Uz odlazak "magistra Đorđevića": Vlasti je Džema otvorio vrata mostarskog pozorišta

1
Radiosarajevo.ba
Uz odlazak "magistra Đorđevića": Vlasti je Džema otvorio vrata mostarskog pozorišta
Screenshot / Vlasti je Džema otvorio vrata mostarskog pozorišta

Mediji u regionu prenijeli su danas da je u 94. godini preminuo poznati beogradski glumac Vlasta Velisavljević.

Priredio: F. V.

Čovjek kojeg ovdašnja pamti kao "magistra Đorđevića" iz serije "Bolji život", igrao je u brojnim filmovima i TV serijama.

Zvanično, glumio je u više od 40 dugometražnih filmova i više od 110 televizijskih filmova i serija.

Brojne uloge

"Kamiondžije", "Tesna koža 2", "Grlom u jagode", "Vuk Karadžić", "Braća po materi", "Orlovi rano lete", "Gospođa ministarka", "Put oko svijeta", "Pozorište u kući", "Naša mala klinika", samo su neka od ostvarenja po kojima će ga pamtiti i publika u Bosni i Hercegovini.

"Danas samo potpun kreten, ne kupuje alvu ćeten", jedna je od Vlastinih replika iz serije "Bolji život".

Podsjetimo, početkom ovog mjeseca preminuo je i Boris Komenić kojeg naša publikapamti kao Sašu Popadića, također, iz serije "Bolji život", pred kojim Velisavljević izgovara poznatu repliku.

Inače, Vlasta Velisavljević se vakcinisao protiv koronavirusa 21. januara ove godine.

"Ja sam odabrao rusko cjepivo, ali nisam ga mogao primiti. Liječnici su mi rekli da se ono ne može davati starijima od 76 godina, a ja imam 94. Rekao sam im: Želim rusku zbog poznatog ruskog pisca i liječnika Antona Pavloviča Čehova’. Mislio sam da će me razumjeti, ali nitko me, izgleda, nije razumio. Malo sam se šalio. Iskreno da vam kažem, svejedno mi je koja je cjepivo u pitanju. Bitno mi je da se zaštitim od koronavirusa i da budem zdrav", rekao Vlasta je za Nova.rs.

Prošle sedmice je primljen u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu, gdje je intubiran, međutim nije preživio, potvrđeno je za B92.

Iza šturih agencijskih vijesti krije se jedna nevjerovatna životna priča.

Bio i na Golom otoku

U vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je imao samo 17 godina, završio je u nacističkom logoru Dortmund Hoerde u Njemačkoj. Uspio je pobjeći nakon što mu je jedan majstor nabavio njemačku propusnicu. Vratio se u Beograd, a nakon rata pokušao je s nekoliko prijatelja pobjeći u Ameriku. Uhvatili su ga i odveli u zatvor na Adi Ciganliji. Ubrzo je upisao Akademiju dramskih umjetnosti.

Krajem 40-ih i početkom 50-ih godina družio se sa Slovencem Dušanom Majcenom, pukovnikom Jugoslavenske narodne armije, koji je bio staljinist. Ne želeći ga izdati, Vlasta je opet završio u zatvoru. Bilo je to 1950. godine. Prvo su ga odveli na beogradsku Banjicu, a potom na Goli otok, gdje je proveo tri godine. Za medije je puno kasnije ispričao da mu nije bilo lako, ali da cijelu situaciju nije doživljavao jako tragično, prenosi Jutarnji.hr.

"Neću zaboraviti tu čuvenu ćeliju 17a na Banjici iz koje su me poslali na Goli otok. Bio je to najperfidniji mogući zatvor sa svim sredstvima za mučenje ljudi, a jedna od njih je bila i ta ćelija. Mala, uska, ne možeš se ispraviti. Dijelio sam je s ocem Voje Brajovića, Vukotom, koji je bio vojno lice i izjasnio se za Sovjetski Savez", ispričao je glumac svojevremeno.

Dok je on boravio na Golom otoku, na njegovu ženu su vršili pritisak da ga se odrekne. Ona je to i učinila, preudala se i otišla u Ameriku.

"Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumjeti i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Nisam joj htio oprostiti", ispričao je.

Boravio u Mostaru i Tuzli

Rehabilitiran je 1953. godina i vraćen u Beograd.

Međutim, vrata kazališta bila su mu zbog boravka u zatvoru zatvorena, nisu mu dali niti da posjećuje kazališne predstave.

Ipak, uspio je preko prijatelja doći u Mostar, gdje je upoznao Džemala Bijedića, tadašnjeg sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu.

On mu je pomogao da se uključi u rad mostarskog kazališta, gdje je proveo četiri godine. Iduće tri sezone radio je u kazalištu u Tuzli.

Tamo je sreo ansambl Beogradskog dramskog pozorišta u kojemu su igrali njegovi kolege iz klase.

Tada se na nagovor kolega odlučio vratiti u Beograd i više nije bilo prepreka da se priključi Beogradskom dramskom kazalištu. Odigrao je stotine uloga na kazališnim daskama, a najdugovječnija je bila "Buba u uhu".

Vlasta je bio doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a imali smo prilike da ga gledamo u čak 350 uloga u pozorištu i kraj malih ekrana, podsjeća Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije