Koraci ubijenih Sarajlija i sudbine naših sugrađana: 'Za Dijanu (18). Voli te mama zauvijek'

4
Radiosarajevo.ba
Koraci ubijenih Sarajlija i sudbine naših sugrađana: 'Za Dijanu (18). Voli te mama zauvijek'
Foto: Fond Memorijala KS / Stazom sjećanja

Povodom obilježavanja Dana opsade Sarajeva – 5. aprila, a u okviru programa obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti Memorijalni centar Sarajevo provodi projekat "Stazom sjećanja".

Memorijalni centar Sarajevo na društvenim mrežama podijelio je emotivne priče koje se kriju iza doniranih cipela.

Svaki par cipela je jedna priča, jedna sudbina i jedna ubijena osoba.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Dijana je imala samo 18 godina. Ubijena je. Njena majka je danas donirala par cipela uz poruku "27.09.1992. Za Dijanu. Voli te mama zauvijek."

Srebrene sandale, napravljene po mjeri davne 1971. u modnoj kući Aščerić. Do danas su pripadale gospođi Hajriji koja ih je, kako kaže sve ove godine čuvala za posebnu priliku.

"Stazom sjećanja 11.541" u Sarajevu: Par cipela simbolizira žrtvu opsade glavnog grada BiH

"Stazom sjećanja 11.541" u Sarajevu: Par cipela simbolizira žrtvu opsade glavnog grada BiH

"Ta posebna prilika je danas. Ove cipele su za sve ubijene žene koje nisu imale priliku obuti najljepše sandale i obući najljepšu haljinu. Za sve djevojčice koje su sanjale o svom savršenom vjenčanju, ali njihovi snovi ubijeni su zajedno sa njima", sa suzama u očima u jednom dahu izgovori mila starica na pragu 80te.

Jučer su punkt za prikupljanje cipela za projekt Stazom sjećanja, kod sportske dvorane na Dobrinji, posjetili građani i građanke, koji su donirali par cipela u sjećanje na ubijene članove porodice...

Gospodinu Hamedu Efendiću je dana 18. augusta 1992.godine ubijen 16-godišnji sin Amel Efendić dok je vozio bicikl ispred osnovne škole "Skender Kulenović". Bio je u društvu brata Adnana Efendića, čiji sin danas nosi ime ubijenog amidže Amela kojeg nikad nije upoznao...

Na Dobrinji je bila i gospođa Zuhra Poturak koja je i sama bila pripadnica Armije RBiH. Zuhrin suprug Senad Poturak Senči ubijen je u odbrani grada. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".

Građani cipele mogu donirati na sljedećim lokacijama/punktovima:

Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića br.94
Općina Centar Sarajevo: ul. Skenderija br.10 – u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića – u sklopu parking garaže Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br.64 – reciklažno dvorište
Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića – u sklopu parking garaža
Općina Ilidža: ul. 12. mart br.5

Općina Hadžići: ul. Žunovačka br.4 – zgrada Komunalca
Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb
Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14
Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb – recklažno dvorište

"Donirane cipele će biti dio postavke u okviru centralnog događaja koji će biti održan 5. aprila 2024. godine. Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio 'Staze sjećanja' koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman", poručili su iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Opsada Sarajeva najduža je opsada jednog grada u modernoj historiji ratovanja. U opsadi koja je trajala skoro četiri godine, tačnije 1.425 dana, agresor nije birao žrtvu. Ubijani su svi redom: muškarci, žene, stariji dok su čekali u redu za vodu, hranu...Ubijana su djeca dok su se igrala, ubijane su čitave porodice. Podjednako su ubijani građani svih nacionalnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije