Jedinstvena: Hamzi-begova džamija u Sanskom Mostu s četiri minareta

Anadolija
Jedinstvena: Hamzi-begova džamija u Sanskom Mostu s četiri minareta
Hamzi-begova džamija s četiri minareta i kao takva jedinstvena u cijeloj Bosni i Hercegovini privlači pažnju ljepotom i grandioznošću.

Specifična je po mnogo čemu, a dva minareta su izgrađena za dva brata šehida Bišćevića. Hadži Husein ef. Kovačević, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sanskom Mostu, kaže za Anadolu Agency (AA) da Medžlis ima 29 džemata, 30 imama i 32 džamije. Po svemu specifična i posebna je Hamzi-begova džamija, ne samo za Medžlis Sanski Most, nego i Muftiluk bihaćki, pa i cijeli Rijaset u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je jedina džamija u Bosni i Hercegovini s ovako jedinstvenim stilom gradnje i s četiri minareta. Prva Hamzi-begova džamija je izgrađena 1557. godine i nije bila ovakvog oblika, a dva puta je rušena i obnavljana. Konačni oblik koji imamo sada je dobila 2.000 godine. Dimenzija je 20x30 metara s četiri minareta koji su visoki 51,5 metara. Ovo je zasigurno i najposjećenija džamija u Bosanskoj Krajini gdje svakog petka ovdje džumu obavlja oko 1.000 vjernika. Svaki dan od sabaha do jacije negdje oko 500 vjernika prođe kroz džamiju", kaže efendija Kovačević i dodaje da su ovo "živa džamija" i "živ džemat".

Efendija Kovačević naglašava da je mektebska nastava izuzetno posjećena i da džamiju posjećuju koliko stari, toliko i mladi. U sklopu džamije pored molitvenog prostora postoji i Hamzi-begova biblioteka, knjižara, restoran i nekoliko poslovnih prostora namjenjenih za potrebe džamije.

"Imamo i jednu divanhanu, prostor koji je predviđen ne samo za radne sastanke, nego i druženja naše omladine, te edukacije za naše majke i sestre. Izgradnju džamije su jednim dijelom pomogli Visoki saudijski komitet za pomoć Bosni i Hercegovini, ali je većim dijelom finansirana sredstvima naših džematlija ovdje i onih u dijaspori. Izgradnja je koštala 1.300.000 KM", naglašava Kovačević.

Dolaskom dijaspore u Hamzi-begovoj džamiji se osim na džumi i sabah-namazu okuplja veliki broj vjernika, a organizuju se i književne večeri, te druženja mladih, tako da ova džamija "živi" tokom cijele godine na jedan specifičan i poseban način.

Brojni turisti i stranci koji posjete Sanski Most su veoma zainteresovani da posjete Hamzi-begovu džamiju i dožive atmosferu čak i za vrijeme molitve.

"To je jedna posebnost, pogotovo kada je u pitanju multikulturalnost, jer su ovdje osim džamija i katoličke i pravoslavne crkve, pa su ljudi u prilici vidjeti da to sve funkcioniše na jedan kvalitetan i skladan način i predstavnici svih konfesija se zaiste trude poslati u svijet sliku Bosne i to one koja je stvarna, među običnim ljudima, da se vidi da možemo funkcionisati zajedno, upravo kako smo funkcionisali i ranijih stoljeća. To je jedna posebna dragocjenost koju ima Sanski Most i koju želimo čuvati i predstaviti kao nešto što bi trebalo funkcionisati na sličan način na svakom drugom mjestu", kaže za AA efendija Kovačević.

"U islamskoj arhitekturi četiri minareta nemaju posebnog značenja, ali dva minareta koja su izgrađena na našoj džamiji su posvećena dvojici braće Bišćevića, šehida, koji su ubijeni na putu prema logoru Manjača u minulom ratu. Njihov treći brat doktor Nedim Bišćević je u spomen i sjećanje na svoju braću zajedno s ocem i majkom donirao sredstva za izgradnju dva minareta i oni su vakifi, odnosno donatori kada su u pitanju dva minareta. Ujedno je to simbolika i sjećanje na sve nedužne žrtve proteklog rata", priča za efendija Kovačević.

Zanimljiva je priča o stablu bijelog jorgovana, koji se nalazi u haremu, odnosno dvorištu Hamzi-begove džamije. Efendija Kovačević kaže da su ovo stablo donijeli prije dva vijeka muslimani koji su iz Mađarske doselili u Sanski Most, u vrijeme kada su se Turci povlačili prema današnjoj Krajini.

"To su muslimani koji nose prezimena Saleš, Taraš, Heder i čiji potomci i danas žive u Sanskom Mostu", navodi efendija Kovačević.

Hamzi-begova džamija ponos je i ukras Sanskog Mosta, grada na devet rijeka. Prvu džamiju davne 1557. godine izgradio je turski namjesnik bosanskog porijekla Hamza-beg, po kojem i današnja džamija nosi ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije