The New York Times: Bosna i Hercegovina poznata po ratu, Starom mostu i - bureku

0
Radiosarajevo.ba
The New York Times: Bosna i Hercegovina poznata po ratu, Starom mostu i - bureku
Foto: AA / Stari most u Mostaru

U kvizu američkog lista The New York Times u rubrici "Koliko poznajete neku državu", našla se i Bosna i Hercegovina.

Najprepoznatljiviji identifikacijski znakovi BiH su, prema pisanju NYT, atentat na Franca Ferdinanda, rat 1990-ih, ali i Daytonski mirovni sporazum, Stari most, i na kraju, burek.

Kviz počinje jednostavnim pitanjem - prepoznati granice BiH, a zatim slijedi pitanje o glavnom gradu naše države.

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

"Moglo bi se reći da je bosanska prijestolnica doživjela više burnih događaja u posljednjih 150 godina – uključujući ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda, koje je izazvalo Prvi svjetski rat – nego bilo koji drugi grad te veličine", naveli su.

Napominju da je Sarajevo svjedočilo predaji iz Osmanske pod austrougarsku vlast; atentatu na nadvojvodu Franca Ferdinanda, koji je potaknuo Prvi svjetski rat; uspon i pad fašizma; uspon i pad socijalizma; a zatim i "užasan rat 1990-ih, koji je bio jedan od prvih ratova čiji su se zločini prikazivali na televiziji u realnom vremenu za globalnu publiku".

"Ipak, prelijepi, svjetski grad koji je opstao kroz sve ovo ostaje neotkrivena riznica za posjetitelja, poput mini Istanbula ušuškanog u Dinarskim Alpima. Posjetiti Sarajevo znači svjedočiti i najvećim tugama naše moderne civilizacije i najvećim trijumfima", opisuju tako glavni bh. grad.

Pored Sarajeva, u kvizu su se osvrnuli i na Mostar. Istaknuto je da je Stari most najprepoznatljiviji bosanskohercegovački orijentir, a splet neobičnih uličica koje se razlijevaju oko njega su suštinski mamac za turiste.

Stari most u Mostaru - undefined

Foto: AA: Stari most u Mostaru

"Okolne ulice su prepune taverni u kojima se putnici šalju sladoledom, tjesteninom i ćevapima. Privlačnost mostarskog Starog mosta iz 16. stoljeća je jasna: to je veličanstvena karika koja graciozno skače preko dvije litice koje je razdvojila rijeka Neretva.

Rane bosanskog rata očigledne su u Mostaru, gradu koji je pretrpeo neka od najintenzivnijih bombardovanja. A među žrtvama je i sam Stari most, koji je 1993. godine nakon nemilosrdnog granatiranja Hrvata pao u Neretvu", piše u opisu Starog mosta nakon izabranog odgovora na treće pitanje.

"Impozantni most koji danas stoji kopija je originala, obnovljen 2004. koristeći iste tehnike iz otomanskog doba koje je naručio Sulejman Veličanstveni".

Pored svih ljepota, prirodnih bogatstava i kulturnog naslijeđa koje naša država ima, kviz NYT-a nije mogao zaobići agresiju na BiH 1992-1995. godine.

Rat u BiH - Vijećnica gori - undefined

Milomir Kovačević Strašni: Rat u BiH - Vijećnica gori

"Rat je progutao Balkan od 1992. do 1995. godine, zapaljen krajem socijalističke diktature u Jugoslaviji i cijepanjem nekadašnje mirne savezne države.

Kako je nacionalizam uzeo maha, Hrvati, Srbi i Muslimani (Bošnjaci su se do raspada Jugoslavije zvali Muslimanima, op. a.) koji su živjeli u Bosni – etnički najmješovitijem i stoga najzapaljivijem dijelu implodirajuće jugoslovenske države – uzeli su oružje i tražili svoje vlastite države.

Prolivanje krvi u Bosni, koje je odnijelo oko 100.000 života i protjeralo više od dva miliona iz njihovih domova, okončano je Dejtonskim sporazumom, postignutim u zračnoj bazi Wright-Patterson u Ohaju 21. novembra 1995. godine.

Uslovi sporazuma, međutim, učvrstili su etnoreligijske podjele koje su dovele do rata i ostavile Bosnu kao amalgamaciju 'mini država' u kojima dominiraju političke stranke koje još uvijek dobivaju podršku raspirujući strah i obećavajući da će štititi svoje", naveo je poznati američki list.

Zatim je postavljeno pitanje o bh. kuhinji, a kao najpoznatiji specijalitet predstavljen je - burek. 

Burek_pita_1_AA.jpg - undefined

Foto: AA: Burek_pita_1_AA.jpg

"Među najpoznatijim jelima u regionu su pljeskavica; ćevapčići, kobasice od mljevenog mesa; i burek, slano pecivo na bazi fila.

Hrana u Bosni i Hercegovini ima mnogo zajedničkog sa svojim susjedima na istoku i jugu, uključujući Grčku i posebno Tursku".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije