Priče i legende o Tešanjskoj ljepotici, jednoj od najstarijih tvrđava u BiH

1
L. S.
Priče i legende o Tešanjskoj ljepotici, jednoj od najstarijih tvrđava u BiH
Radiosarajevo.ba / Tešanjska tvrđava

Tvrđave su uvijek privlačile pažnju svojim impresivnim zdanjima, dominantnom pozicijom i kao takve, izazivale su da se istraže i osvoje.

Jedna od najimpresivnijih i najstarijih tvrđava jeste Tešanjska. Smatra se da je nakon utvrde u Jajcu i jedna od najvećih u BiH.

Smještena je na dominantnoj visinskoj koti stjenovitog brijega kao pečat ljudskog stvaralaštva. Tvrđava je pod osmansku vlast došla 1463. godine, ali nije poznato je li ikad osvojena.

Tvrđava ima površinu 6300 metara kvadratnih, a obim bedema 400 m. Radi se o izuzetno kompleksnom arhitektonskom objektu koji datira iz nekoliko vremenskih epoha, a građevinski se razlikuju dvije arhitektonske cjeline - tvrđava se dijeli na Gornji i Donji Grad. Tešanjska tvrđava svoj današnji oblik vuče iz sredine 18.stoljeća.

Prva tehnika gradnje bila je suhozid, koju su koristila ilirska plemena, a kasnije se razvojem tehnike mijenjao i način gradnje. O srednjem vijeku u vrijeme dolaska Slavena, nemamo puno informacija. Tek poslije, u vrijeme razvijenog srednjeg vijeka, kada se razvila i Bosanska država, ponovo je počela dogradnja odnosno proširenje Tešanjske tvrđave, tog nekadašnjeg antičkog objekta.

Prvo ozbiljnije proširenje gradine desilo se početkom 18. stoljeća nakon poraza Osmanlija u Beču. Važnost i slavu tešanjskoj tvrđavi doprinijela je epizoda odbrane od princa Eugena Savojskog 1797. godine jer je Tešanj jedini uspio da se odbrani toj vojsci. Od 1838. izgubila je značaj da bude vojni objekat; dodajmo da su, tek nakon agresije na našu zemlju, počeli radovi na restauraciji.

"Tešanj ima svoje legende a i sama gradina, jedna od najpoznatijih legendi jeste ona da su našu tešanjsku tvrđavu gradila tri brata i ono što bi u danu sagradili, preko noći bi vile odnijele. Da bi to spriječili obratili su se vraču i on mi je rekao da jedan od njih mora svoju ženu uzidati u gradinu. Oni između sebe zavjere se, kako da im bolje počne. Sva tri su bili oženjeni. Zakunu se oni jedan drugome, da koja žena prije dođe i donese ručak u grad, da istu uzidaju živu u grad. Dvojica su braće svojim ženama kazali svoju tajnu, da one ni po koju cijenu ne bi donijele ručak u grad. Treći brat svoju tajnu nije rekao ženi i ona je donijela ručak u grad zidarima. Kako je donijela, oni je zazidali u zid i baš u onaj sa desne strane (kraj) istočno prema Zvečaju vodi, što iz kamena teče. On je molio na svaki način, da je ne zazidaju, ali ga braća nisu poslušala. Ona mlada bila je imenom TEŠA i imala je malo dijete koje je još uvijek dojila.Ona se nije ni bunila samo je tražila jedno, jer je bila majka i imala je bebu, zamolila je da joj se na grudima ostavi procjep u kamenu kako bi ona mogla još jednom da doji svoje novorođenče. Oni su ostavili taj procjep i poslije par mjeseci gradnja tog objekta je završena", piše Radio Tešanj.

Osim prelijepog pogleda na grad, Tešanjska tvrđava je jedina na kojoj možete naručiti kafu, domaći sok i još dobiti kustosa koji će vas provesti kroz muzej, ispričati o historiji tvrđave ali i legendama koje se za istu vežu.

Ako još niste bili u Tešnju i vidjeli tvrđavu, preporučujemo vam da prvom prilikom posjetite.

Djelić ljepote koju krije ova graditeljska cjelina, pogledajte u našoj galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije