Ugledni infektolog o legioneli: Kako se širi, koji su simptomi i ima li razloga za brigu

1
Radiosarajevo.ba
Ugledni infektolog o legioneli: Kako se širi, koji su simptomi i ima li razloga za brigu
Screenshot / Ilustracija

Tri smrtna slučaja u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb uzrokovana legionarskom bolešću uzburkali su javnost koja se pita o kakvoj bolesti je riječ i ima li razloga panici.

Infektolog Ednan Drljević za Al Jazeeru pojašnjava da je riječ o teškoj infekciji uzrokovanoj bakterijom Legionella pneumophilla, koja se najčešće očituje kao atipična upala pluća.

Upravo je on osamdesetih godina prošlog vijeka otkrio prvi slučaj legionele u Bosni i Hercegovini.

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

"Radio sam tada u Doboju gdje sam liječio pacijenta iz Teslića koji je dugo imao temperaturu. Njegovo stanje je ličilo na tuberkulozu, ali nismo bili sigurni pa smo nakon dvadesetak dana poslali nalaze u Zagreb, nakon čega sam dobio upit da li je pacijent bio u hotelu Albatros na Cavtatu. On je potvrdio da je bio tamo na godišnjem, a taj hotel je tek bio napravljen i koristio je sistem zajedničke klimatizacije preko kojeg su se deseci ljudi zarazili", prisjeća se Drljević.

Podsjeća da je legionarska bolest otkrivena nekoliko godina ranije, tačnije 1976, nakon velike epidemije među američkim legionarima tokom njihove konvencije održane u jednom hotelu u Philadelphiji.

Opasna bolest proširila se u bolnici u Zagrebu: Pet pacijenata dobilo simptome, dvoje preminulo

Opasna bolest proširila se u bolnici u Zagrebu: Pet pacijenata dobilo simptome, dvoje preminulo

Kako se širi legionela i koji su simptomi?

Od prvog slučaja registrovanog u Bosni i Hercegovini, legionarska bolest se s vremena na vrijeme pojavljuje i u balkanskim zemljama, kaže Drljević.

Napominje da su epidemije ove bolesti uglavnom povezane s klima-uređajima te vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

"Ova bakterija obitava u vlažnim područjima", ističe Drljević, napominjući da je od ključne važnosti raditi dezinfekcije klima uređaja, radijatora, većih javnih kupatila, tuševa i sličnih mjesta.

Iako je većina osoba otporna na legionele i da na 100 osoba izloženih legionelama u aerosolu obolje njih manje od pet, upozorava da je riječ o opasnoj bolesti.

"To je dosta ozbiljna bolest koja može napasti sve organe, ali najčešće napada pluća i dovodi to teške upale", pojašnjava.

Ima li razloga za brigu?

Inkubacija može trajati od dva do deset dana, a simptomi koji je prate slični su upali pluća – visoka temperatura, suhi kašalj, proljev, mučnina, povraćanje, glavobolja, bolovi i nelagoda u mišićima i prsima.

"Lijekovi postoje, ali liječenje traje dugo i sporo. Osim toga, dosta ju je teško prepoznati i najčešće se kasno otkrije, nakon što se proširi, pa može doći do smrtnih slučajeva", dodaje.

No ipak, ističe Drljević, razloga za brigu nema.

"Legionela nije ništa novo, ništa neuobičajeno, ništa dramatično i ne prijeti nam opasnost od epidemije", kaže, dodajući: "Ali treba vršiti redovnu dezinfekciju klima uređaja, sistema za grijanje i drugih sitema u kojima se voda dugo zadržava".

Otkud legionela u Zagrebu?

Troje bolesnika u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb preminulo je nakon što se zarazilo legionelom, potvrđeno je Hini u toj bolnici iz koje su prethodno objavili da je ukupno pet bolesnika zaraženo legionarskom bolešću.

Svi zaraženi imali su teške komorbiditete (istovremena pojava ili prisustvo dvije i više bolesti) i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb.

U bolnici kažu da će tek istraga utvrditi je li uzrok smrti legionela ili opće stanje preminulih pacijenata.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, u KBC-u Zagreb je počela istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije