Prašina u Sarajevu najviše narušava kvalitet zraka

Radiosarajevo.ba
Prašina u Sarajevu najviše narušava kvalitet zraka

Najveći problem koji narušava kvalitet zraka u Sarajevu je prašina, a pri tome ne postoje pragovi upozorenja koji su definirani zakonom o pitanju tog parametra, kazao je danas u izjavi za agenciju Fena Enis Omerčić, viši stručni saradnik za fizikalno-hemijske analize kvaliteta zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu. 
Inače, Vlada Kantona Sarajevo nadležna je da pravilnicima proglašava mjere koje mogu uticati na smanjenje izvora zagađenja što je u Sarajevu na prvom mjestu gust saobraćaj, spore saobraćajnice, a na drugom ložišta

"Što se tiče prašine u Sarajevu, situacija je veoma loša. Ne može se reći ni da je tipično loša za velike gradove nego je jednostavno grozna. Ono što je olakšavajući faktor jest što već sutra dolazi lagano zatopljenje i kiša te se količina prašine u zraku neće dugo zadržati na današnjem nivou", potvrdio je Omerčić. 

Dodao je da je bilo i gorih stanja s kvalitetom zraka u historiji Sarajeva, ali naglašava da umjesto da se to stanje popravlja ponovo se vraćamo starim količinama prašine u zraku. 

Posebno je naglasio da te lebdeće čestice ulaze direktno u pluća, ljudski organizam ih ne može profiltrirati jer su premalene. Podsjetio je da trenutno nema dovoljno sredstava da se izgradi laboratorija koja je prije i postojala u Federalnom hidrometeorološkom zavodu da bi se u njoj vršila analiza tih čestica i bilo poznato šta se tačno udiše, koji su tu teški metali i kakvi spojevi. 

"Geografski položaj Sarajeva također utiče na zagađenje. Sarajevo je u kotlini u umjerenom pojasu, a tokom zime u kotlinama se stvara temperaturna inverzija, odnosno temperatura zraka s porastom visine raste. Zrak ima osobinu da se širi na hladnoći i skuplja na toploti. To dovodi do toga da je u Sarajevu 'težak i gust zrak' koji se neće miješati s gornjim slojevima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije