Poražavajuća karta pušača u Evropi: Od BiH u Evropi gora jedino Srbija

0
Radiosarajevo.ba
Poražavajuća karta pušača u Evropi: Od BiH u Evropi gora jedino Srbija
Foto:Wikipedia / Ilustracija

Nepušači koji su svakodnevno izloženi duhanskom dimu, na primjer djeca koja odrastaju u domovima gdje se puši, imaju 30 posto veći rizik da obole od bronhitisa ili raka pluća.

Ovo su saopštili iz Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci, povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv duhanskog dima, uz apel pušačima da ozbiljno razmotre savjet da prestanu da puše, piše Srpskainfo.

U svakom slučaju, oni treba da se pobrinu da zbog njihove smrtonosne navike ne stradaju ljudi iz okoline, a pogotovo djeca.

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Stručnjaci upozoravaju da pušenje nije samo besmisleni finansijski trošak, već i ozbiljna prijetnja koja ljude može da košta života, pa čak i ako nisu aktivni pušači, nego samo neko ko boravi u pušačkom okruženju.

Statistika pokazuje da je u BiH svaki treći punoljetni stanovnik aktivni pušač.

"U ovom pogledu, jedino smo bolji od Srbije, koja je, prema podacima SZO, najgora u Evropi. Samo u RS, od posljedica pušenja godišnje umre nekoliko hiljada ljudi. Nažalost, duhanskom dimu su izložena i djeca i omladina, kroz takozvano pasivno pušenje, posebno u domaćinstvima", kaže dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta dr Ranko Škrbić.

Prema njegovim riječima, prevencija treba da se sprovodi od samog rođenja djeteta.

"Djeca roditelja koja ne puše, rjeđe su pušači i obrnuto. Posebno je opasno gdje oba odrasla člana porodice puše, pa su njihova djeca izložena pasivnom pušenju, zbog čega i sama kasnije kreću da puše. Još gore je kad žene koje su trudne, ne prestaju pušiti, jer se kod njihove djece češće javljaju neke alergijske reakcije. Trudnoća je, naime, idealna prilika da se žena odrekne štetne navike pušenja cigareta", savjetuje Škrbić.

Podsjeća na ranije istraživanje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Instituta za javno zdravstvo RS, sprovedeno u osnovnim i srednjim školama u manjem bh. entitetu, koje je pokazalo da sa cigaretama eksperimentišu i djeca koja imaju desetak ili tek godinu-dvije više.

"To je poražavajuće. Ta djeca, oponašajući starije, veoma rano kreću da puše. Takođe, poražavajuće je i to što kod nas puše i doktori i to u velikom procentu. Ovdje imamo apsurnu situaciju da oni savjetuju pacijente da prestanu pušti", ističe Škrbić i dodaje da je ovaj problem lako prevenirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije