Neka darivanje krvi bude vaša novogodišnja odluka: Humano je, ne boli, a dobiješ i sokić

5
Radiosarajevo.ba
Neka darivanje krvi bude vaša novogodišnja odluka: Humano je, ne boli, a dobiješ i sokić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Službeni auto dovozi dobrovoljne davaoce u Zavod za transfuzijsku medicinu

Darivanje krvi je jedna od najhumanijih redovnih praksi koju građani širom svijeta mogu provoditi veći dio svog života. 

Sve zdrave osobe između 18 i 65 godina mogu biti dobrovoljni davaoci. Na hiljade ljudi u našoj zemlji obavlja redovno ovu humanu misiju - žene to mogu svaka četiri mjeseca, a muškarci svaka tri. Krv se ne može umjetno proizvesti i jedini način njenog prikupljanja je putem dobrovoljnih donatora. Statistika kaže da će jedna od deset osoba trebati transfuziju krvi makar jednom u životu.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba obavila je redovno darivanje krvi, a ovom prilikom  smo kamerom zabilježili sve faze ovog procesa. Prvo i najvažnije: Darivanje krvi ne boli, ne čeka se u redu, cijeli proces traje dvadesetak minuta, a osoblje Zavoda za transfuzijsku medicinu u Sarajevu toliko je profesionalno, ljubazno i puno pozitivne energije da ćete sa ove misije sigurno ponijeti najljepša uspomene. 

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

U ovom slučaju, sa sobom smo ponijeli i crveni ruksačić koji se u znak zahvalnosti tokom ovog mjeseca daje darovateljima nakon uspješno obavljene misije. Ali, krenimo od početka: 

Nakon obaveznog laganog obroka, u našem slučaju doručka, u 10,15 smo pozvali broj telefona 033 567 302, obavijestili ih da namjeravamo donirati krv. Prihvatili smo ljubaznu ponudu da pošalju vozilo po nas. Besplatnim prijevozom za davaoce smanjuju se gužve na parkingu i cijeli proces ubrzava i olakšava. 

Darivanje krvi, korak po korak
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: U ugovoreno vrijeme, službeno vozilo dolazi po darovatelje

U 10,40 je na ugovoreno mjesto stigao službeni kombi koji nas je odveo na adresu  Zavoda za transfuzijsku medicinu F BiH, u ulici Čekaluša 86 (iznad Stomatološkog fakulteta). 

Na prvom spratu nalazi se ulaz za davaoce krvi. Na prijemnom desku dočekao nas je tehničar koji je provjerio identitet, i upisao datum u knjižicu darovatelja. Dobili smo anketni formular koji je potrebno ispuniti i potpisati. 

Prijemni desk, provjera identiteta i upisivanje u knjižicu darovatelja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Prijemni desk, provjera identiteta i upisivanje u knjižicu darovatelja

Sljedeća stanica je provjera hemoglobina. Mali boc u prst i nekoliko sekundi čekanja da aparat pokaže da li naša krv sadrži zadovoljavajući udio željeza. Hemoglobin mora biti iznad 135 g/L(Hct = 0.38) za muškarce, odnosno iznad 125 g/L(Hct = 0.4) za žene, što je slučaj kod većine zdravih osoba.

Sada odlazimo na liječnički intervju, provjeru krvnog tlaka i procjenu. U rijetkim slučajevima se dešava da liječnik ne preporučuje darivanje, na primjer, ukoliko osoba ima nizak tlak, nedavno je uzimala određene medikamente i slično. U tom slučaju, ljubazno će vam se zahvaliti i ohrabriti vas da dođete drugi put. Mi smo dobili zeleno svjetlo. Ljekar nas je uputio dalje, nakon što nam je dao specijalnu vrećicu na koju je napisao krvnu grupu i ostale nužne podatke, ali ne i naše ime, zato što je darivanje krvi anonimno

Intervju s liječnikom, mjerenje tlaka i procjena
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Intervju s liječnikom, mjerenje tlaka i procjena

U sali za darivanje dočekat će vas tehničari i ponuditi da izaberete naslonjač. Nakon što odložite višak stvari, udobrno se smjestite i podignete rukav, tehničar će vam podvezati nadlakticu, dati lopticu u ruku i zamoliti da je 'pumpate'. Nakon toga slijedi bezbolni ubod u venu i to je jedini trenutak kada ćete osjetiti malu neprijatnost koja traje dvije-tri sekunde. 

Darivanje krvi, korak po korak
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Darivanje krvi, korak po korak

Krv je potekla spletom cijevi u vrećicu. Ne osjećamo nikakvu bol, udobno nam je. Ljubaznno osoblje nas svakih nekoliko minuta pita kako se osjećamo i šale se s nama. Brzo je prošlo desetak minuta koliko je u prosjeku potrebno da iz vena isteče doza od 450 mililitara

Darivanje krvi, korak po korak
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Darivanje krvi, korak po korak

Mjesto na kojem je bio ubod se bandažira uz preporuku da se naredna dva sata zavoj ne uklanja. Zamoljeni smo da ostanemo udobno zavaljeni u naslonjaču još nekoliko minuta. 

Za to vrijeme, vrećica s dragocjenom tekućnom se sterilnim putem zatvara i ostaje sad vremena na sobnoj temperaturi. nakon toga krv ide u preradu. Iz jedne doze od 450 mililitaara krvi priređuje se 1 doza koncentrata eritrocita, 1 doza koncentrata trombocita i 1 doza plazme.

Darivanje krvi, korak po korak
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Darivanje krvi, korak po korak

Nakon što ste tehničari uvjere da možete ustati iz naslonjača, zahvalit će vam se i uputiti na tzv. "obrok zahvalnosti".

To je zadnja faza darivanja, nazvana "Dropsi Caffe", u kojoj vas ponude sokićem, keksom i grickalicama. Obavezno popijte sok ili vodu,  a tokom dana nastavite s povećanim unosom tekućine. Ovog mjeseca, uz sokić i grickalice dobit ćete i crveni ruksak. Idealan za šetnju po prirodi i očuvanje dobre krvne slike, jer ćete poželjeti da istim povodom vratite na ovo mjesto.    

Darivanje krvi, korak po korak
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Darivanje krvi, korak po korak

Sati je 11,25, a mi smo već obavili ono za što smo došli u Zavod za transfuziologiju. Pitaju nas treba li nam potvrda za slobodan dan na poslu. Zahvaljujemo se i idemo natrag u redakciju kako bismo objavili ovu reportažu. 

Vrijeme je darivanja, pozivamo vas da darujete najdragocijeniji poklon onome kome je najpotrebnije. Zavod je otvoren svakog radnog dana od 7,30 do 18,00 sati.  

Darivanje krvi, korak po korak
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Darivanje krvi, korak po korak

Preko 8000 redovnih davalaca u KS

"Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH mjesečno prikupi oko 1200 do 1300 doza krvi. U 2022 godini očekujemo da ćemo prikupiti skoro 16.000 doza", rekla je Prim. dr. Azra Đozo, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu F BiH. 

Na pitanje sa kolikom bazom redovnih davalaca raspolaže baza ove institucije, direktorica Đozo kaže da posjeduju registar od skoro 9000 redovnih davalaca, od kojih je većina iz KS. 

Svake godine, oko 700 građana odluči da da krv prvi put.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije