Koliko košta studentski život u Sarajevu?

O. Kavazović
Koliko košta studentski život u Sarajevu?
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Ekonomski fakultet u Sarajevu dočekao nove studente

Biti student u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je zasigurno najveća životna investicija. U Sarajevu studiraju mladi ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, što predstavlja izazov njihovim roditeljima koji ih finansiraju na putu ka ostvarenju životnih ciljeva.

Pri samom dolasku, studenti se mogu odlučiti između života u iznajmljenim stanovima ili studentskim domovima.

Jeftinije rješenje

Na život u studentskim domovima studenti se većinom odlučuju zbog toga što im je za manje novca ponuđena veća usluga, imajući u vidu da su im osigurani obroci i sam boravak u domovima.

Život u Studentskim domovima zasigurno ima i prednosti i mana, a jedna od prednosti je hrana koju ne moramo spremati kad dođemo s fakulteta, za koju možemo reći da je poprilično dobra. Kada dođemo na studij u Sarajevu najlakše ćemo se snaći upravo u domu jer ćemo tu upoznati druge ljude. Također, prihvatljiva cijena većini igra glavnu ulogu. Trenutno stanje studentskih domova, na skali od 1 do 10 ocijenila bih osmicom“, kaže nam Dženita Verunica, studentica Fakulteta političkih nauka, koja trenutno živi u Studentskom domu u Nedžarićima.

Studentski dom Bjelave - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Studentski dom Bjelave

Kako dodaje, život u domovima je jeftiniji upravo zbog toga što studenti koji žive u stanovima, moraju sami sebi plaćati režije i brinuti se za hranu.

Mislim da se u Sarajevu i jednim i drugima nekako najteže naviknuti bez svoje obitelji. Smatram da to svakom studentu najteže pada. Možemo reći na veliki grad pogotovo za nas koji dolazimo iz malih sredina. Na tu neku brzinu koja vlada u Sarajevu, ali svakako mislim da se većina brzo uklopi u sve to“ zaključuje Verunica.

Stanovi nose dodatne troškove

Opcija iznajmljivanja stana je svakako skuplje opcija, imajući u vidu da sa cijenama rente dolaze i režije koje mogu iznositi između 100 i 200 KM.

Kako nam je većina studenata kazala, stanovi se većinom iznajmljuju u ljetnom periodu odnosno „kada većina ode iz Sarajeva“. Pri izboru, kažu, utiče mnogo faktora, a prednost nad domom je upravo privatnost.

„Stan je sasvim druga stvar u odsnou na stanovanje u studentskom domu. U stanu, mi u svakom momentu imamo prostoriju kojoj pristup možemo imati samo mi. Potreba za prostorom i mirom, vezana je i za naše stalne studentske obaveze. Apsolutno dajem prednost samostalnom učenju nad zajedničkim učenjem“, kazao nam je Mustafa Mujkić, studnet Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.
Troškovi su, objašnjava on, nešto što zavisi od više opcija kao što su, koliko smo racionalni po pitanju potrošnje, koliko smo svjesni potrebe štednje, kao i razlika u tome da li je ljetni ili zimski period.

Život u stanu studentima daje osjećaj samostalnosti i osjećaj odgovornosti prema životu.

„Osamostaljenje na neki način bilo izlazak iz zone komfora, ali kada izađemo iz zone komfora, tek tada zapravo rastemo, spoznajemo sebe i razvijamo dodatne vještine“, kaže Mujkić.

Već sa troškovima rente i hrane dolazimo do računice od šest hiljada KM, a kada se uračunaju režije dođe se do broja od 7.200 KM, bez ubrajanja dodatnih troškova (izlazaka, kupovine karata za putovanje kući i nazad).

Uračunajući obaveze prema fakultetu, od plaćanja upisa do materijala koji se koriste pri učenju, zavisno od fakulteta, znači da jedan student u glavnom gradu Bosne i Hercegovine potroši između 10 i 15 hiljada maraka.

Student potroši i do 15 hiljada KM

Cijena iznajmljivanja stana je 150 ili 200 KM po studentu. Dakle, za 12 mjeseci samo za kirije, studenti će izdvojiti između 1.800 i 2.400 KM. Uz život u stanu dolaze troškovi hrane, ali ako uzmemo da je studentu dnevno potrebno oko 10 KM kako bi sebi priuštio dva obroka, onda ćemo doći do računice da im je za mjesec dana potrebno 300 KM za hranu, što znači da će za jednu godinu potrošiti i do 3.600 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije