Počinje istraživanje biodiverziteta na Ozrenu

0
Radiosarajevo.ba
Počinje istraživanje biodiverziteta na Ozrenu
Foto: Udruženje građana Fojničani / Istraživanje biološke raznolikosti planine Ozren

Udruženje građana Fojničani, Mreža za zaštitu prirode u BiH i lokalne organizacije civilnog društva iz Petrova i Doboja započinju istraživanje biološke raznolikosti planine Ozren, uključujući i pećinski kompleks Megara koji se nalazi na samoj entitetskoj liniji između Maglaja i Doboja.

U okviru naučno-istraživačkog kampa od 9. do 13. augusta 2023. godine, 25 eksperata iz Bosne i Hercegovine i regiona sudjelovat će u proučavanju ovog jedinstvenog područja koje se proteže kroz čak sedam jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Svrha istraživanja je pružiti relevantne i pouzdane informacije o biološkoj raznolikosti koje će poslužiti kao temelj za trajnu zaštitu i održivo upravljanje prirodnim resursima planine Ozren.

Podsjećamo da je tokom prošlogodišnjeg istraživanja pećine Mokra Megara pronađen i po prvi puta fotografiran endemski kukac Maglajski golemaš (Duvalius maglajensis). U pećini su otkriveni i drugi nalazi faune za koje vjerujemo da će ovogodišnji kamp potvrditi da se radi o novim vrstama. Speleološka i biološka istraživanja imaju ključnu ulogu u prikupljanju relevantnih argumenata za proglašenje Mokre Megare u zaštićeno područje prirode, za što je Općinsko vijeće Maglaj dalo suglasnost prošle godine.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nadamo se da će ovogodišnji nalazi ubrzati proceduru zaštite u Zeničko-dobojskom kantonu. Uz Mokru Megaru, eksperti će ovoga puta istražiti još tri speleološka objekta od kojih je zasigurno najinteresantniji Veliki Ponor.

Posebno ohrabruje činjenica da se ovogodišnje istraživanje proširuje na cjelokupnu planinu Ozren, koja je prema prostornom planu Republike Srpske predviđena za zaštitu u rangu nacionalnog parka. Poseban naglasak će biti stavljen na vodotoke, koji predstavljaju iznimno važan aspekt i jednu od najvećih prirodnih vrijednosti ovog područja.

Istraživanje biološke raznolikosti planine Ozren
Foto: Udruženje građana Fojničani: Istraživanje biološke raznolikosti planine Ozren

Osim po prirodi, Ozren je poznat i po svome kulturno istorijskom bogatstvu. Tako je tokom prošlogodišnjeg kampa otkriveno praistorijsko naselje staro 3000 godina, koje do sada nije bilo dokumentirano u naučnoj literaturi. Ovaj dokaz o višemilenijskom kontinuitetu života na Ozrenu je zasigurno još jedan snažan argument za zaštitu ovog područja. Stoga će svi prikupljeni podaci biti dostavljeni i Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, koje je u konačnici i nadležno za provođenje postupka zaštite.

Realizacija kampa na Ozrenu, koji će biti smješten u bazi paraglajding kluba ParaGhost u naselju Okolišta, ima višestruki značaj jer osim naučno-istraživačkog segmenta pruža podršku razvoju eko-turizma te promovira međuetničku, međuentitetsku i regionalnu saradnju. Ovakvi događaji zasigurno doprinose transformaciji ratnih linija, koje su nekad dijelile zajednice, u zelene ekološko-turističke rute koje će povezivati sve ljude i narode na unapređenju lokalnog razvoja, očuvanju trajnog mira i stvaranju održive budućnost za generacije koje dolaze.

Istraživanje biološke raznolikosti planine Ozren
Foto: Udruženje građana Fojničani: Istraživanje biološke raznolikosti planine Ozren

Naučno-istraživačkog kamp na Ozrenu se realizira uz podršku i sinergiju brojnih donatora, uključujući Misiju OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Istraživanje biodiverziteta planine Ozren se provodi uz potporu regionalnog projekta, SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a financijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Speleološka istraživanja pećina Megara se realiziraju u sklopu projekta Misli o prirodi koji realizira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku podršku Švedske. Istraživanja sufinancira i Europska unija u Bosni i Hercegovini u okviru grant sheme projekta LINK 4 Cooperation koji implementira Agencija lokalne demokracije Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije