Zemlja u kojoj se gase pozorišta

Radiosarajevo.ba
Zemlja u kojoj se gase pozorišta

Kantonalni odbor sarajevskog Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture održao je u srijedu mirno protestno okupljanje ispred
Narodnog pozorišta u Sarajevu.Povod za okupljanje je prestanak rada Narodnog pozorišta u Mostaru, ali i općenito odnos bh vlasti prema kulturi.

Protest je početak kampanje umjetnika i kulturnih djelatnika na nivou Bosne i Hercegovine kojim se želi poručiti da se kulturne institucije ne mogu tek tako gasiti. Pozorišta se nisu gasila ni za vrijeme rata, kažu organizatori.

“Ako želite da upoznate pakao pitajte umjetnika, ako nemate ni jednog umjetnika da pitate znači da ste već u paklu i to dovoljno govori u kakvoj je situaciji kultura danas u BiH. Primitivizmu koji vlada u ovoj državi kultura je nepotrebna”, kazao je Adnan Džindo, predsjednik sindikata Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sindikalisti smatraju da je potrebno urediti sistem koji će obezbjediti kulturnim institucijama dugoročno i normalno funkcioniranje.

"U Bosni i Hercegovini ne postoji zakon o kulturi, nikakva strategija o kulturi i odnos vlasti prema kulturi treba hitno da se promjeni," poručeno je sa skupa ispred Narodnog pozorišta.

“Kultura nije potrošnja, kultura je potreba i oni koji odlučuju o budžetima neka dobro razmisle, jer kultura je mnogo skuplja od nekulture ”, kazao je Strajo Krsmanović, direktor Collegium Artisticuma.

Narodnom Pozorištu u Sarajevu ove godine je budžet smanjen za jednu trećinu. Njegovi uposlenici i prijatelji pitaju se da li je to sljedeće pozorište koje će biti zatvoreno.

"Komentar je suvišan, šta uopće govoriti o državi u kojoj se ugasi jedno pozorište... Trebamo se zapitati za našu sudbinu i sudbinu države," kazao je glumac Ermin Sijamija.

goran, radiorasarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije