Reportaža iz Poslanikove džamije, drugog najsvetijeg mjesta u islamu

Radiosarajevo.ba
Reportaža iz Poslanikove džamije, drugog najsvetijeg mjesta u islamu
FOTO: EPA / Poslanikova džamija u Medini
Drugo najsvetije mjesto u islamu, nakon Kabe, smještene u arapskom gradu Mekki, je Poslanikova džamija u Medini.

Nju je izgradio posljednji Božiji poslanik, prema islamu, Muhammed, a.s. i poznata je i kao Al-Masjid al-Nabawī.

Ona je, pored toga što je drugo najsvetije mjesto u islamu, i druga džamija izgrađena u historiji kao i jedna od najvećih džamija na svijetu. U njoj je posljednje počivalište Muhameda te ranih muslimanskih vođa Ebu Bakra i Omara.

Džamija se nalazi uz kuću u kojoj je živio Muhammed nakon povratka u Medinu. On je lično sudjelovao u teškim uslovima izgradnje. Izvorno je džamija bila otvorena zgrada bez krova. Osnovni plan gradnje kasnije je usvojen u gradnji drugih džamija širom svijeta.

Služila je kao središte zajednice, sud i vjerska škola. Tu je podignuta platforma za ljude koji uče Kur'an.

Kasniji islamski vladari uvelike su je proširivali i uređivali. Godine 1909. u nju je uvedena električna struja i u tome je prva džamija na Arapskom poluotoku. Džamija je pod kontrolom Skrbnika dviju svetih džamija.

Jedno od najznačajnijih obilježja je zelena kupola iznad centra džamije, gdje se nalazi grob poslanika Muhammeda. Nije tačno poznato kada je zelena kupola izgrađena, ali postoje rukopisi iz ranog 12. stoljeća, koji opisuju kupolu.

Džamija se nalazi u tradicionalnom središtu Medine, s brojnim hotelima i starim tržnicama u blizini. To je jedno od glavnih mjesta hodočašća u Saudijskoj Arabiji i mnogi ljudi prije ili nakon hadža u Mekku, dođu u ovu džamiju.

U normalnim uslovima ona može primiti 650.000 klanjača, dok za vrijeme ramazana i hadždža broj klanjača za vrijeme jednog namaza prelazi i milion.

Ima deset munara od kojih njih šest imaju visinu po 104 metra. Ovaj veleljepni objekat ima 85 vrata koja su široka tri, a visoka šest metara, 27 pokretnih kubbeta koja su teška po 80 tona, njihov prečnik je oko 18 metara.

Džamija se kontrolira sa 543 kamere, ozvučenje u njoj sačinjava 206 pojačala, svaki jačine po 600 vati, i 3.500 zvučnika. Tu su i dvije velike biblioteke, institut za snimanje i produkciju Mesdžida, te brojne druge pomoćne službe. Također, Mesdžid ima i veliki parking koji se nalazi ispod zemlje i to na dva nivoa, a na koji se mogu parkirati 4.444 auta, piše na stranici Islamske zajednice BiH.

Pogledajte reportažu o Poslanikovoj džamiji u Medini sa ovogodišnjeg hadža:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije