Kako izbjeći epidemiju velikog kašlja u BiH? Struka daje odgovor

4
N. Žunić
Kako izbjeći epidemiju velikog kašlja u BiH? Struka daje odgovor
Foto: Pexels / Ilustracija

Veliki kašalj, odnosno hripavac, bolest je koja bukti u cijelom regionu. Nažalost, ovo oboljenje je došlo i do Bosne i Hercegovine, a broj oboljelih skače. 

Posebno je kritična situacija u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS. Svakodnevno izlaze nove informacije o oboljelim u ovom entitetu, a sada je ta brojka već na 16 oboljelih. Stručnjaci napominju da je ta brojka još veća, zato što oboljeli dolaze u bolnice, gdje mogu biti evidentovani, samo ako je bolest već u težem stadiju.

Nažalost, zbog ove bolesti je u Bosni i Hercegovini čak izgubljen i jedan život. Beba od dva i pol mjeseca je krajem oktobra preminula u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Drugih kobnih slučajeva ovog oboljenja nije bilo, a prema odgovorima kantonalnih Zavoda za javno zdravstvo u FBiH, koje je dobila ekipa portala Radiosarajevo.ba, zabilježen je samo još jedan slučaj u FBiH, osim ovoga koji je završio tragično. 

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Ipak, zabrinjava činjenica da u Hrvatskoj već sedmicama hara ova bolest. Prijavljeno je više od 660 slučajeva, a kao glavni faktor se navodi - imunizacija. Veliki kašalj je bolest protiv koje postoji vakcina, a u susjednoj državi Bosne i Hercegovine je situacija dosta gora po pitanju vakcinacije. 

Kako bi dobili adekvatne odgovore o tome kako izbjeći veću eskalaciju bolesti hripavac u našoj zemlji, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. 

Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?

Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?

Prema njihovim podacima, koje možete pronaći OVDJE, ukupno je sedam slučajeva pertusisa (hripavac, veliki kašalj) zabilježeno u 2023. godini u FBiH. Od toga je u oktobru zabilježen jedan s tragičnim ishodom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te jedan u Kantonu 10. 

Na pitanje o prevenciji, odgovor je bio jednostavan - vakcinacija. 

"Pertusis (veliki kašalj, hripavac) je cijepno preventabilna bolest. Apelujemo na roditelje i zdravstveno osoblje da učine dodatne napore i pristupe cijepljenju djece u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine (u prilogu). Cijepljenje je najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zarazih bolesti.

Da li je vrijeme za zabrinutost? Raste broj oboljelih od velikog kašlja u BiH

Da li je vrijeme za zabrinutost? Raste broj oboljelih od velikog kašlja u BiH

Zarazne bolesti protiv kojih se cijepe djeca su: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, pertusis, tetanus, poliomijelitis, protiv bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbili, rubeola i parotitis. Odgodom ili odbijanjem cijepljenja djeca se izlažu riziku obolijevanja od ovih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice", kažu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. 

Upitali smo ovaj Zavod i za informacije o količini vakcinisanih u ovom entitetu. 

"Cijepljenje protiv hripavca (velikog kašlja, hripavca) je u Federaciji BiH obavezno i vrši se kod djece u dobi 2 mjeseca do navršenih 7 godina.

Tuga u BiH: Od velikog kašlja preminula dvoipomjesečna beba

Tuga u BiH: Od velikog kašlja preminula dvoipomjesečna beba

Cijepljenje protiv pertusisa (velikog kašlja, hripavca) u Federaciji BiH provodi se kombiniranim petovalentnim i četverovalentnim cjepivom prema Kalendaru imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na razini Federacije BiH, u 2022. godini zabilježen je niži obuhvat cjepivom protiv pertusisa (velikog kašlja, hripavca) odnosno petovalentnim cjepivom u odnosu na ciljne vrijednosti. Cijepni obuhvat u primarnom cijepljenju s tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa, polimijelitisa i Hib-a iznosio je 68,9 posto.

U 2022. godini, obuhvat docjepljivanja petovalentnim cjepivom u drugoj godini života je iznosio 44 posto. Za djecu koja se cijepe po starom programu imunizacije, prvo docjepljivanje protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa provodi se u petoj godini života četverovalentnim cjepivom, a cijepni obuhvat je iznosio 38,7 posto", navode iz ZZJZ, te dodaju da se vakcinacija preporučuje za svu djecu, predtinejdžere i trudnice. 

U ovaj dio BiH stigao veliki kašalj, potvrđena tri slučaja

U ovaj dio BiH stigao veliki kašalj, potvrđena tri slučaja

Za kraj svog odgovora upitu portala Radiosarajevo.ba navode i preporuke. 

"Pored redovitog cijepljenja u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, važno je i prakticiranje dobre opće i respiratorne higijene kako bi se spriječilo širenje bolesti.

U slučaju oboljenja/sumnje na bolest, što prije obavijestiti doktora kako bi se na vrijeme otkrio uzrok, započela terapija oboljelih i profilaksa kontakata te se bolesnici izolirali. Oboljelog je potrebno privremeno udaljiti iz ustanove (vrtić, škola) i izbjegavati kontakt sa malom djecom, dojenčadi (posebice necijepljenom) i trudnicama", kažu iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije