Zašto da ne: Zeničani ljeto rado provode u biblioteci

Anadolija
Zašto da ne: Zeničani ljeto rado provode u biblioteci
Foto: AA / Gradska biblioteka u Zenici

Gradska biblioteka Zenica već 13. godinu organizuje manifestaciju "Ljeto u biblioteci", kojom članovima biblioteke nudi brojne sadržaje tokom ljetnih mjeseci.

Vladimir Arsenić: Pet naslova koje trebate pročitati ovog ljeta

Zenička biblioteka ove godine je proslavila i svoj 65. rođendan, a prema riječima direktora Harisa Abdagića, na putu je da obori i rekord po broju članova, a čemu je doprinijela i ova manifestacija.

Novo vrijeme, nove metode 

Kako je rekao Abdagić, biblioteka je opstala i opstat će unatoč napretku tehnologije, a upravo dobar primjer toga je i zenička biblioteka.

Kafana po želji gostiju: Kako su Zeničani oživjeli čitalačku kulturu

Gradska biblioteka u Zenici - undefined

Najmlađi u biblioteci

"Zenička biblioteka nema problem s korisnicima, jer Zenica ima kvalitetnu čitalačku publiku i procentualno gledano, mislim, da u odnosu na broj stanovnika, zenička biblioteka ima i najviše članova u BiH. Taj trend se popravio u posljednjoj godini. Prošle godine smo ostvarili članstvo za 30 posto veće nego godinu prije, a ove godine očekujemo da to još napreduje i nadamo se da ćemo na kraju 2019. godine imati 5.000 članova, što je impozantan broj, i ostvariti historijski rekord ove ustanove.

Abdagić je rekao da je zenička biblioteka kroz 65 godina rada i djelovanja uspješno obavljala svoju funkciju i da to nastavlja raditi, u skladu s društvenim promjenama i duhom 21. vijeka. 

"U vremenu smo tehnologije, četvrte revolucije pismenosti, a biblioteka mora tome da se prilagodi. Biblioteka je to uvijek uspijevala u prošlosti, ne samo naša nego biblioteka općenito kao institucija, i to uspješno radi u ovom vijeku, a ovaj vijek podrazumijeva digitalne tehnologije i na tom planu smo već radili", kazao je Abdagić.

Kindle uređaji za elektronske knjige

Direktor biblioteke je rekao kako je ova institucija nabavila pet uređaja "Kindle" za čitanje s kompletnim lektirskim sadržajem, gdje je 75 lektirskih naslova u javnom dobru te omogućila korištenje četiri računara s pristupom internetu namijenjenom studentima.

Gradska biblioteka Zenica učestovala je u projektu "Digitalni građanin", koji je za cilj imao obrazovanje na polju robotike te zahvaljujući trudu uposlenika i korisnika, zenička biblioteka je nagrađena 3D printerom koji bi uskoro trebao biti stavljen u funkciju. Već 15 godina egzistira i Američki kutak, a postoje i kursevi informatike, posebno za starije korisnike.

Pet knjiga koje treba pročitati svaka djevojka (a mogu i ostali)

Iako se zenička biblioteka ne može pohvaliti raritetima, u planu su projekti koji bi raritetne knjige trebali približiti korisnicima zeničke biblioteke.

"Imamo oko 100.000 knjiga, ali nažalost nemamo nekih rariteta. Na tu temu čak planiramo jedan projekat, pošto je sada popularna digitalizacija, mi smo se dosjetili da napravimo kontra digitalizaciju i da stare knjige poput Gutenbergove Biblije i starih antičkih knjiga, da ih iz digitalne forme prebacimo u fizičku i na neki način kompenziramo to što nemamo stare knjige i napravimo izložbu starih knjiga, da pokušamo da napravimo neke replike", rekao je Abdagić.

Kursevi brzog čitanja

Svi kursevi i radionice besplatni su za članove, a oni koji to nisu, imaju priliku da se u zeničku biblioteku učlane i time ostvare pravo učešća u brojnim kursevima, a kursevi će se održavati do septembra.

Gradska biblioteka u Zenici - undefined

Ljeto u biblioteci

"U sklopu 'Ljeta u biblioteci', biblioteka organizuje razne radionice, kurseve, workshopove, mnogo lijepih sadržaja za naše korisnike i na neki način je to već zaštitni znak ove naše biblioteke. Od prošle godine smo uveli neke novine kada je u pitanju ova manifestacija, u centralnom odjeljenju se organizuju profesionalni kursevi, angažujemo eminente stručnjake iz raznih oblasti da održe zanimljive i korisne kurseve na razne teme. Uspjeli smo ove godine organizovati uz pomoć Bibliotečke fondacije Sarajevo seminar brzog čitanja s profesorom Branislavom Maričićem iz Beograda koji je autoritet broj 1 u regionu na temu brzog čitanja po sistemu Tonija Buzana", rekao je Abdagić.

On je kazao da su jezički kursevi izuzetno popularni, posebno njemačkog jezika, gdje je prijavljeno preko 200 osoba. Tu je također i turski jezik koji je izuzetno zanimljiv građanima.

"Dogovorili smo sa Adisom Zvekićem, frontmenom grupe 'Dubioza kolektiv' da održi jedan mini hiphop-reggae-punk seminar za mlade zeničke muzičare, da dobiju priliku da se druže s njim, razmjene iskustva. Ovo je na neki način i poticaj da se ljudi učlanuju u biblioteku, vrlo uspješan moram reći, zato što smo samo tokom ovog 'Ljeta u biblioteci' dobili oko 500 novih članova samo zbog ove manifestacije", kazao je Abdagić.

Zeničani uče strane jezike

Jedan od kurseva u biblioteci tokom ove manifestacije je i kurs turskog jezika za sve prijavljene članove biblioteke.

Jedna od polaznica kursa je i 11-godišnja Amina Fetahović.

"Učim zato što je lijep jezik, a kako bih i provela vrijeme na raspustu. Dosad mi je bilo jako lijepo, svaki čas se zabavljamo, smijemo, ali i učimo", rekla je Fetahović.

Safet Palić, nastavnik turskog jezika i književnosti, rekao je kako je prijatno iznenađen velikim interesovanjem članova biblioteke za kurs turskog jezika. 

"Zenica generalno ima jedno kvalitetno čitalačko tkivo, mi smo zaista iznenađeni prijatno velikim brojem polaznika na kursu. Na samom početku imali smo oko 60 prijavljenih kandidata, i kako je vrijeme odmicalo, taj broj je rastao. Mi smo očekivali da će taj broj pasti, s obzirom da je sezona godišnjih odmora, ali mi smo zabilježili konstantno povećanje. Imamo dvije grupe, pored mene tu je i kolega Denis Nijazi, porijeklom iz Republike Turske, i radimo naprednu i osnovnu grupu, imamo termine ponedjeljkom i srijedom od 16 do 19 sati", rekao je Palić.

Kazao je kako u nastavnom procesu koriste knjige Instituta "Yunus Emre" iz Sarajeva, ali da nisu striktno vezani samo za njih.

"Imamo slobodu da koristimo metode koje su zanimljive, da bude polaznicima interesantno i da kroz tehnologiju nauče što više, da poslušamo neku pjesmu, da vidimo neki video, jer kroz zvuk se najbolje uči jezik, kao i kroz čitanje", rekao je Palić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije