Mladi Nijemci u gostima kod sarajevskih gimnazijalaca: Rušimo predrasude o BiH

Semra Hodžić
Mladi Nijemci u gostima kod sarajevskih gimnazijalaca: Rušimo predrasude o BiH
Ovih dana u Sarajevu boravi grupa učenika i učenice srednje škole iz njemačkog gradića Scwaebisch Gmuend kod Stuttgarta.

Učenike gimnazije "Agnes von Hohehnstaufen" ugostilo je nekoliko porodica čija djeca pohađaju sarajevsku Drugu gimnaziju, koji su ih u prethodno subotu dočekali na aerodromu.

U Sarajevu su kako bi se družili sa svojim vršnjacima, ali glavni cilj ove razmjene učenika je i razbijanje predrasuda i stereotipa o Bosni i Hercegovini.

Theresa Kohout ima 17 godina. Dobrodošlicu u svoj dom poželjela joj je porodica Hodžić.
 
Prije nego što je došla u Sarajevo, Theresa je za Radiosarajevo.ba ispričala da je samo znala da je Sarajevo grad u kojem žive ljudi različitih vjera.
 
"Sarajevo je drugačije od mog rodnog grada. Veće je, a i kultura je drugačija nego u Njemačkoj", ispričala je Theresa svoje prve utiske o Sarajevu za Radiosarajevo.ba naglasivši kako je posebno dojmila drugačija arhitektura. "Jučer sam posjetila Žutu tabiju odakle se pruža prelijep pogled na grad."
 
Prije dolaska u Sarajevo, naš jezik nije poznavala, ali je već naučila svoje prve riječi: "Volim te" i "molim te".
 
Theresa boravi kod Ajle Hodžić, učenice trećeg razreda sarajevske Druge gimnazije, koja je sretna što učestvuje u ovom projektu.
 
"Drago mi je što sam uključena u ovu razmjenu jer je ovo najbolji način da upoznamo jedni druge, različite kulture i da se družimo, obilazeći BiH i Njemačku", rekla je Ajla za Radiosarajevo.ba.
 
Tokom svog boravka u Sarajevu, osim prisustvovanja nastavi u Drugoj gimnaziji, učenici će obići sve važne kulturno-historijske znamenitosti u gradu. Već su obišli Baščaršiju, te vidjeli neizostavni Sebilj i Žutu tabiju. Učenici će također imati priliku i vidjeti sarajevsku Katedralu, Sabornu crkvu i jevrejsku sinagogu, što će Theresi samo potvrditi kako je Sarajevo multietnički i multinacionalni grad.
 
Učenici će također imati priliku da se druže u Mostaru i Počitelju u četvrtak, 27. oktobra, a taj dan posjetit će i dervišku tekiju na vrelu Bune u Blagaju.
 
Dan kasnije, učenici će posjetiti sarajevski Tunel spasa gdje će se upoznati sa historijom opsade grada, a zatim će obići i Titov bunker u Konjicu.
 
Ajla, ali i ostale porodice, u narednu subotu će ispratiti svoje goste u Njemačku, ali njihovom druženju tu nije kraj. Theresa i ostali učenici i učenici uzvratit će gostoprimstvo svojim novim prijateljima iz Bosne i Hercegovine već iduće godine.
 
"Naš odlazak u Njemačku planiran je krajem marta 2017. i svi se radujemo tome", rekla je Ajla Hodžić za Radiosarajevo.ba.
 
I direktor Druge gimnazije Seid Alibegović sretan je što se ovaj projekat realizira već treću godinu zaredom. Za Radiosarajevo.ba ispričao je da je ideja o saradnji ove dvije škole sasvim slučajna - nastavnica njemačkog jezika ranije je pohađala ovu školu u Njemačkoj.
 
Kako kaže direktor ovaj projekt razmjene od velike je koristi za ovu školu, a naročito za učenike.
 
"Za učenike je korisno jer upoznaju drugu kulturu i jezik. Naša djeca koja već fantastično govore njemački jezik dodatno ga usavršavaju. Na ovaj način jačaju samopouzdanje i razmjenjuju iskustva, mišljenja i interesovanja, razvijaju kulturu dijaloga i stvaraju povjerenje i razumijevanje prema različitim kulturama", rekao je za Radiosarajevo.ba direktor Druge gimnazije.
 
Učenici se također upoznaju i sa drugačijim obrazovnim sistemom, što je posebno zanimljivo i učenicima i nastavnicima, prema riječima direktora. Direktor Druge gimnazije razmišlja i o budućnosti.
 
"Ako se sada stvore prijateljstva, ona se u budućnosti mogu i razvijati od čega obje države mogu imati koristi. Ovi učenici jednog dana će biti naši lideri", dodao je Alibegović za Radiosarajevo.ba.
 
Podršku ovom projektu prošle godine dao je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je zatim uputio i pismo zahvale gradonačelniku Scwaebisch Gmuendea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije