Novi dokumenti: Gdje je otišao studentski novac

Radiosarajevo.ba
Novi dokumenti: Gdje je otišao studentski novac

Piše: Vuk Bačanović, Radiosarajevo.ba

Prošle sedmice objavili smo priču o nepravilnostima i prevari studenata na Fakultetu političkih nauka. Podsjetimo, cijena studija iznosila je 5.500 KM, što je za 4.300 KM više nego je Zakonom dozvoljeno. Objavljujemo nove dokumente koji donose dodatne detalje o aferi nezakonitog naplaćivanja postdiplomskog studija '4+1' na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Dokumenti, između ostalog, otkrivaju kako je, zapravo, distribuiran novac nelegalno naplaćen od studenata.

Odluka UO FPN suprotna odredbi Ministarstva

Dokument kojim se suprotno odluci Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo utvrđuje cijena studija '4+1' od 5.500 KM jeste Odluka o cijeni magistarskog studija, koju je donio Upravni odbor fakulteta 28. 1. 2010., a potpisao prof. dr. Adnan Silajdžić u svojstvu predsjednika UO. Pored Adnana Silajdžića UO FPN-a sjede i Senadin Lavić, Hanka Vajzović (oboje profesori na istom fakultetu), Selim Hasović i Faid Hećo.

Prisjetimo se, Kantonalna inspekcija pri Ministarstvu obrazovanja KS i SIPA su utvrdili da ova odluka nije u skladu sa Odlukom Kantona Sarajevo br: 02-05-19288-9/09 o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu, te fakulteta i akademija u njegovom sastavu, od 11. 6. 2009. godine, kojom je studentska participacija imala iznositi 1.200 KM. Kratko rečeno, inspekcija je utvrdila da je Uprava Fakulteta studentima naplaćivala sporni studij za 4.300 KM više.

Dobro naplaćena „dekanska koordinacija“

Dokument koji govori o tome kako je trošen, prema mišljenju Kantonalne inspekcije, nezakonito naplaćen novac jeste Odluka o naknadama nastavnicima i ostalim učesnicima na magistarskom i specijalsitičkom studiju iz oblasti sigurnosti – zaštita i spasavanje. Radi se o dokumentu koji je uprava Fakulteta, kao i u slučaju ostalih '4+1' studijskih grupa, morala predati Inspektoratu rada, zaštite na radu, socijalne zaštite i obrazovanja KS. Najinteresantnija naknada jeste „dekanska koordinacija“ projekta, koja iznosi mjesečno 700 KM. Ovaj dokument datira 19. 12. 2008.

U odluci UO FPN-a od 9. 03. 2010. „o naknadama nastavnicima i ostalim učesnicima na master studijima koji počinju sa nastavom u 2010. godini“ stoji da rukovodioci studija primaju mjesečnu isplatu u iznosu od 300 do 700 KM, dok „dekanska koordinacija“ po svakoj studijskoj grupi (u okviru '4+1' ih ima 11) iznosi 500 KM. Prema istom usvojenom cjenovniku „akademski koordinator“ prof. dr. Senadin Lavić primao je za svoje usluge 400 KM mjesečno po svakoj od studijskih grupa. Iz dokumenta, dakle, proizlazi da je Pejanović za „dekansku koordinaciju“ mjesečno primao 5.500, a Lavić 4.400 KM.

Nije na odmet ponovo ukazati na činjenicu da je prof. dr. Senadin Lavić član UO koji odlučuje o visini svoga honorara. Iz dokumenta Finansijski plan magistarskog studija iz oblasti sigurnosnih i morovnih studija – nacionalna sigurnost i demokratsko društvo za akademsku godinu 2008/2009“ proizlazi da je dekan Pejanović samo za „dekansku koordinaciju“ ove studijske grupe u navedenoj akademskoj godini zaradio 5.856 KM. Pored toga, treba obratiti pažnju na činjenicu da najveća profesorska naknada na '4+1' iznosi 700 KM, dakle samo 200 KM više od naplate „koordinacije“.

Dva prekršajnog naloga

U posjedu portala Radiosarajevo.ba su i dvije dostave prekršajnog naloga, koje je FPN-u dostavila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS. Prvi nalog je protiv „fizičkog lica“ Mirka Pejanovića, dekana FPN-a, kojim mu se određuje ukupna kazna od 3.000 KM za kršenje Zakona o visokom obrazovanju (Član 152, stav 1, tačke 18., 29., 31,). Drugi nalog je protiv „pravnog lica“, tj. FPN-a, sa određenom kaznom od 15.000 KM zbog kršenja Zakona o visokom obrazovanju po već navedenim tačkama. Prekršajne naloge je potpisao kantonalni prosvjetni inspektor Sifet Kukuruz.

„Napominjemo da ukoliko vas sud proglasi odgovornim za prekršaj naveden u prekršajnom nalogu, novčana kazna izrečena od strane suda može biti samo veća od novčane kazne iznesene ovim prekršajnim nalogom i, pored toga ćete snositi troškove sudskog postupka“, proceduralno je upozorenje izneseno u oba naloga.

Tragom informacije da će Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenuti istragu u vezi afere FPN, kontaktirali smo glasnogovornicu Tužilaštva Jasminu Iftić. Ona nam je saopštila da je predmet FPN još uvijek u predistražnoj fazi, te da se trenutno vrše provjere da li postoje osnove sumnje na krivično djelo.

Mirko Pejanović, dekan FPN-a

„Radi se o pritisku, neću vam reći čijem...“

Za komentar u vezi navedenih fakata zamolili smo dekana fakulteta Mirka Pejanovića. On je rekao da nam ne može ništa reći o predistražnim radnjama o fakultetu, s obzirom da institucija koja je pod istragom o tome ne mora biti obavještena.

„Moram vam reći da su neki mediji to sveli na to da li je došla SIPA na fakultet i da li su vraćene pare studentima. Kao da smo na pijaci... Evo, dođite napravite razgovor sa mnom, s prodekanima, s kim hoćete... Studenti su projekt odslušali, oni sada pišu magistarske radnje. To što je nama naloženo u zahtjevu inspekcije je da nešto nismo radili po nekim procedurama, a mi mislimo da jesmo. Naši će zahtjevi biti pred Vladom Kantona, a to do sada nije moglo biti jer se Vlada nije sastajala tri mjeseca“, ponovio je Pejanović svoj stav već ranije objavljen u medijima.

Na pitanje da li je moralno ispravno postaviti tako visoku cijenu magistarskog studija u siromašnoj zemlji kakva je BiH, dekan Fakulteta političkih nauka je kazao da je „to jedno pomalo neakademsko gledanje na projekat“.

„Taj projekat je imao intenzivnu nastavu u kojoj je učestvovalo 86 nastavnika, uključujući i inozemne. To je minimum za troškove nastave i organizacije magistarskog ispita. Naš nastavnik nije primao više od 50 KM za sat, a vi znate da danas ni majstor neće da vam radi a da se to dobro ne plati. To je minimalna cijena koja je njima ponuđena i oni su je svojevoljno prihvatili. To nije redovni studij na koji neko dođe i upiše se kroz program, uz odobrenja fakulteta, vlade i senata. Ni jedan student osim ovog kolege [Teufik Hadžiahmetović, op. a.] ne traži promjenu cijene, niti je tražio“, odgovorio je dekan FPN-a.

Dinamika tokova studentskog novca

Na pitanje kolika su njegova primanja, a sve u kontektstu famozne i skupe dekanske koordinacije, profesor Pejanović kaže da su njegova primanja – primanja redovnog profesora, zasnovana na akademskoj skali, uz dodatnih 1.200 KM na vršenje dekanstva.

„Ono što radim honorarno na psotdiplomskom, to dođe od 1.000 do 1.500 KM neto, ali je pitanje hoćete li imati nastavu ili nećete“, dodaje Pejanović.

Na pitanje o 500 KM „dekanske koordinacije“, Pejanović kaže da jeste tačno da voditelji određenog studija i dekan primaju naknadu za koordinaciju.

„Meni nije pripadala za sve studije. Imamo tri studija koja su imala malobrojnu skupinu, kao što su Politički sistemi i Političke stranke i na tim studijima nismo uzimali nikakvu koordinaciju, već na studijama na kojima je to pripadalo po finansijskom planu“, kazao je.

Dodaje da se koordinatorska naknada primala kad se nastava odvijala, te da „je bila negdje 500 KM, a negdje manje“.

Kad se sabere, onda je drugačije

Prema dokumentima koje posjedujemo, „ponegdje“ je ta koordinacija čak i 700 KM. Pejanović kaže da takve cijene nisu problem jer su „to odluke Upravnog odbora i odluke koje proističu iz procesa projekta“.

Moja primanja uopšte nisu bila mjesečna, ja sam imao samo na jednom studiju nastavu. Na ime koordinacije, ako su to bila dva, ili tri studija u dinamici primalo se do 1.500 KM“, kaže Pejanović.

Ako se dosljedno izračuna, vodeći se odlukama UO i brojem studija na FPN, Pejanović bi mjesečno na ime koordinacije trebao primati čak 5.500 KM. Međutim, on tvrdi da je „dinamika različito išla“.

„Vi imate vjerovatno nešto što se sabralo, pa se čita drugačije“, završio je dekan Fakulteta političkih nauka.

Nova reakcija Studentskog parlamenta

U međuvremenu se saopštenjem ponovo oglasio Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, u kojem se pozivaju studenti da se obračunaju „sa pojedincima koji ruše ugled i diskreditiraju Univerzitet“.

„Studentski parlament poziva studente da daju potpunu podršku tako što će potpisanu ili anonimnu prijavu, koju mogu naći na web sajtovima www.spus.ba i www.unsa.ba, uputiti na adresu dekana fakulteta/akademija i Komisije za predlaganje mjera za sprečavanje korupcije Univerziteta u Sarajevu.“, navodi se u saopštenju.

Pljačka studenata na Političkim naukama

Prevare studenata na FPN: Za sve su krivi oni s Pala

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije