Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH se vraća u Vijećnicu

8
Radiosarajevo.ba
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH se vraća u Vijećnicu
Foto: Gradsko vijeće / Inicijativa Jasmina Ademovića

Na jučerašnjoj Petoj redovnoj sjednici Gradskog vijeće Grada Sarajeva vijećnička inicijativa predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića, a kojom je tražio podršku Gradskog vijeća da se Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUB BIH) za potrebe rada i smještaja vrijedne bibliotekarske građe omogući korištenje prostora u objektu Vijećnice u kvadraturi koja joj pripada prema Glavnom projektu obnove zgrade Vijećnice, dobila je podršku gradskih vijećnika.

U obrazloženju podnesene inicijative Ademović je ukazao na veliki značaj koji NUB BiH ima za državu i glavni grad Sarajevo, a koja čuva značajnu nacionalnu i univerzitetsku bibliotekarsku građu, te tako ujedno čuva i promoviše nacionalni i kulturni identitet i nasljeđe Bosne i Hercegovine.

Također, Ademović je u svojoj inicijativi istakao da je do razaranja i paljenja Vijećnice, u noći sa 25. na 26. augusta 1992. godine, NUB BiH koristio prostor Vijećnice, te da od tada pa do danas nije trajno riješeno pitanje smještaja NUB BiH i njenog vrijednog bibliotekarskog fonda.

Inicijativa Jasmina Ademovića  - undefined

Foto: Gradsko vijeće: Inicijativa Jasmina Ademovića

Ademović je u obrazloženju inicijative ukazao i na činjenicu da prostor Vijećnice zaslužuje da bude mjesto u kojem će se nalaziti nacionalno i univerzitetsko knjižno blago NUB-a, te da NUB BiH-u prema Glavnom projektu obnove objekta Vijećnice pripada prostor od 2.321,60m2, te da je stoga potrebno u što skorije roku preduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti da se NUB BiH uvede u navedeni prostor Vijećnice.

Na sjednici je od strane gradskih vijećnika dobila podršku i inicijativa predsjedavajućeg Jasmina Ademovića kojom je tražio podršku za djecu i uposlenike KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

Na ovaj način nastoji da im se omogući besplatno korištenje sadržaja kojim upravljaju javna preduzeća i javne ustanove Grada Sarajeva kao što je vožnja Trebevićkom žičarom, korištenje Olimpijskog bazena, posjete muzejima, a uz prethodnu najavu organizovanog dolaska djece i uposlenika od strane rukovodstva ove kantonalne javne ustanove.

Vijećnica - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Vijećnica

Podsjetimo, u noći sa 25. na 26. august vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica, najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda, izgorjela je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Barbari su pucali u knjige: 26 godina od spaljivanja Vijećnice

Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura.

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske Republike Srpske. Prije 18 godine sarajevska biblioteka je bombardovana i u plamenu je uništen skoro cijeli fond.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru… Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga.

Vijećnica je otvorena 2014. godine - na Dan pobjede nad fašizmom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije