Njemački medij: EURO 2024 „groznica“ u Bosni i Hercegovini

0
Radiosarajevo.ba
Njemački medij: EURO 2024 „groznica“ u Bosni i Hercegovini
Foto: Printscreen / EURO 2024 „groznica“ u Bosni i Hercegovini

Praćenje nogometnih utakmica u gradskim kafanama i na otvorenim površinama postalo je nezaobilazni dio sportske kulture mnogih gradova. Tako je i u Sarajevu. Gledanje utakmica na gradskim trgovima, parkovima ili u posebno organiziranim zonama – poput one kod sarajevskog Pozorišta mladih – veoma je popularno, a takvi prostori često privlače stotine, pa i hiljade ljudi.

Na sarajevskom Trgu kulture Jurislav Korenić posljednje pripreme za „EURO 2024" obavljene su u ne baš najpovoljnijim vremenskim prilikama – kiša koja već danima pada donekle je utišala navijačko raspoloženje. No, razloge takvom raspoloženju možda treba tražiti i u činjenici da se Bosna i Hercegovina (BiH) ni ovoga puta nije plasirala na EURO.

Veliki ekrani u „Zmajevom gnijezdu"

Uprkos tome, u „Zmajevom gnijezdu Sarajevo" i tokom ovog Evropskog prvenstva očekuju „festivalsku atmosferu“, fer navijanje uz dobru zabavu. Prve goste dočekali su u petak, 14. juna 2024. godine, kada je na programu bio dvoboj između domaćina Eura 2024 – Njemačke i reprezentacije Škotske. Na ulicama Sarajeva manje je ljudi u ovim kišnim danima. „Navijat ćemo za susjede, Hrvatsku, ali Italija i Njemačka su favoriti. Dobra je i Engleska“, odgovaraju dvojica mladića na pitanje DW-a.

Teška saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Automobil udario dijete

Teška saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Automobil udario dijete

Činjenica da Bosna i Hercegovina nije osigurala nastup na ovom takmičenju, sigurno je jedan od razloga što u većem dijelu ove zemlje nema vidljive navijačke groznice, kaže za DW urednik sportske redakcije BH radija 1 (Javni RTV servis BiH) Adnan Ljubović.

Hoće li nogomet i u BiH narednih dana biti „najvažnija sporedna stvar“?

„Utakmice iz Njemačke će se, svakako, sa pažnjom pratiti ali, zbog izostanka reprezentacije BiH, ali i brojnih egzistencijalnih i političkih turbulencija, nogomet neće biti baš najvažnija sporedna stvar na svijetu predstojećih mjesec dana u BiH“, kaže Ljubović.

/ Anketa

Ko osvaja EURO 2024?
Rezultati

On napominje da će BHRT, kao dio Javnog medijskog servisa, i pored ogromnih finansijskih teškoća, ipak prenositi sve utakmice iz Njemačke.

Uoči prvenstva, posebno na društvenim mrežama, sve su češća i politička prepucavanja između raznih navijačkih grupa. Odgovarajući na pitanje DW-a da li je u BiH uopće moguće nogometno prvenstvo posmatrati kao sportski spektakl, ili se i u ovom slučaju sve politizira, Adnan Ljubović kaže da je i nogomet u BiH „protkan političkim interesima", a EURO prilika za ubiranje političkih poena.

Ništa bez politike

„Sasvim je izvjesno da ćemo, ako Hrvatska i(ili) Srbija postignu neki zapaženiji rezultat, na tribinama njemačkih stadiona vidjeti Dragana Čovića u kockastom ili Milorada Dodika u trobojnom dresu rame uz rame sa Plenkovićem i(ili) Vučićem kako dodatno 'bildaju' nacionalnu homogenizaciju, dok će bošnjački političari i forumaši stidljivo protestirati ponavljajući mantre o političkoj i moralnoj nekorektnosti takvog ponašanja“, kaže Ljubović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije