Ulice Sarajeva kao trkalište: Građani se navikavaju na jurnjavu automobila i motora

M. A.
Ulice Sarajeva kao trkalište: Građani se navikavaju na jurnjavu automobila i motora
FOTO: Radiosarajevo.ba / Policija

Skoro svaku noć oko ponoći ulice glavnog grada naše zemlje se pretvaraju u trkalište. Jurnjava automobila i motora postalo je nešto na što se građani Sarajeva već navikavaju.

Na ovu pojavu upozorio je i samostalni kantonalni zastupnik Damir Nikšić, koji je poslao čak i zvanični upit kojim traži da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odgovori na pitanje "šta policija radi ljeti kada se glavne ulice Sarajeva pretvore u auto-moto pistu".

On je ukazao i na to da je policija poprilično aktivna kada je u pitanju naplaćivanje kazni za one stanovnike koji ne nose maske, ali da visi u zraku pitanje kako se prevenira i/ili kažnjava utrka motornim vozilima.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba također je poslala MUP-u KS upit sa istim pitanjem. 

"U cilju poboljšanja stanja sigurnosti saobraćaja na putevima na području Kantona Sarajevo, Jedinica za saobraćaj donijela je Plan pojačane kontrole kretanja u saobraćaju vozila i vozača bicikla, motocikla, lakog motocikla, tricikla, lakog četverocikla, četverocikla i mopeda, po kojem postupaju policijski službenici Uprave policije MUP-a KS s ciljem preduzimanja preventivno-represivnih mjera i radnji, radi smanjenja broja saobraćajnih nezgoda kao i povećanja nivoa sigurnosti svih učesnika u saobraćaju", stoji u odgovoru MUP-a KS.

Kako dalje navode, tokom ljetnih mjeseci Jedinica za saobraćaj, kao i druge pojedine organizacione jedinice Uprave policije, radi preveniranja i sankcionisanja navedenih prekršaja na dnevnoj osnovi vrše angažovanje policijskih službenika u motociklističke patrole.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS postupaju i po Planu pojačane kontrole vozača s posebnim akcentom na prekršaje koji se odnose na prekoračenje najveće dozvoljene brzine kretanja m/v, prolaska kroz raskrsnicu na znak uključenog crvenog svjetla, vršenja nedozvoljenih radnji vozilom u saobraćaju, upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola i slično", ističu iz policije.

Na kraju, obavještavaju građane da su u periodu od 1. januara do 30. juna 2020. zbog počinjenih prekršaja prekoračenja najveće dozvoljene brzine kretanja m/v, raspoloživim uređajima ukupno evidentirali 21.603 prekršaja na području Kantona Sarajevo, te se svakodnevno vrši prekršajno procesuiranje počinilaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije