Terapijsko jahanje konja: Mališani s Bjelava presretni!

Radiosarajevo.ba
Terapijsko jahanje konja: Mališani s Bjelava presretni!

Konj je životinja koja nema predrasuda. Iako ima oko 400 kilograma, to je životinja koja prihvata sviju, i ne zna za bilo kakve razlike između ljudi, govori za naš portal Senada Pekarić Muratović, instruktorica terapijskog jahanja u konjičko rekreativnom klubu Pegasus.

Ovaj klub jednom sedmično posjećuju djeca iz Doma Bjelave. Odlaze na tzv. terapijsko jahanje.

"Terapijsko jahanje i hipoterapija je vodeća alternativna terapija u svijetu, posebno za djecu. Terapija pomaže na neobičan način. Trodimenzionalnim pokretima konja se utiče na kompletno psihofizičko stanje. Stalno podvlačimo važnost podizanja svijesti i vjere u sebe i druge ljude. To je sveopće dobročinstvo za kompletan organizam" naglašava Pekarić Muratović.

Dodaje da je ovaj vid terapije posebno važan za djecu koja odrastaju bez roditeljskog staranja.

"Kroz naše iskustvo, znam da djeca imaju sjajnu njegu u Domu, ljudi koji rade s njima su jako posvećena i njihove osnovne potrebe su zadovoljene. Ono što razdvaja djecu sa i bez roditeljskog staranja je dašak luksuza kao što je sviranje violine ili jahanje. Već činimo mnogo jer djeci pružamo malo te posebnosti. Na to se nadovezuje i poboljšanje njihovog psihofizičkog stanja, te je ova aktivnost jako važna potreba koja bi trebala biti zadovoljena", kaže instruktorica terapijskog jahanja za Radiosarajevo.ba.


Foto: Facebook Klub Pegasos

Saudin Đurđević, direktor dječijeg doma Bjelave naglašava važnost odlaska djece na jedan ovakav vid terapije.

"Imali smo potrebu da pokrenemo ovaj projekat, jer to pomaže djeci na mnoge načine. Pomaže im u opuštanju i jahanjem konja stiču sigurnost", kaže Đurđević. 

Direktor Doma Bjelave nam je opisao i kako izgleda jedan čas koji djeca provedu na jahanju.

"Iskustva su vrlo pozitivna. Djeca su zainteresovana i iznenađena. Dječiji pogled sve govori, ushićenost kad zajašu konja. Maksimalno su zaštićeni dok treniraju, uz njih je uvijek po jedan volonter. Naučili su mnogo o jahanju i o konjima, te uvijek dugo pričaju o odlasku u klub", naglašava Đurđević i dodaje da je konj pitoma životinja, koja se prilagodi djeci, oni osjete da trebaju zaštiti dijete, a nikad se nije desilo ništa negativno, te je takav vid vježbe jako važan za djecu sa fizičkim teškoćama.

Djeca su počela jahati na proljeće, a podrška jahanju će se nastaviti, jer je napredak kod djece sa fizičkim poteškoćama jako vidljiv, te je i ovo još jedna od načina da se zabave i provedu vrijeme na, za njih, poseban način. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije