Kako su Marija, Esma i porodica Bećirević zadužili Brčko

0
F. V.
Kako su Marija, Esma i porodica Bećirević zadužili Brčko
Foto: Privatni album / Topla ljudska priča iz Brčkog

U vremenu gramzivosti, samodovoljnosti, sebičnosti, sujeta, formalne naobrazbe i suštinske uobraženosti, neprosvijećenosti i nespremnosti na putu traženja znanja, iz Brčkog dolazi sasvim suprotan primjer.

Jedna porodica svojim primjerom odlučila je biti zamajac pozitivnih procesa u lokalnoj sredini, ali i šire. Riječ je o porodici Bećirević iz Brčkog koja već stotinu godina vrjednuje i afirmira znanje koji jedno od osnovnih mjerila uspješnosti i korisnosti u društvu.

Trajan historijski pečat

Priča počinje u osvit Drugog svjetskog rata, 1939. godine, kada su Hasan Bećirević i njegova supruga Halima, rođena Hadžimehmedagić, u centru Brčkog sagradili porodičnu kuću i započeli zajednički život. Vjerovatno nisu ni slutili da će njihova porodica svojim radom i zaslugama ostaviti trajan historijski pečat u ovom gradu.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"Hasan Bećirević je bio među prvim Bošnjacima koji su studirali u Beču i Pragu. Jedan je od 30 visokoobrazovanih Bošnjaka iz oblasti ekonomije tog vremena i jedan od 800 akademski obrazovanih Bošnjaka u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. On je studij započeo u Beču, ali ga je zbog određenih problema koje je imao u statusu studenta, nastavio u Pragu. Tamo je 1922. godine završio Eksportnu akademiju. Govorio je više stranih jezika: njemački, francuski, arapski, turski, češki. U Brčko ga dovodi ekonomija. Bio vlasnik uglednog trgovačkog preduzeća koje je osnovao u rodnoj Bosanskoj Gradišci", priča nam član Nadzornog odbor Fondacije "Bećirević", Ćazim Suljević.

Tu u Brčom upoznao je suprugu Halimu, koja je, također, potjecala iz ugledne trgovačke porodice.

Topla ljudska priča iz Brčkog - undefined

Foto: Privatni album: Topla ljudska priča iz Brčkog

Prvi doktor nauka

Iz braka Hasana i Halime rodili su se sinovi Nedžad i Sead.

"Na njih su Hasan i Halima prenijeli duh obrazovanja, rada, nauke, odgovornosti... Nedžad je bio prvi doktor nauka u historiji Brčkog. Doktorirao 1972 godine na mikrobiologiji na sveučilištu u Zagrebu. A njegov brat Sead je na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao ekonomiju. Bio je profesor u Srednjoj školi u Brčkom, a dao je doprinos osnivanju plivačkog i vaterpolo kluba", dodaje Suljević.

Iza Bećirevića je, pored ostalog, ostala i velika filatelistička zbirka, te 6.000 negativa, koji svjedoče o novijoj kulturnoj i općoj historiji Brčkog, kao i bogata biblioteka.

Nakon što su Nedžad i Sead napustili ovaj svijet u razmaku od šest mjeseci, krajem 2017. i početkom 2018. godine, njihove supruge Marije i Esma obavijestile BZK "Preporod" o namjeri darivanja kuće i okućnice vrijednih 500.000 KM!

Ćazim Suljević - undefined

Foto: Radio Brčko: Ćazim Suljević

"Uz jedan uvjet, a to je formiranje fondacije za stipendiranje učenika i studenata s posebnim akcentom i brigom o onim siromašnim. Mi smo taj dar sa velikom zahvalnošću i odgovornošću primili i već nakon nekoliko mjeseci, kao programska aktivnost BZK "Preporod", formirana je Fondacija "Bećirević", te dodijeljene prve stipendije. Osnivanje Fondacije predstavlja realizaciju uvjeta iz darovnica kojima su Esma i Marija Bećirević, supruge Seada i Nežada Bećirevića, poklonile Bošnjačkoj zajednici kulture "Preporod" Brčko distrikt BiH porodičnu kuću sa okućnicom i pomoćnim objektima", dodao je Suljević.

Inače, ovom zadužbinom brčanski "Preporod" je trajno obavezan da njeguje vrijednosti učenosti, napretka i društvene korisnosti kakve su i sami baštinili svi članovi porodice Bećirević.

Na putu općeg dobra

Inače, Odbor za nadzor rada Fondacije, uz Ćazima Suljevića čine i Mustafa Sinanagić, Anis H. Mehmedagić i Enes Pašalić. Za predsjednicu Fondacije izabrana je dr. Samra Karamujić, a za potpredsjednicu dr. Azra Dervišević.

Posljednjih godina Fondacija "Bećirević" je stidendirala 30-tak studenata i studenata. U ovoj godini dio stipendija će se nastaviti, a priključit će se i novi studenti.

Oni kojima je Fondacija "Bećirević" pomogla tokom školovanja vraćaju se u Brčko i nastoje da vrate dio duga rodnom kraju.

Topla ljudska priča iz Brčkog - undefined

Foto: Privatni album: Topla ljudska priča iz Brčkog

"Nastojimo graditi zajednicu u kojoj će se nauka, obrazovanje, rad, odgovornost njegovati kao uzvišene vrijednosti, gdje ćemo podržavati mlade, radovati se uspjesima i novih generacija, uvjereni da je to jedina garancija našoj i svjetlijoj budućnosti", poručio je Suljević.

Mustafa Sinanagić, član NO Fondacije ranije je, također, za medije izjavio kako su rezultati Fondacije "Bećirević" značajni

"Ovo je izraz međugeneracijske solidarnosti. Očekujemo još veći broj donatora u budućnosti", istakao je

U Fondaciji "Bećirević" jeruju da će na ovaj način pomoći osiguranju kvalitetnih kadrova u Brčkom, kao jednom od strateških važnih mjesta u našoj domovini.

Nadaju se da će u narednim godinama ova priča izrasti u "nešto mnogo veće", te imaju namjere da "na ovo zdravoj platformi okupe što više Brčaka širom Bosne i savjeta". Do sada se aktivnostima Fondacije odazvalo stotinjak Brčaka koji izdvajaju svoja sredstva na putu općeg dobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije