U Velikoj Britaniji počela sedmica obilježavanja genocida u Srebrenici

5
Radiosarajevo.ba
U Velikoj Britaniji počela sedmica obilježavanja genocida u Srebrenici
Foto: BH UK Network / Obilježavanje 26 godišnjice stradanja žrtava genocida Srebrenice

Dani obilježavanja genocida u Srebrenici su pred nama. Planirane su komemoracije širom Velike Britanije.

Ove godine navršava se tačno 26 godina od stradanja nevinih žrtava genocida u Srebrenici. Tim povodom BH UK Network je u saradnji sa West Midlands odborom Remembering Srebrenica organizacije organizovao prigodan program kako bi se i ove godine odala počast 8372 brutalno ubijenim muškarcima i dječacima u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995 godine. Komemoracija je održana u Bosanskoj Kući, u Birmingamu.

Program je kratkim govorom otvorio Mat Shaer, predsjedavajući West Midlands odbora za Remembering Srebrenica. Potom su se prisutnima obratili ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Nj.E. Vanja Filipović, predsjednik BH UK Networka Zaim Pašić.

U centru pažnje bile su dvije djevojke, bosanske, Selma Bektić i Amina Mekić, čiji su roditelji doživjeli strahote tokom genocida. Obje su rođene u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz genocida Bosne i Hercegovine. Pohađale su bh.dopunsku školu u Birmingamu. Ponosni smo na djevojke koje su smogle snage da govore o stradanjima i patnjama svojih porodica. Poručile su da uprkos svemu one vide NADU, kroz obrazovanje novih generacija koje će saznati šta se desilo i ne ponoviti ovakva zvjerstva.

S obzirom na trenutne okolnosti sa pandemijom, broj prisutnih je bio ograničen. No to nije spriječilo prisutne da se prigodnim programom prisjete žrtava genocida u Srebrenici.

U znak sjećanja na žrtve, zapaljene su svijeće. Tom prilikom, svi prisutni, uprkos razlikama u rasi i religiji su odali počast onima kojih više nema, onima iza kojih su ostali samo uplakani i ožalošćeni. Svijeće su zapalili; Nj.E. Vanja Filipović, Rev John W Butcher BEM, Amrick Singh Ubhi FCMI, FIC, FInstLM, FRSA, FLS, dr. Andrew Smith, Jas Sharma, Selma Bektić, Amina Mekić, Anes Cerić, Mat Shaer, Zaim Pašić i Lejla Solaković. Uslijedio je minut šutnje.

Tema za 2021. je „Obnova života“. Tema ima za cilj da oda počast preživjelima i rasvijetli njihove priče koje pokazuju kako su obnovili svoje živote baveći se, s jedne strane, traumom gubitka voljenih i egzistencije, kao i prevladavanjem boli i patnje na nivou koji je drugima teško shvatiti. Dok se s druge strane, život u stvarnosti nastavio.

"Tema također ilustrira ulogu koju su pojedinci, organizacije i nacije odigrali u omogućavanju onima koji su preživjeli genocid da obnove svoj život, dok će druge ohrabriti da razmisle o vlastitim odgovornostima u suzbijanju mržnje, netolerancije i poricanja genocida", navodi se u saopćenju BH UK Network.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije