Kakva je bitnost hraniteljske usluge u BiH?

0
Radiosarajevo.ba
Kakva je bitnost hraniteljske usluge u BiH?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Zakon o hraniteljstvu u Bosni i Hercegovini u primjeni je od marta 2018.godine, a isti se temelji na principima porodičnog okruženja, održivosti socijalnih veza, uključenosti i najboljeg interesa hranjenika.

Prepoznavajući bitnost ovakvog vida usluge, posebno kada je u pitanju najosjetljivija kategorija stanovništva – djeca, u okviru JU "Kantonalni centar za socijalni rad" Sarajevo osnovana je, i od januara 2020. godine djeluje posebna organizaciona jednica "Služba za hraniteljstvo", čiji je primarni cilj da stvori optimalne preduslove da što veći broj hranjenika odrasta u porodičnom okruženju umjesto u ustanovama socijalne zaštite.

Hraniteljstvo prema definiciji predstavlja oblik zaštite izvan vlastite porodice kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava odgovarajući porodični smještaj i zaštita, a u praksi predstavlja rješenje za djecu i odrasle kojima porodica porijekla ne može pružiti optimalnu brigu.

Premijer liga BiH: Igman pobijedio Tuzla City i pobjegao iz opasne zone

Premijer liga BiH: Igman pobijedio Tuzla City i pobjegao iz opasne zone

Zaštita i smještaj

Hraniteljstvo nije ništa drugo do roditeljstvo: Evo kako postati hranitelj

Hraniteljstvo nije ništa drugo do roditeljstvo: Evo kako postati hranitelj

Kada govorimo o djeci, hraniteljstvo daje mogućnost za zaštitu i smještaj u porodičnom okruženju djeci bez roditelja, djeci koja su ostala bez adekvatnog roditeljskog staranja, ili čiji je razvoj ometen u vlastitoj porodici. Bitno je istaći da je hraniteljstvo oblik zaštite i za djecu s invaliditetom, odgojno zanemarenu djecu, djecu u sukobu sa zakonom, djecu žrtve porodičnog ili drugog oblika nasilja, djecu žrtve trgovine ljudima, djecu žrtve zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, djecu sa problemima u ponašanju, te maloljetne trudnice i maloljetne roditelje.

U Kantonu Sarajevo trenutno imaju registrovane 74. hraniteljske porodice, te 16. hraniteljskih porodica koje su završile edukaciju i trenutno su u procesu finaliziranja preostalih zakonom propisanih procedura, kako bi mogle prihvatiti djecu na hraniteljstvo u svoje porodice.

Zaključno 31. maja 2022. godine u Kantonu Sarajevo imamo 91. hranjenika na smještaju u hraniteljskim porodicama, od čega je 71 djece, i 3 odraslih. Također je još 10 djece u postupku pripreme za smještaj u hraniteljske porodice, a isti bi se trebali realizovati najkasnije do kraja jula 2022. godine.

U Kantonu Sarajevo hranitelju za njegov rad, pruženu zaštitu i uloženi trud u zbrinjavanju hranjenika pripada pravo na hraniteljsku naknadu, te naknadu za izdržavanje hranjenika, kojom se podmiruju troškovi smještaja.

Iznosi hraniteljske naknade i naknade za izdržavanje hranjenika u Kantonu Sarajevo propisani su Instrukcijom o iznosima novčanih davanja po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo.

Mjesečna naknada

- Mjesečna naknada hranitelju koji obavlja tradicionalno hraniteljstvo, po jednom hranjeniku iznosi 172,00 KM i uvećava se za 15% za svakog narednog hranjenika, a naknada za izdržavanje hranjenika za tradicionalno hraniteljstvo 304,00 KM, što ukupno iznosi 476,00 KM;

- Mjesečna naknada hranitelju koji obavlja specijalizovano hraniteljstvo iznosi 286,80 KM i uvećava se za 20% za svakog narednog hranjenika, a naknada za izdržavanje hranjenika za specijalizovano hraniteljstvo iznosi 478,00 KM, što ukupno iznosi 764,00 KM;

Sve osobe koje su zainteresovane za hraniteljstvo mogu dobiti potrebne informacije o hraniteljstvu tako što će kontaktirati Službu za hraniteljstvo putem telefona 033/723-630, ili e-maila hraniteljstvo@kcsr.ba, odnosno posjetom Službe na adresi Gatačka br. 80.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije