Varšavski institut: Ruska politika na Balkanu primila novi snažan udarac

Radiosarajevo.ba
Varšavski institut: Ruska politika na Balkanu primila novi snažan udarac
Foto: EPA / Ilustracija

Varšavski institut (Warsaw Institute) objavio je kako Rusija trpi ozbiljne probleme na Balkanu nakon što se Sjevernoatlantski savez nastavio da se snažno širi na prostorima bivše Jugoslavije.

Piše: F.V.

Naime, uprkos nastojanjima koje je Moskva iskazala u Sjevernoj Makedoniji, ova zemlja je postala 30. članica NATO-a.

S novom članicom najsnažnijeg svjetskog vojno-političkog saveza na Balkanu, politika Rusije, koja po svemu sudeći ima za cilj da spriječi države bivše Jugoslavije da se približe zapadnim blokovima, primila je još jedan ozbiljan udarac.

Iako je, navodi Institut, Rusija koristila široki raspon metoda - od ekonomskih do obavještajnih – ona nije bla u stanju da zaustavi put slavenskih država, uključujući i one i sa brojnim pravoslavnim stanovništvom, ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Zanimljivo, Varšavski institut podsjeća da su Atina i Skoplje sjeli za pregovarački stol nakon dugotrajne političke krize koju su, prema njihovim navodima, podupirale i "ruske službe, i to potpomognute srbijanskim obavještajcima". Posebno nakon što je vladajuća stranka desnog centra Nikole Gruevskog izgubila vlast u državi.

Nadalje, Institut objašnjava da je Rusija vodila "propagandnu kampanju" kako bi "torpedirala referendum" o imenu Sjeverne Makedonije, odnosno dogovoru sa Grcima. Taj dogovor je, podsjetimo, bio ključan kako bi Makedonija postala 30. članica Saveza.

"Međutim, to je bio uzaludan pokušaj Rusije", navodi Institut.

Kako nije uspjela da poništiti makedonski suverenitet i strateške ciljeve te zemlje, Moskva će, tvrdi Varšavski institut, morati "progutati još jednu gorku pilulu na Balkanu".

Međutim, tu ne staju destruktivne namjere Moskve. Institut ističe da su zasad jedina uporišta Rusije na Balkanu Srbija i bh. entitet RS, procjenjujući da te prostore Kremlj može iskoristiti "za nastavak sijanja razdora na Balkanu", bilo da potiče nesporazume Prištine i Beograda ili pokušaj disolucije bh. entiteta RS iz Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije