Lopovi čekaju pravi trenutak i vrebaju na svakom ćošku: Kako spasiti imovinu tokom godišnjeg odmora?

1
A. Kapo
Lopovi čekaju pravi trenutak i vrebaju na svakom ćošku: Kako spasiti imovinu tokom godišnjeg odmora?
Radiosarajevo.ba / Kradljivac / Ilustracija

Kradljivci skoro da više ne biraju ni vrijeme, ni mjesto za svoje pljačkaške pohode. Navedeno potvrđuju svakodnevni policijski bilteni koji su puni vijesti o krivičnim djelima - krađa i teška krađa.

Dobro uigrane pljačkaške grupe postale su toliko odvažne pa napadaju "mete" i usred dana. Međutim, većina, ipak, bira da do plijena dođe što kraćim putem i na lakši način, pritom vodeći računa na glavni dio svojih "prljavih operacija" - da ne budu otkriveni.

Najmanja vjerovatnoća da budu otkriveni ili još gore zatečeni u stanu, kući ili nekom poslovnom prostoru, što je njihova "noćna mora", svakako je da u krađe kreću u satima ili danima kada u spomenutim objektima - nema nikog. A to su svakako, najčešće, dani godišnjeg odmora ili slobodni vikendi, kada vlasnici nerijetko nisu uopće u gradu ili državi.

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

Vjerovatno ste i sami čuli mnogo priča iz svog okruženja u kojima je vlasnicima stanova ili kuća "prisjeo" godišnji odmor na moru ili nekoj drugoj destinaciji. Dok su se vlasnici odmarali, lopovi bi odnijeli sve što im je došlo pod ruku, a što su vlasnici godinama mukotrpno sticali. Pravi košmar svakog vlasnika stana ili kuće! Uskoro kreće sezona godišnjih odmora pa se sa pravom nameće pitanje - imamo li razloga za strah?

Šta kažu statistički podaci?

Ako je suditi po zvaničnim podacima koje je portal Radiosarajevo.ba dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), više od 600 krađa, koliko je zabilježeno samo u protekloj godini, 2022., dovoljan su alarm za svakog građanina.

"Tokom 2022. godine na području Kantona Sarajevo evidetirana je 331 teška krađa u stambenim objektima, te u druge poslovne prostore 292", preciziraju iz MUP-a KS.

Lopov / Ilustracija

Drugim riječima, lopovi su gotovo podjednako za mete birali, s jedne strane stanove, kuće ili vikendice, te s druge poslovne prostore. Također, nema pravila ni kada se radi o vrsti plijena.

"U krađama otuđivan je novac, nakit, tehnička roba, motorna vozila i slično", pojašnjavaju iz MUP-a KS.

Iz MUP-a KS su za portal Radiosarajevo.ba potvrdili da tokom sezone godišnjih odmora je "za očekivati da će na meti kradljivaca biti kuće, stanovi, garaže..."

Planske aktivnosti

"Pripadnici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju planske aktivnosti na sprečavanju svih oblika kriminaliteta, a samim tim i teških krađa u stambene objekte i druge prostore, posebno onih koji nisu zaštićeni nikakvim sistemom tehničke zaštite", poručili su iz MUP-a KS.

Krađa / Ilustracija

Na naše pitanje šta savjetuju građanima prije odlaska na godišnje odmore, iz MUP-a KS su bili decidni:

"Prilikom odlaska na godišnje odmore sugerišemo građanima da zaštite svoju imovinu, da u stanu ne ostavljaju veće sume novca i skupocjene predmete, te u saradnji sa komšijama, da, u slučaju da primjete sumnjive osobe, odmah obavijeste policiju na broj telefona 122, policajca na ulici ili najbližu policijsku stanicu", zaključili su iz MUP-a KS.

Savjeti iz policije

MUP KS također savjetuje građane da ukoliko ste u mogućnosti ugradite alarm. Također, opcija je i ugradnja kamere koja daje mogućnost video-kontrole i dojave eventualnog pokušaja provale.

Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan. Također, dajte nekom od komšija ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta je alarm za provalnika da u stanu u tom periodu niko ne boravi!

"Novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Ne objavljujte na društvenim mrežama da putujete. Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti i tako ući na više spratove. Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i dodatnu - pomoćnu bravu", navode, između ostalog, iz policije.

Provjeravaju ima li nekog u stanu ili kući

Stručnjaci kažu da se najviše provala u stanove ili kuće događa za vrijeme godišnjih odmora, ali i u dane vikenda kada niste u svom stanu ili kući.

Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov se često odluči da vas prati. To znači da provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku nepoznatu osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako pomenuti ne stanuje baš tu.

Naravno, lopov je samo želio biti siguran ima li ili nema nekog u stanu ili kući.

Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog "češalj", lomi uz pomoć naprave "top lomač" ili najobičnijim kliještima – papagajkama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije