'Ne sam, Safete' i Platinijeva fudbalska lekcija za sva vremena

Faruk Zametica
'Ne sam, Safete' i Platinijeva fudbalska lekcija za sva vremena
UEFA / Michel Platini
Drugo Evropsko prvenstvo u Francuskoj održano je 1984. godine, a na završnom turniru opet je nastupilo osam reprezentacija.

U odnosu na prethodno Evropsko prvenstvo jedina promjena bile su utakmice polufinala, umjesto direktnog plasmana u finale pobjednika dvije grupe.

Reprezentacija Jugoslavije kvalifikacije je otvorila utakmicom protiv Norveške u Oslu. Slavili su Norvežani s ubjedljivih 3:1, a jedini pogodak za Plave postigao je Dušan Savić. Na ovom susretu u prvih 11 nastupila su tri fudbalera iz Bosne i Hercegovine, Ismet Hadžić, Faruk Hadžibegić i Safet Sušić, dok je Predrag Pašić priliku dobio s klupe za rezervne igrače.

U drugom kolu Jugoslavija je gostovala kod Bugarske. Slavili su rezultatom 1:0, a jedini pogodak postigao je Nenad Stojković. Za Jugoslaviju su nastupili Hadžibegić i Nijaz Ferhatović.

Prvu utakmicu na domaćem terenu Jugoslavija je odigrala protiv Velsa. Susret je odigran u Podgorici, postignuto je osam golova, a pobjednika nije bilo. Golove za Jugoslaviju postigli su Zvezdan Cvetković, Zlatko Kranjčar, Zvonko Živković i Miodrag Ješić. Hadžibegić i Ferhatović opet su bili u prvih 11.

U narednom kolu na JNA je stigla Norveška. Jugoslavija je slavila rezultatom 2:1, a golove su postigli Vujović i Sušić. Pored Sušića u prvih 11 igrali su Blaž Slišković i Sulejman Halilović, dok je Mirza Kapetanović dobio priliku s klupe za rezervne igrače.

Petu utakmicu u kvalifikacijama Jugoslavija je igrala u Cardiffu. Domaćinu je bila potrebna pobjeda da ovjeri plasman na Evropsko prvenstvo. Vels je došao do vodstva u 54. minuti susreta, a onda je devet minuta prije kraja sadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine postigao pogodak za izjednačenje. Plavima je u posljednjem kolu bila potrebna pobjeda protiv Bugarske za plasman na smotru najboljih. U duelu s Velsom, pored Baždarevića od Bosanaca i Hercegovaca u prvih 11 bio je Sušić, dok je Halilović dobio priliku s klupe za rezervne igrače.

Utakmica s Bugarskom vjerovatno je najpoznatija koju je Jugoslavija odigrala. Legendarne izjave Mladena Delića, Ne sam Safete, Nema više vremena za bilo šta i nakon gola Ljubomira Radanovića, Ljudi moji je li to moguće, ostat će zauvijek zapamćene. Utakmica je odigrana na Poljudu, a povela je Bugarska golom Iskrenova u 28. minuti susreta. Preokrenuo je Sušić golovima u 31. i 53. minuti, a sedam minuta kasnije izjednačio je Dimitrov. Kada su već svi otpisali Jugoslaviju "ukazao" se Radanović. Osim Sušića od igrača iz Bosne i Hercegovine u ovom susretu nastupili su Baždarević i Halilović.

Na Evropskom prvenstvu Jugoslavija se obrukala. U prvom kolu slavila je Belgija rezultatom 2:0, a golove su postigli Grun i Vandenbergh. U drugom susretu prava katastrofa. Danska je slavila s 5:0. U posljednjem kolu Jugoslavija je poražena od Francuske rezultatom 3:2. Briljirao je Michel Platini s tri postignuta gola. Bio je to njegov drugi hat-trick na Evropskom prvenstvu, a u tri utakmice grupne faze postigao je ukupno sedam golova. Bilo je to vjerovatno najbolje izdanje jednog igrača na evropskim prvenstvima svih vremena.

Francuska je u polufinalu igrala s Portugalom. Francuska je povela golom Domerguea u 24. minuti susreta, a u 74. minuti utakmicu je u produžetke odveo Rui Jordao. Isti igrač donio je Portugalu vodstvo u 98. minuti susreta. Šest minuta prije kraja Domergue je izjednačio, a onda je Platini u 119. minuti donio finale Francuskoj. U drugom polufinalu Španija je bila bolja od Danske nakon jedanaesteraca.

U finalu je opet zablistao Platini. Svojim devetim golom na prvenstvu, doveo je Francuze u vodstvo u 57. minuti susreta. Bruno Bellone je u 90. minuti potvrdio trijumf domaćina, a Francuska je na krilima fantastičnog Platinija došla do prvog trofeja na velikim takmičenjima. Izdanje Platinija na ovom prvenstvu bilo je nestvarno. Devet golova u pet utakmica. Bio je strijelac na svim susretima, a upisao je i dva hat-tricka. I to ona prava. Lijevom, desnom, glavom. Jednostavno je bio nezaustavljiv.

Bosanci i Hercegovci u kvalifikacijama i na Evropskom prvenstvu:

Faruk Hadžibegić (Sarajevo)
Nijaz Ferhatović (Sarajevo)
Safet Sušić (PSG)
Predrag Pašić (Sarajevo)
Ismet Hadžić (Dinamo Zagreb)
Mirza Kapetanović (Sarajevo)
Sulejman Halilović (Dinamo Vinkovci)
Blaž Slišković (Hajduk)
Mehmed Baždarević (Željezničar)
Miloš Šestić (Crvena zvezda)

Najboljih 11 Evropskog prvenstva u Francuskoj 1984. godine:

Golman: Harald Schumacher (Zapadna Njemačka).

Odbrana: Joao Pinto (Portugal), Karlheinz Forster (Zapadna Njemačka), Morten Olsen (Danska), Andreas Brehme (Zapadna Njemačka).

Vezni red: Fernando Chalana (Portugal), Alain Giresse (Francuska), Jean Tigana (Francuska), Frank Arnesen (Danska), Michel Platini (Francuska).

Napad: Rudi Völler (Zapadna Njemačka).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije