Turistički projekt "Visit Prača": Želja mladih da bogatstva BiH prikažu svijetu

Fena
Turistički projekt "Visit Prača": Želja mladih da bogatstva BiH prikažu svijetu
Volonteri Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma „Avantur“ iz Sarajeva pokrenuli su turistički projekt u regiji Istočne Bosne koji uključuje 11 općina iz oba entiteta.

Ciljevi projekta su udruživanje privrednih subjekata, međuentitetska i saradnja lokalnih zajednica u svrhu razvoja ruralnog turizma regije.

Krovni projekat pod nazivom „Turistički klaster Istočne Bosne“ je osnov za podprojekte koji će biti kreirani na nivou svake opštine, a kroz radne timove koje bi sačinjavala lokalna udruženja, turističke agencije, hoteli i drugi partneri projekta, kaže direktor Udruženja "Avantur" Muamer Drugovac.

"Veoma je teško pokrenuti i aktivirati ljude da rade na volonterskoj osnovi, a obilascima na terenu uvidjeli smo da je kompletna priča klastera pozitivna i pored toga što će se sporije odvijati aktivnosti – imamo volju da budemo kreatori malih pozitivnih priča, a koje će donijeti i veće rezultate. Aktivnosti su dugoročnog karaktera i možda tek konkretnije rezultate možemo očekivati nakon tri godine našeg zajedničkog zalaganja i rada na terenu", pojašnjava Drugovac.

Kaže da su se u prvoj fazi odlučili za područje Prače, a taj podprojekt je nazvan „Visit Prača“. Jedan od prvih partnera projekta je općina kao i lokalna udruženja mladih i žena, i privredni subjekti u Prači.

Objašnjava da su odabrali Praču jer je samo 30-tak kilometara udaljena od Sarajeva, a obiluje interesantnom historijom i prirodnim potencijalima. U toku je i izrada web stranice registrovane pod imenom www.visitpraca.com, a koja će predstaviti ovo malo turističko mjesto nadomak Sarajeva.

Na terenu se volonteri upoznaju sa atraktivnim mjestima, ali i sa problemima sa kojima se lokalna zajednica susreće.

Sagovornik, među posebno značajnim lokalitetima ističe Nacionalni park "Sutjeska" koji je i partner krovnog projekta, a koji je među najatraktivnijim područjima u BiH kada je u pitanju avanturistički turizam. Simboliziraju ga Maglić, Zelengora, atraktivna prašuma i niz kulturno-historijskih značajki na tom području.

"Cjelokupan koncept projekta "Visit Prača" se zasniva na maksimalnom iskorištavanju kapaciteta i unapređenju lokalne zajednice kroz obilježavanje historijskih i kulturoloških znamenitosti poput nekropola stećaka, starog grada Pavlovac, prirodnih izvora pitke slatke i kisele vode – kiseljaka, Semiz Ali–pašino turbe, uređivanje staza za pješačenje, atraktivnih pećina, ferrata staze, ponovno oživljavanje starih zanata, razvijanje svijesti o zdravom načinu života i sigurnom boravku u prirodi, potencijala za razvoj seoskog turizma", precizira Drugovac.

Naglašava kako su tišina okruženja, bez buke, prirodni okoliš, zdrava klima, slikovit pejzaž, glavne karakteristike tog područja u kontekstu turističke ponude. I ponuda domaće hrane, poljoprivrednih proizvoda i upoznavanje s ruralnim poslovima su također dio turističkog potencijala koji treba pretvoriti u turističku ponudu Prače.

Kooperacija poljoprivrede i turizma može postati presudna uslužna djelatnost za budućnost zemlje i šansa za opstanak malih poljoprivrednih gospodarstava, kao jedno od polja razvoja Prače.

Prača se prvi put pominje u poznatoj povelji Bele IV iz 1244. godine, kao posjed katoličke biskupije u Bosni „In comitatu Berez Pracha Byscupina vocata“. U tom tekstu se otkriva veličina i slava nekadašnjeg antičkog trga u Prači. Nekadašnju slavu, trg je uspio sačuvati i u srednjem vijeku, kao jedan od najpoznatijih bosanskih trgova. Iznad Prače se nalazi utvrđenje Pavlovac, koje još pomalo odolijeva zubu vremena i nebrizi za ovo historijsko naslijeđe.

U Prači je jedna od najstarijih džamija na prostorima Bosne i Hercegovine, Semiz Ali-pašina džamija sagrađena 1546. godine, a koja je uništena 1992. godine tokom agresije na BiH. Pred džamijom se do 1943. godine nalazio šadrvan čiji ostaci pokazuju vještinu klesara iz 16. stoljeća.

Uz džamiju je i Semiz Ali-pašino turbe, u kojem je ukopan osnivač džamije, njegova žena i dijete. Dokumenti pokazuju da je tu ukopan i Husein-paša. Do Drugog svjetskog rata u njemu su bili drveni sarkofazi prekriveni čohom. U neposrednoj blizini turbeta je nekoliko spomenika s natpisima iz 1591.godine.

Stari izgled džamije je vraćen nakon posljednjeg rata, i otvorena je 2008.godine. Svaki dijelić sedre je ugrađen u novu-staru munaru. Džamija ima mekteb, abdesthanu, gasulhanu, imamsku kancelariju.

U Prači je do 1963.godine postojala takozvana Djevojačka džamija, a koja je dobila ime jer je s munare te džamije pala djevojka iz tog džemata. Munara džamije je prenesena u Ilovaču, a zgrada džamije je služila kao imamska kuća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije