Pulmolog pedijatar otkriva: 'Vakcinacija je jedino rješenje za veliki kašalj'

5
N. Žunić
Pulmolog pedijatar otkriva: 'Vakcinacija je jedino rješenje za veliki kašalj'
Foto: Pexels / Ilustracija

U susjedstvu Bosne i Hercegovine već nekoliko mjeseci hara veliki kašalj, odnosno hripavac ili petrusis, dok je u našoj zemlji zabilježen manji, ali značajan skok u broju slučajeva ove bolesti. 

Mnogi su na veliki kašalj i 'zaboravili', imajući u vidu da je protiv ove bolesti predviđena vakcina.

Međutim, krajem oktobra 2023. godine, dobili smo tužan 'podsjetnik', kada je u Bosni i Hercegovini zbog velikog kašlja preminula dvoipomjesečna beba. 

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Ubrzo nakon ovog tragičnog slučaja, u raznim dijelovima BiH su se počeli javljati slučajevi velikog kašlja, što je zabrinulo mnoge. Srećom, više nismo imali smrtnih slučajeva od hripavca, ali su se građani Bosne i Hercegovine zabrinuli. Petrusis je bolest koja zna biti jako, jako teška, i zbog toga je interesovanje javnosti od početka veoma visoko. 

Kako bi otkrili kako najbolje riješiti ovu situaciju, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je dr. Dejana Bokonjića, pulmologa, pedijatra i dekana medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Odmah na početku razgovora, dr. Bokonjić je i više nego jasan - ova situacija je bila i više nego očekivana. 

Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?

Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?

"Poslije dugog niza godina imamo pravu jednu epidemiju i to ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelom regionu. Imamo dosta djece koja boluju od velikog kašlja. Nažalost, ovo je bilo očekivano zbog obuhvata vakcinama.

Mi smo prije 20 godina imali obuhvat vakcinama u pojedinim regijama ili općinama u čitavoj zemlji negdje i do 98 posto, a sada smo u nekim regijama došli i na 65 do 68 posto. Epidemiolozi su upozoravali da ćemo ubrzo imati epidemiju određenog stepena velikog kašlja i to nam se sada i dešava. Ono što se također dešava je da se pojavljuju slučajevi velikog kašlja i kod djece koja su vakcinisana, u nekoj blažoj formi i obliku", govori dr. Bokonjić za Radiosarajevo.ba

Navodi i da je petrusis, odnosno veliki kašalj, bolest koja može da jako dugo potraje te da je izrazito teška. Opisao je i slučajeve koje je on vidio, ali i koje su mu opisivale njegove kolege. 

"To su napadi kašlja s povraćanjem, naglim gubljenjem daha, čak i u nekim slučajevima gubitkom svijesti i promjenom boje lica", rekao je Bokonjić. 

Kaže još i da je potrebno na svaki mogući način podići obuhvat vakcinama. Pri tome najviše krivi pandemiju COVID-a, zbog velikog pada u procentu vakcinisane djece u BiH. 

Kako izbjeći epidemiju velikog kašlja u BiH? Struka daje odgovor

Kako izbjeći epidemiju velikog kašlja u BiH? Struka daje odgovor

Prema podacima koje je portal Radiosarajevo.ba dobio od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, samo 68,9 posto djece u FBiH je vakcinisano protiv hripavca, odnosno velikog kašlja. Ovaj procent je, kako je dr. Bokonjić rekao, iznosio i više od 90 posto prije samo 20 godina - šta se promijenilo?

Prema mišljenju ovog pulmologa i pedijatra, krivaca je više, ali postoje dva glavna. 

"Najgora okolnost po sve nas bio je COVID, kada su se odgađale vakcinacije djece kako se ne bi skupljali na jednom mjestu i da se ne bi bolest prenosila. Još jedan ogroman problem je jedan jak antivakcioni lobi koji ne postoji samo u BiH i u regiji, već u cijelom svijetu. Ovaj lobi govori protiv svih vakcina, a sada i protiv ovih koje su obavezne. Bazira se na preuveličavanju nus-efekata koje svaka vakcina može da ima, te na predrasudama o štetnim efektima", kaže Bokonjić, ali dodaje da je od ova dva, svakako veći problem napravila pandemija COVID-a. 

Na pitanje kako riješiti ovaj problem, doktor Bokonjić je imao jednostavan odgovor - mora se više uraditi kako bi se djeca koja nisu vakcinisana protiv velikog kašlja i adekvatno zaštitila od ove bolesti. 

"Generalno, mi imamo ogroman problem što nam djeca kasne s vakcinacijom, te bi se trebala napraviti masovna kampanja vakcinacije, koja bi spriječila da nam se ovakve stvari dešavaju u budućnosti. Kao i svaka druga bolest, što ima veći broj slučajeva, što duže traje i što se više javlja ima veću šansu da postane još ozbiljnije i da klinička slika postane još teža", napominje dr. Bokonjić. 

Alarmantno stanje: U ovom dijelu BiH hara veliki kašalj

Alarmantno stanje: U ovom dijelu BiH hara veliki kašalj

Kako kaže, mora se napraviti jedna sveobuhvatna kampanja vakcinacije djece, samo s vakcinama koje su obavezne naravno. Inače, kako i sam kaže, može doći do problema i s drugim bolestima.

"Ne pričamo samo o velikom kašlju, uskoro bi mogli govoriti o mnogim epidemijama, poput morbila ili rubeole. Mi imamo isti problem sa svim vrstama obaveznih vakcina", naglašava dr. Bokonjić za naš portal. 

Prema njegovim riječima, vidjeti dijete koje pati od teške forme velikog kašlja je teško, ne samo roditeljima, već i doktoru. 

Na pomolu nova epidemija? Potvrđena tri slučaja morbila u Sarajevu

Na pomolu nova epidemija? Potvrđena tri slučaja morbila u Sarajevu

"To traje beskonačno dugo, takva djeca obično završe i na respiratorima gdje se desi da ostanu bez kisika, gdje gube dah, a pogotovo je to slučaj za malu djecu. Jedino što možemo da uradimo, kada se dobije bolest, jeste davanje određenih antibiotika koji će smanjiti težinu kliničke slike i da skrati tok bolesti, ali bolest nema lijeka", kaže Bokonjić. 

Za kraj još jednom naglašava da je trenutna situacija apsolutno očekivana, imajući u vidu procente obuhvata djece s vakcinama, ali i da se može riješiti situacija prevencijom koja se mora uraditi što prije. 

Simptomi velikog kašlja

Simptoni velikog kašlja su slični onima koji bi sugerisali da je oboljeli prehlađen.

Radi se o simptomima: curenje iz nosa, kihanje, blagi kašalj i nisko povišena temperatura. Karakteristika hripavca, kao i razlog što je jedno od imena ove bolesti 'magaraći kašalj' jeste zvuk udisanja zraka zaraženih, koji dosta liči na zvukove ove životinje.

Neke dvije sedmice nakon što je kašalj počeo, ako nije otkrivena bolest, dolazi do stadija kada je ova bakterija najviše prenosiva. Kada god se oboljeli smije, kašlje ili kiše, postoji mogućnost od širenja bolesti.

Iako je ovo primarno dječija bolest, hripavac mogu dobiti i odrasli. Ipak, njihovi simptomi su dosta blaži, a nema ni karakterističnog 'magarećeg' zvuka.

Ono što je jako važno za napomenuti je da, ako se ovi simptomi primjete, se treba odmah reagovati. Posebno kod male djece, hripavac može dovesti do upale srednjeg uha ili čak upale pluća, bolesti koje znaju napraviti mnoge probleme i biti jako bolne za najmlađe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije