprilike svi znamo šta nam treba za dobar nogomet. Treba nam jaka država koja vodi brigu o svojoj omladini, trebaju nam jasni i dobri državni zakoni (o sportu, o radu, o porezima, o sigurnosti...), potrebna nam je infrastruktura, trebaju nam jaki sponzori koji će podupirati napore klubova, ali i ostvariti svoje interese.

Jake, moderne i tehnički opremljene medijske kuće kao i posvećeni sportski radnici koji imaju znanje i viziju i imaju jaku želju i volju. Moramo obezbjediti strućni kadar i jaku bazu kroz omladinske pogone kao i jak NS/FSBiH kao krovnu kuću sa svim svojim članicama zbog ustrojstva države.

Ono što ne znamo i niko ne daje odgovore kako i na koji način osigurati ono što nam treba pa se obićno samo bavimo kritikama na svim nivoima i u svim oblicima života i rada i dijelimo savjeta kako bi trebalo biti.

Svi smo složni da dolaze teža vremena zbog urušavanja ekonomije, manje zainteresiranosti sponzora, gubitka radnih mjesta i smanjenja sredstava za ulaganje u sport.

Država na svim nivoima je pokazala da je sport i mladi ne interesuju i još jednom ih ostavila lokalnim zajednicama na milost i nemilost.

Ostavljeni su i vrhunski sportisti koji su više promovirali Bosnu i Hercegovinu nego mnoga ministasrtva i sve naše ambasade širom svijeta.

Nogomet ili politika - FSRS

Sezona 2019./2020. na nivou Premijer lige Bosne i Hercegovine je završena je prekidom sa proglašenjem prvaka takmičenja i ekipa koje napuštaju najviši rang takmičenja, a sve na osnovu zatečenog stanja na tabeli 14. marta 2020 godine.

Bilo je puno polemika u sportskoj javnosti i u medijima o pravičnosti odluka kao i pravim razlozima kao i posljedicama. NS/FSBiH je svoje odluke opravdao pravilima, propozicijama, odigranim prevenstvom od ukupno dvije trećine utakmica, preporukama UEFA ali osnovni razlog je zabrana nadležnih organa entiteta RS.

U javnosti su zainteresirane strane iznosile različita mišljenja a posebno oni koji su smatrali da su oštećeni ovakvom odlukom. Osnova za kritike je bilo kako se u okruženju igra nogomet, ali ne i u Bosni i Hercegovini.

Iz današnje perspektive može se reći da je odluka dobra a posebno zbog povećanog broja oboljelih u cijeloj regiji, širenja virusa u susjednoj Srbiji sa posebnim fokusom na odigrane utakmice i prekinutim prvenstvom u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Utakmica Željezničara i Borca - undefined

Foto: FK Željezničar: Utakmica Željezničara i Borca

Oni koji nisu prihvatali ovakvu odluku tražili su razlog u FK Borcu i predsjedniku Vici Zeljkoviću da je svojim uticajem u organima entiteta uspio izdejstvovati i prevashodno zaštiti svoj interes.

Naravno, uvijek je brzo slijedio demanti ali ono što nam je svima prošlo ispod radara su činjenice koje su prethodili i ono što se paralelno dešavalo u nogometu, a posebno u entitetu.

FK Borac se u sezoni 2019/20 vratio u Premijer ligu sa prvobitnim ambicijama da zadrži u ovoj sezoni taj status i pokuša se bolje organizovati za naredne godine. Međutim splet okolnosti i nekoliko dobivenih utakmica sa problematičnim suđenjem i penalima u korist FK Borac na pauzi prvenstva doveli su do porasta apetita i plasmana u sami vrh.

Agilni predsjednik Vico Zeljković je do prvenstvene pauze na vrlo čudan način i pravno problematično već ovladao FSRS smijenivši dotadašnjeg predsjednika Mileta Kovačevića i otvorio sebi put ka NS/FSBiH sa dovoljno vremena da se okruži podobnim kadrovima i sve stavi u funkciju Borca.

Na prvenstvenoj pauzi organizuje pripreme u Antaliji, promovira svoj rad kroz podobne medije i obezbjeđuje pojačanja (Zakarić i dr.) kako bi imao temelje za ambicije osvajanja KUP-a BiH i titule u prvenstvu.

U pauzi se na slavama FSRS trener Krunić odlikuje i promovira u najboljeg stručnjaka i budućnost fudbala i Borca na ovim prostorima, a igraći i rukovodstvo stavljaju u funkciju politike Vicinog ujaka Milorada Dodika i partije SNSD.

Međutim želje se često nepoklapaju sa stvarnošću pa nastavak prvenstvo vraća Borac,Vicu i Krunića u našu realnost sa porazima od Željezničara u Kupu BiH i Sarajeva u Premijer ligi. Krunića koji je samo dvadesetak dana prije toga primio sve nagrade i pohvale na klupi mijenja Jagodić, a Vico u prekidu prvenstva vidi jedinu šansu za izlazak Borca u Europu i spašavanje finansija kroz umanjene i neisplaćene plaće i obaveze a sa druge strane bez većih troškova obezbjeđuje i nagradu za plasman u Europsko takmičenje, što je i - uspio.

Daljnja dešavanja u FK Borcu i nogometa entiteta RS daju za pravo onima koji tvrde da se politika umiješala duboko u fudbal. Tome ide u prilog i nekoliko komičnih konferencija za štampu koje je organizovano kako bi se javnost obavijestila da su isplaćene plaće igraćima i uposlenicima kao i neke izjava kroz odabrane medije o tajanstvenom sponzoru i stabilnosti Borca. Eto ostali klubovi neisplaćuju plaće i nemaju sponzora.

Međutim, kadrovska križaljka u FSRS koju provodi Zeljković nije izazvala veliku pažnju u javnosti, ali je vrlo indikativna i vrlo jasno pokazuje namjere za budućnost. Vico Zeljković napušta mjesto predsjednika Područnog saveza Banja luka na kojem je proveo godinu dana i koje mu je omogućilo kandidaturu u FSRS i da provede čistku i smjene.

Na mjesto predsjednika područnog saveza Banja luka instalira Darka Ljubojevića i nagrađuje ga sa mjestom potpredsjednika FSRS za potporu koju je dobio kao i jasnu poruku šta očekuje od njega u narednom periodu kao uposlenika NS/FSBiH.

Pravno nije upitno imenovanje Ljubojevića ali je moralno problematično a pogotovo kroz činjenicu da se uposlenici trebaju i mogu baviti politikom u sportu.

Generalni sekretar Goran Čejić je smijenjen a na njegovo mjesto je postavljen bivši sudija Premijer lige Ognjen Valjić koji ne krije svoje ambicije i vidi se kao kontrolor suđenja na UEFA listi i međunarodnim utakmicama.

No, kako stvari stoje Valjić bi se trebao prvo dokazati kroz rad u sudijskom komitetu koji mu je Vico namijenio da bi na taj naćin mogao uticati na rad i ocjenjivanje sudija a posebno onih koji u budućnosti ne budu naklonjeni Borcu. Da ta činjenica ima potporu u istini vidi se kroz skidanje Vladimira Bjelice sa sudijske liste i prijevremeno penzionisanje jer mu se zamjerilo zbog utakmice Borac - Sarajevo koju je sudio u Banjoj Luci i koja je okočana pobjedom Sarajeva od 2:0.

Ta utakmica je udaljila Borac od prvog mjesta a Bjelica je istu odsudio po svim pravilima i bez greške.

Zbog toga je sada u nemilosti i skinut sa liste sa snažnom porukom za ostale sudije i za budućnost šta će se dešavati onome ko ne ispunjava želje Borca i očekivanja predsjednika.

Takmičenje u Prvoj ligi RS takođe nije nastavljeno a onda odlukama organa FSRS i na bazi politike je napravljena i reforma i proširenje Prve lige RS bez ispadanja. Novi ćlanovi Prve lige FSRS su Sutjeska iz Foče, Novi grad i Sloga Doboj i nijedan klub nije svojim plasmanom zaslužio ulazak jer su se nalazili na kraju prošlog prvenstva na devetom ili četrnaestom mjestiu druge lige FSRS.

Onako od oka izgleda, ali u suštini vrlo ciljano i politčki mudro jer te sredine za ovu uslugu mogu donijeti i prevagu u lokanim izborima za voljeni SNSD.

Da li NS/FSBiH imaju odgovor na ovakvo ponašanje FSRS i Vice Zeljkovića odnosno politike čiji je uticaj već poprimio nekontrolisane razmjere?

Fudbal ili kriminal – Nogometni savez Federacije

Nogometni savez Federacije BiH je isto tako sezonu 2019./2020. završio 14. marta 2020 zbog proglašenja pandemije. Proglasio se pobjednik FK Olimpik i ulazak u Premijer ligu BiH, a nekim čudnim pa i netransparetnim odlukama je formirana kompozicija klubova Prve lige NSFBiH za narednu sezonu.

Kao i u slučaju FSRS, Federalni savez se poziva na svoja ovlaštenja u kreiranju nogometa u Bosni Hercegovini koji podrazumjeva entiteski nivo i nivo kantona, a u praksi to znaći na cijelom prostoru i na svim nivoima BH fudbala.

Trgovina i pogodovanje je način funkcionisanja oba entiteska saveza od samog nastanka i nemogućnost BH saveza da implementira svoje odluke na nižim nivoima a nezainteresiranost medija im ostavlja dosta prostora za te poslove.

Doduše, NS FBiH je opterećen akcijom SIPA-e i Tužilaštva BiH u aferi VAR koja je u praksi pokazala kako to funcioniše već godinama u manjem ili većem obimu.

Oglasio se Nogometni savez BiH nakon akcije SIPA-e i hapšenja sudija - undefined

Arhiv: Oglasio se Nogometni savez BiH nakon akcije SIPA-e i hapšenja sudija

Ova afera je pokazala sve slabosti koje su bile jako izražene u prošlosti a nisu se uspjele iskorijeniti i koje se u bh. nogomet vraćaju na velika vrata skoro na svim nivoima. Neki akteri su privedeni radi davanja iskaza, neki su priznali i spremna je optužnica za primanje mita, neki su targetirani da su učestvovali u raznim pogodovanjima, a pogotovo oko napredovanja ali nema dovoljno dokaza za kaznene prijave ali ima za disciplinske postupke itd.

Komentari većine sportskih radnika i onih koji se pojavljuju u spisima SIPA-e i Tužilaštva su u smislu da ima neke istine, da većina koja je radila i gore stvari nije obuhvaćena istragom, da su neki nepravedno i hapšeni a posebno davali iskaz jer nema krivice, da ljudi iz klubova koji su davali poklone nisu obuhvaćeni istragama, da su neki stali na vrijeme ili imali dojavu, da su ih neki čelnici klubova uvukli u sve to pa se pojavljuju i kao svjedoci a oni su radili gore stvari itd.

Bilo kako bilo, čelnici i administracija Federalnog saveza nemaju ideja kako se izvući iz ovih problema koji ih opterećuju, a s druge strane moraju raditi na nastavku takmičenja i zbog svega je u jednom trenutku došlo i do raskola među članovima Izvršnog odbora.

Jedan dio članova Izvršnog odbora bi da se sve nekako zataška, drugi dio bi da se postupci provedu kroz disciplinske komisije ali parcijalno samo prema nekim a prema nekima sa spiska da se neprovodi, a treći dio bi opet da se primjene radikalne mjere.
I ova priča polako pada u zaborav zbog interesa koji imaju svi pojedinaćno ali i kao grupe ili sredine iz kojih se dolazi.

Najvažniji posao koji se inače provodi u entiteskim savezima je krojenje listi sudija, posmatraća suđenja i delegata a kroz to i samog takmičenja za narednu godinu.

Tako se i Izvršni odbor i administracija ponovo vraća na svoje oko netransparetnog pogodovanja pojedincima u smislu ko će napredovati na Premijer ligu, ko će spasti sa listi a ko će napredovati sa nižih nivoa do nivoa Federalne lige.

Kroz trgovinu i zadovoljavanje interesa ponovo se svi vrate za isti sto, a ono što je bilo i što bi trebalo fudbalu u narednom periodu a posebno na entiteskom nivou pokrije se sa onom starom „pojeo vuk magarca“.

Posebno su problematične neke odluke čelnika Fedralnog saveza oko prekrajanja liga i takmičenja pa se pojavljuju žestoka reagovanja pojedinih klubova druge lige iz Zeničkog, HNK i Tuzlanskog kantona uz prijetnje i neke odluke da neće i ne žele nastaviti takmičenja. Ostaje da vidimo kako će se razvijati situacija u narednom periodu.

Ovakve analize trenutnog stanja u fudbalu Bosne i Hercegovine su nam potrebne jer se sve aktivnosti odvijaju na nižim nivoima i bez uticaja javnosti i najčešće nakaradno, a često puta nepravedno ali ciljano za opšte stanje u fudbalu smatramo odgovornim NS/FSBiH.

Ponekad pokušavamo ići naprijed i tražiti odgovore na pitanja: Kakva je budućnost i strategija razvoja nogometa na ovim prostorima? Kakav ćemo to nogomet gledati u narednom period a posebno na našim prostorima? No, zaboravljamo da još nismo dobili sve analize i prethodno odgovorili na pitanja  - šta je to urađeno u prethodnom periodu i kako ? Šta se moglo i trebalo uraditi, a nije?

Istina je da se uradilo puno u prethodnom periodu i postoje rezultati ali očito nedovoljno jer su bile neophodne dubinske kadrovske promjene koje se iz raznih razloga nisu dogodile one su trebale obezbjediti brže i efikasnije promjene i napredovanja u svim segmentima fudbala u Bosni i Hercegovini.

Na osnovu trenutnog stanja i borbe za pozicije obzirom da je izborna godina osnovno pitanje je - ima li NS/FSBiH priliku da zadrži koliko toliko neovisnost i svijetlu budućnost kao najvažnija krovna kuća sporta Bosne i Hercegovine ?

Jasna je činjenica da su kadrovska pitanja uvijek prioritet a uvidom na terenu i jasnom slikom da pojedinci vladaju našim nogometom iz sjene već duži niz godina i kroje sudbinu birajuću podobne kadrove u organe, stavljajući na liste rodbinu i prijatelje i stvarajući uslove da upravljaju sa našom budućnosti.

Već sada možemo zaključiti da je struktura i sastav kadrova u nogometu (sportskih radnika, uposlenika, službenih lica, bivših i sadašnjih fudbalera, sumnjivih menadžera i ostalih uključenih sportskih radnika) na jako niskom nivou i ne obećava puno.

Opet ćemo se vaditi na ustrojstvo države i na nacionalisti ali u praksi je sve to drugaćije jer interes i trgovina su glavni faktori koji nas oćekuju i u budućnosti.

Šta možemo očekivati u budućnosti?

Iz NS/FSBiH i od predsjednika Elvedina Begića smo dobili obećanje aktivnijeg učešća u komunikaciji prema medijima kako bi naši napori imali smisla. Ostaje da vidimo ali ono što nas zabrinjava i što smo saznali iz nekih izvora je da je predsjednik poodavno ili poslije imenovanja selektora A selekcije skoro digao ruke od Saveza pravdajući to umorom, zasićenosti i privatnim poslovima i problemima.

Međutim, pouzdaniji izvori i sagovornici otkrivaju da on još pokušava aktivno i radom privesti mandat kraju svjestan da se protiv vjetrenjača teško može sam i sa uskim krugom ljudi kojima je stalo i do nogometa i do institucije NS/FSBiH boriti a potpuno uvjeren da je pred Savezom težak period.

Da li u Nogometnom savezu BiH ulazimo u 2009. i 2010. godinu koje su nas uvele u suspenziju 2011. zbog miješanja politike u nogomet i netransparetnog rada?

Da li se može naći izlaz kako bi nastavili pozitivne procese iz prošlih godina, ostaje da vidimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije