Vodimo vas na putovanje u prošlost: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo prije 100 godina

4
A. Čančar
Vodimo vas na putovanje u prošlost: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo prije 100 godina
Foto: Ignatz Konigsberger / Panorama Sarajeva

Na obali Miljacke nastao je grad koji svojom ljepotom osvoji srce svakog ko ga posjeti, a već stoljećima gordo prkosi svim nedaćama koje su ga zadesile. Sarajevo je simbol tolerancije, suživota i ljubavi, a tome svjedoče i fotografije koje su stare stotinama godina.

Od nastanka grada Sarajeva pa sve do danas, dešavale su se razne okolnosti koje su nerijetko bile nemilosrdne prema narodu i znamenitostima koje ovaj grad čine posebnim. No, nijedan događaj nije učinio da duša ovoga grada nestane.

Glavni grad Bosne i Hercegovine oduvijek je privlačio ljude iz različitih krajeva svijeta koji su svojim fotografijama ovjekovječili Sarajevo u različitim vremenskim periodima.  

Trump uporedio Bidenovu administraciju s Gestapom

Trump uporedio Bidenovu administraciju s Gestapom

O ljepotama Sarajeva pisali su mnogi, a njegovoj posebnosti dive se i danas. Zahvaljujući fotografijama koje su nastale prije stotinu i više godina, možemo uživati u prizorima grada, razmišljajući o tome šta su Sarajlije radile tada, čime su se bavile, kakav su život vodile...

Vrijedni kolekcionar blaga Bosne i Hercegovine Zoran Tarade na Facebook grupi objavljuje fotografije Sarajeva, ali i drugih bh. gradova, čime se čuva spomen na kulturno-historijsko naslijeđe.

Sarajevo 1878. godine
Foto: Bečki arhiv / Sarajevo 1878. godine

Zoran Tarade za portal Radiosarajevo.ba ističe kako postoje brojne stare fotografije Sarajeva koje su čuvane u bečkim i mađarskim arhivima.

Sarajke i Sarajlije, sretan vam 6. april: Priča o najznačajnijem datumu u historiji Sarajeva

Sarajke i Sarajlije, sretan vam 6. april: Priča o najznačajnijem datumu u historiji Sarajeva

"Lično sam organizovao otkup mnogih od njih, neke sam otkupio sam, a neke zajedno sa nekoliko zainteresovanih članova", ističe vrijedni kolekcionar za naš portal.

Fotografije su stare više od jednog stoljeća, pa tako neke datiraju s kraja 19. stoljeća, a pojedine potiču iz 20. stoljeća.

Sarajevo u doba Austro-Ugarske Monarhije

Sarajevo je 1878. godine postalo dio Austro-Ugarske Monarhije, a karakteristično za taj period jesu industrijalizacija, razvoja, prilagođavanja zapadnoj kulturi i društvenih promjena. Tri najveće promjene u Sarajevu koje su se desile dolaskom Austro-Ugarske su promjene u političkoj strukturi grada, arhitektonski stil, kao i promjene u obrazovnom sistemu.

Ćuprija preko Koševskog potoka

Foto: Ignatz Konigsberger / Ćuprija preko Koševskog potoka

U ljeto 1884. godine počelo sa kopanjem sarajevskih ulica i polaganjem tramvajskih šina. Tom prilikom Sarajevo je ostalo bez jednog od najljepših mostova - kamenog mosta koji je premošćavao Koševski potok kod Alipašine džamije, ali je dobilo i titulu prvog grada na Balkanu i u srednjoj Evropi koji je imao tramvaj. Prva tramvajska pruga u Sarajevu bila je duga 3,1 kilometar. Prvi tramvaj je zvanično počeo s radom 1.1.1885. godine u 10 sati.

Fotografije Sarajeva koje možete pogledati u fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba napravio je Ignatz Königsberger koji je bio austrougarski fotograf. Nakon habsburške uprave u Bosni i Hercegovini, 1878. godine prelazi u Sarajevo gdje je otvorio knjižaru i fotografski atelje po imenu "Izdavač Ignatz Königsberger".

Neke su pak djelo Antona Schädlera (?-1912), austrijskog fotografa, koji je u Sarajevo došao s austrijskom vojskom oko 1878. godine. Schändler je živio u Sarajevu do svoje smrti 1912. godine i bio je priznati portretni fotograf.

Pjesme opkoljenog Sarajeva: "Za ovaj grad nije umrijeti grijeh", "Ponesi zastavu, Dragane Vikiću"...

Pjesme opkoljenog Sarajeva: "Za ovaj grad nije umrijeti grijeh", "Ponesi zastavu, Dragane Vikiću"...

Brojne fotografije iz Sarajeva i cijele BiH čuvaju se u bečkim i mađarskim arhivima, a zahvaljujući bh. kolekcionaru Zoranu, svi mogu uživati gledajući ih i upoređujući dijelove grada i tražeći sličnosti sa sadašnjim izgledom.

Konak
Foto: Bečki arhiv / Konak

6. april - Dan grada Sarajeva

Svakog 6. aprila Sarajevo prkosi svima koji su radili na njegovom uništenju, koji su kukavički iza snajpera ubijali civile, ne birajući žrtvu. Prkosi svakoj granati bačenoj, a bilo ih je na desetine hiljada...

Bolno sjećanje na najdužu opsadu u modernoj historiji ratovanja počinje 6. aprila 1992. godine kada je počela opsada Sarajeva od strane bivše Jugoslovenske narodne armije, Vojske Republike Srpske i srpskih paravojnih formacija, koja je trajala 44 mjeseca.

Panorama Sarajeva
Foto: Ignatz Konigsberger / Panorama Sarajeva

Dan Sarajeva simbolično se obilježava 6. aprila, datuma koji kroz različite godine nosi različit značaj za sve građane. Na današnji dan 1941. godine Sarajevo je prvi put bombardovano od strane Wermachta, a na isti dan 1945. su ga jugoslovenske partizanske jedinice oslobodile od fašističkog okupatora.

Svim građankama i građanima, želimo sretan Dan Sarajeva! Uživajte u fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba!

Akšamija
Foto: Bečki arhiv / Akšamija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije