Razbojnici i kriminalci imaju novo 'oružje': U pljačkaške pohode kreću sa - gasnim pištoljima

1
A. Kapo
Razbojnici i kriminalci imaju novo 'oružje': U pljačkaške pohode kreću sa - gasnim pištoljima
Foto: Kolaž / Policajci / Ilustracija

Kriminalci od pamtivijeka gledaju kako da ne budu raskrinkani u svojim prljavim djelima, a ukoliko do toga i dođe da posljedice po njih budu minimalne.

Tako i ne čudi što njihov način izvršenja - modus operandi se mijenja svako malo. Jedan od posljednjih trendova je "oružje" s kojim razbojnici kreću u svoje pljačkaške pohode.

Osim noža, drugih vrsta hladnog oružja, pištolja i vatrenog oružja sa dugim cijevima, sve češće se koristi gasni-plinski pištolj, odnosno startni pištolj, u zavisnosti kako ga ko naziva.

Lijepa vijest: Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva

Lijepa vijest: Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva

Razloga je i previše, od toga da ga može kupiti svaka punoljetna osoba u prodavnicima za oružje za nepunih 200 KM, do toga da ukoliko budu uhvaćeni neće se teretiti za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili municije.

Šta kažu u policiji

"Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo tretira pojam 'gasno oružje' u koje spadaju pištolji, revolveri, puške i druge naprave koje pod pritiskom energije barutnih punjenja ili sabijenog gasa usmjereno raspršuju neškodljive nadražljive tvari za onesposobljavanje pojedinca koje na ljudsko zdravlje imaju kratkotrajan učinak i isto oružje spada u kategoriju 'C'", naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) za portal Radiosarajevo.ba.

Jedna od posljednjih slučajeva u kojima je prilikom izvršenja krivičnog djela prijećeno gasnim pištoljem, a na koncu i pucano, dogodio se nedavno u sarajevskom naselju Kovačići.

Početkom septembra u prodavnicu "Konzum" upao je M. T. (46), gdje je uz prijetnju gasnim pištoljem, oteo novac. Pljačkaš je u objektu pucao, ali ga je neposredno nakon pljačke savladao građanin. Mediji su naknadno objavili da je pljačkaša uhvatio policajac u civilu.

Da je ovaj trend itekako zastupljen pokazuju i podaci koje je portal Radiosarajevo.ba dobio od MUP-a KS.

Gasni pištolj / Ilustracija

"U službenim evidencijama Uprave policije MUP-a KS u proteklih osam mjeseci ove godine zabilježeno je sedam krivičnih djela, uz prijetnju gasnim oružjem, od kojih je u dva slučaja došlo do upotrebe istog, dok su pokrenuta dva prekršajna postupka zbog upotrebe gasnog oružja, a jedan zbog posjedovanja bez odobrenja nadležnog organa", naveli su iz MUP-a KS.

MUP KS za portal Radiosarajevo.ba precizira da su na području općine Centar registrovana dva događaja u kojima su izvršioci u toku krivičnog djela prijetili gasnim oružjem, a radi se o krivičnim djelima ugrožavanje sigurnosti i izazivanje opće opasnosti.

Neki slučajevi se odnose i na klasično - šenlučenje. Tako je 22. jula u ulici Džemala Bijedića u Novom Sarajevu, prilikom proslave došlo do upotrebe gasnog oružja.

"Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo je okvalifikovao izvršenje krivičnog djela kao izazivanje opće opasnosti, a službeni izvještaj je dostavljen nadležnom tužilaštvu. Na području općine Vogošća zabilježen je jedan događaj gdje je došlo do upotrebe gasnog oružja od strane nepoznate osobe čime je počinjeno krivično djelo izazivanje opće opasnosti", navode iz MUP-a KS.

Ni druge sarajevske općine nisu pošteđene ove negativne pojave. Tako je na području općine Ilijaš počinjeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, gdje je izvršilac prijetio gasnim oružjem. I u ovom slučaju izvještaj protiv počinioca je dostavljen Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Porijeklo oružja

U praksi prodavači ovakve vrste oružja kazati će vam vjerovatno da je samo dovoljno da ovlaštenoj osobi - policajcu pokažete račun od kupovine oružja. I to je, uz određene korekcije i dopune, tačno i zapravo otkriva i suštinu razloga zašto pljačkaši i drugi kriminalci sve češće pribjegavaju ovakvom 'oružju'.

"U članu 7. stav 4. navedenog zakona je propisano da je zabranjeno držanje ili nošenje kategorije 'C' bez odgovarajuće isprave. Prijavljivanje oružja iz kategorije 'C' i gasnog oružja propisano je u članu 34. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo, gdje je u stavu 1. navedenog člana propisano da fizičko lice od 18 godina, pravno lice i poduzetnik mogu bez prethodnog odobrenja nadležne policijske uprave nabavljati i držati oružje iz kategorije 'C'.

U stavu 2. i 3. navedenog člana propisano je da su lica iz stava 1. obavezna da u roku od osam dana nabavljanja i držanja oružja 'C' kategorije prijave nabavku istog nadležnoj policijskoj upravi uz dokaz o porijeklu oružja o čemu nadležna policijska uprava izdaje potvrdu o prijavi oružja", preciziraju iz MUP-a KS.

Dakle, svaka punoljetna osoba može kupiti gasni pištolj i sve što treba jeste da u roku od osam dana nabavljanja i držanja oružja 'C' kategorije prijave nabavku istog nadležnoj policijskoj upravi uz dokaz o porijeklu oružja. Upitno je da li takve osobe, u konačnici, i prijave ovakvo oružje. Nameće se i pitanje kakva je korist, odnosno da li će prijavljivanje gasnog pištolja policiji, nekog primorati da sa istim ne počini krivično djelo?!

Pljačka na Kovačićima

Kada govorimo o gasnom oružju, treba kazati da svojim izgledom i zvukom prilikom ispaljenja podsjećaju na 'pravi'. Recimo, isprepadana radnica neke opljačkane prodavnice kada ugleda cijev pištolja ne zna da li je riječ o vatrenom ili gasnom oružju te će svakako doživjeti traume.

Identične situacije su i prilikom izvršenja drugih krivičnih djela. Ne smijemo ni zamisliti šta bi se moglo dogoditi da neka osoba takvim pištoljem prijeti ili puca u pravcu policajaca, koji bi mogli izvratiti bojevom municijom, ne znajući o kakvom oružju se radi... Negativnih primjera ima u nedogled.

Zbog svega navedenog u javnosti se vodi polemika da li je neophodno da se i gasni pištolj zavede pod kategoriju za koju je potrebno odobrenje policije, a ne samo prijava.

Može se kupiti i putem oglasa

Gasni pištolj se može kupiti bez imalo poteškoća.

Osim u prodavnicima oružja, na jednom internet oglasniku ponuda je čak i raznovrsna.

Cijena gasnog pištolja se kreće od 160 KM pa naviše, u zavisnosti od marke i modela.

Što se tiče municije, cijena jednog metka iznosi oko pola marke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije