Potpisan memorandum o rješavanju pitanja Roma u oblasti zapošljavanja

Anadolija
Potpisan memorandum o rješavanju pitanja Roma u oblasti zapošljavanja
Danas potpisanim Memorandumom predviđeno je da se s izdvojenih 755.000 KM za zapošljavanje Roma u Bosni i Hercegovini za tu namjenu u FBiH odvoji 473.083, te po 236.617 KM, odnosno 45.300 KM u RS-u i Brčko distriktu BiH.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac s čelnicima entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH potpisala je danas u Sarajevu memorandum o razumijevanju o provedbi Akcionog plana BiH za rješavanje pitanja Roma u oblasti zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Borovac je podsjetila da od 2009. godine Ministarstvo za ljudska prava u kontinuitetu izdvaja novčana sredstva za pomoć romskoj populaciji, prije svega, s ciljem da se poboljša kvalitet uslova života romske populacije u BiH.

Postoje tri osnovna segmenta za koja Ministarstvo izdvaja sredstva, a to je izgradnja stambenih objekata, dakle, poboljšanje uslova stanovanja, zatim sredstva za zapošljavanje i sredstva za zdravstvenu zaštitu.

Borovac je istakla da su danas sa predstavnicima zdravstvenih organizacija u BiH potpisali Memorandum o izdvajanju od oko 755.000 KM za zapošljavanje.

"Ovim sredstvima želimo da pomognemo da se kroz samozapošljavanje i sufinansiranje u zapošljavanju romske populacije obezbijedi što veći broj ljudi koji će imati stalno zaposlenje u BiH. Dosadašnjim rezultatima kada je u pitanju zapošljavanje nismo u potpunosti zadovoljni zato što ne postoji veći odziv romske populacije kada je u pitanju raspodjela ovih sredstava", pojasnila je Borovac.

Na sastanku koji će biti upriličen nakon potpisivanja Memoranduma dogovorit će se kako se ova sredstva u narednom periodu mogu koristiti na najbolji način.

"Kada je u pitanju zdravstvena zaštita za nju ćemo danas potpisati Memorandum u iznosu od oko 430.000 KM. Zdravstvena zaštita je jedan od značajnih problema romske populacije zato što veliki broj njih nije pokriven sredstvima zdravstvenog osiguranja i ova sredstvima isključivo se koriste za onu situaciju gdje se pokrivaju neobavezni ili nepokriveni vidovi zdravstvenog osiguranja romske populacije", naglasila je Borovac.

Podsjetila je da su uz pomoć zavoda zdravstvenog osiguranja u entitetima i Brčko Distrikta i centara za socijalni rad uspjeli da uvedu oko 900 osoba romske populacije u zdravstvenu zaštitu.

"Puno je učinjeno na planu promocije zdravstvene zaštite u romskim zajednicama u pogledu imunizacije djece, poboljšanju uslova materinstva i pokrivanju tih zdravstvenih potreba", dodala je Borovac.

Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS-a podsjetio je da je ovo sedmi projekat u kojem učestvuje ovaj Zavod kada je u pitanju zapošljavanje Roma.

"Zapošljavanje Roma je sastavni dio akcionih planova Zavoda za zapošljavanje RS-a. Od 2009. godine do sada uspjeli smo zaposliti 175 lica romske nacionalnosti. Za njihovo zapošljavanje angažovano je 1,2 miliona KM. Romska populacija je veoma specifična. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se 219 lica romske populacije i njihova kvalifikaciona struktura je vrlo nepovoljna ", pojasnio je Vujičić.

Podsjetio je na 2016. godinu i posljednji projekat koji su sproveli, a u sklopu kojeg su zaposlili 32 Roma.

Nihad Šibonjić, direktor Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko Distrikt podsjetio je da ova ustanova postoji od 2013. godine i od tada aktivno učestvuje u programu na zdravstvenoj zaštiti Roma.

"Znamo i sami da su Romi populacija koja je sklona migracijama i vrlo je teško napraviti njihove registre. Znamo da se vrlo često sele iz mjesta u mjesto, nemaju razvijene baš neke zdravstvene navike, a ovim programom pokušavamo prvenstveno zaštiti djecu. Uvodimo dodatne rokove za vakcinacije, svu romsku djecu koju možemo registrovati pokušavamo staviti u spiskove i kalendare vakcinacija", poručio je Šibonjić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije