Ovo su općine u BiH u kojima se najduže živi, možda se iznenadite

M. Rener Smajović
Ovo su općine u BiH u kojima se najduže živi, možda se iznenadite
Pixabay / Ilustracija

Iako nema zvaničnih istraživanja o najstarijoj populaciji u BiH niti posebne statistike o tome, na osnovu ukrštanja određenih podataka može zaključiti gdje se to najduže živi u Bosni i Hercegovini.

Naime, prema podacima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u našoj je zemlji bilo 28.069 stanovnika starih 85 i više godina.

„Od toga je bilo 15.692 u Federaciji BiH, 11.771 u Republici Srpskoj i 606 u Brčko distriktu“, odgovorili su za Radiosarajevo.ba iz Agencije za statistiku BiH.

A pet općina u našoj zemlji se izdvaja po broju najstarijih građana.

Na prvom mjestu je Banja Luka, koja je imala 1.559 građana starih 85 i više godina. Slijede je Grad Mostar sa 1.152, Općina Tuzla sa 864, a potom Novo Sarajevo (819) i na kraju Općina Bijeljina sa 804 stanovnika ove starosne dobi.

Tabela - undefined

Foto: Agencija za statistiku: Tabela

O razlozima „dugovječnosti“ u ovih pet općina nema posebnih analiza i istraživanja, ali sociolozi mogu lako zaključiti zašto je to tako.

Sociolog Amer Osmić za Radiosarajevo.ba pojašnjava da se u ovih pet općina, odnosno gradova, duže živi jer tu ljudi imaju bolju zdravstvenu zaštitu nego u drugim područima zemlje.

„Ovo je ipak u pitanju i pet najvećih gradova u BiH. Osim zdravstvene zaštite, životni uslovi su kvalitetniji nego u drugim mjestima. Čim ste manje opterećeni, veće su šanse da duže živite. Morate imati i određeni nivo zadovoljstva. Veći gradovi pružaju i više mogućnosti, kvalitetnijih sadržaja i načina da provodite slobodno vrijeme i ne padnete u depresiju“, kazao je Osmić.

Pri tome, istakao je, treba naglasiti da su žene dugovječnije od muškaraca.

Sociolog migracija Amer Osmić - undefined

Foto: Privatni album: Sociolog migracija Amer Osmić

„Razni faktori utiču na to da žene duže žive. Žene su manje opterećene fizičkim poslom. A moguće i da su genetske predispozicije drugačije“, dodao je Osmić.

Ipak, pitanje je koliko se generalno može govoriti o zadovoljstvu životom u Bosni i Hercegovini, o čemu govori i posljednji izvještaj o indeksu sreće, po kojem je BiH među najnesretnijim.

No, Osmić podsjeća da postoji i istraživanje o zadovoljstvu životom osoba treće životne dobi koje je pokazalo da su naši najstariji stanovnici najzadovoljniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije