Zaimović: Ovom edicijom želimo početi proces pisanja historije Sarajeva

F. Z.
Zaimović: Ovom edicijom želimo početi proces pisanja historije Sarajeva
Foto: Radiosarajevo.ba / Promocija edicije "Zapisnici sarajevskog gradskog zastupstva (1878-1881)"
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu danas je upriličena promocija posebnog izdanja Historijskog arhiva Sarajevo "Zapisnici sarajevskog gradskog zastupstva (1878-1881)", priređivača i višeg arhiviste Harisa Zaimovića.

"Ovdje je riječ o sakupljenim zapisnicima prvog saziva, prvog gradskog zastupstva, početka moderne gradske uprave Grada Sarajeva. Prije tačno 140 godina Bosna i Hercegovina je odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine izašla iz državnog ustroja Osmanskog carstva te ušla u sastav Austro-Ugarske monarhije. Ovdje smo pokrenuli jedan odgovoran i zamašan posao i jednu novu ediciju s ciljem objavljivanja tih izvora.

Započeli smo sa prvim sazivom, ali nećemo tu stati. Mi posjedujemo arhivske fondove gradske uprave svih tih epoha zadnjih 140 godina. Želja nam je da predstavimo kroz izvore razne društvene fenomene u procesima izgradnje, ne samo arhitektonske, nego i kompletne društvene izgradnje Grada Sarajeva. Time želimo započeti proces pisanja historije Grada Sarajeva. Neki periodi su već dobro obrađeni, neki manje.

Naša želja je da ovu historijsku građu učinimo što više dostupnom, a i da je prezentiramo u smislu brige za njom od strane onih koji su odgovorni da se brinu za baštinske institucije poput Historijskog arhiva Sarajevo. Ovo je iznimno važna, prvorazredna građa, ne samo kao historijska, već i kao vrlo aktivna građa u prenošenju svakodnevnih poslova uprave, ali i pogledu na budućnost i budući razvoj grada u funkcioniranju grada", rekao je viši arhivista i priređivač Haris Zaimović.

Svoj osvrt na knjigu dao je recezent i promotor knjige Andrej Rodinis.

"Meni je izuzetno dobar osjećaj biti danas ovdje. Jutros dok sam išao ovamo sjetio sam se da sam zadnji put ovdje bio 2008. godine kada smo obilježavali 60 godina Arhiva. Sada kada se slavi 70 godina krug se zatvara. Ovo nije mala stvar što su se kolege upustile da za rođendan pokrenu jednu novu i posebnu ediciju. Kolega Haris se odvažio prilično se napatiti nad starim dokumentima, nečitkim rukopisima, zaboravljenim riječima. Praznine je dopunio slabo sačuvanim novinskim tekstovima. To je učinjeno za dobrobit mnogih drugih koje bi ove teme mogle zanimati.

Teško mi je reći koliko je važno što je obezbijedio lakši pristup svim tim informacijama na ovaj način. Sve one koji se zanimaju za stare spise ljudi smatraju čudacima. Mi imamo tradiciju u arhivskoj službi priređivanja ovih edicija. Možda je to na neki način i staromodno oduševljavati se tim. Dao je jedan solidan prilog historiji institucija, što je jedan zanemaren segment bez kojeg ne možemo znati šta imamo i kakve informacije arhivski fondovi imaju. Mislim da je izdanje jako dobro priređeno i volio bih da ih bude još mnogo", rekao je recezent Andrej Rodinis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije