Jadranka Stojaković sahranjena s gitarom, muzika je bila njena životna filozofija

Anadolija/Fena
Jadranka Stojaković sahranjena s gitarom, muzika je bila njena životna filozofija
/ Anadolija
Jadranka Stojaković, poznata bh. i jugoslavenska kantautorica sahranjena je u Banjoj Luci s gitarom dok su grobljem u banjalučkom naselju Vrbanja odzvanjale melodije njenih pjesama.

Jadranku Stojaković su na vječni put ispratili mnogobrojni prijatelji, rodbina, kolege i poštovaoci. 

Od Jadranke se oprostio akademik Milivoje Unković koji je rekao je da su njeni vrtoglavi uspjesi na muzičkoj sceni postavili na nebo još jednu zvijezdu koja ne gubi sjaj, autoricu brojnih urbanih šansona. 

"Za nju je muzika bila njena najdublja i najosetljivija ispovijest, njena životna filozofija. Svoju ovozemaljsku sudbinu dijelila je sa svojim prethodnicama Edith Piaf, Fridom Kahlo. Iz životne prolaznosti i njegove surovosti podsvjesno je bježala u svijet imaginacije u kome se osećala moćno i sigurno. Kroz imaginaciju je put ka umjetnosti", rekao je Unković. 

Nakon što je povorka stigla do grobnog mjesta, od poznate kantautorice, pacijentice i prijateljice oprostila se i Aleksandra Kovačević-Dominović, doktorica koja je brinula o njenom zdravlju nakon povratka iz Japana. 

"Ti si tu negdje blizu nas, hvala ti što si postojala, što si nam uljepšavala život, što si znala svojom pjesmom da dotakneš najtananije dijelove našeg srca", kazala je Kovačević-Dominović. 

Iako je prethodno najavljeno Jadranka Stojaković nije sahranjena u Aleji zaslužnih građana Banje Luke već na groblju u Vrbanji. 

Jadranka Stojaković preminula je u 66. godini u Banjoj Luci nakon duže bolesti u noći sa 3. na 4. maj ove godine.

Duže vrijeme je bolovala od amniotrofične lateralne skleroze, a preminula je banjalučkom Specijalnom centru “Ivan Pavao II” Dom za starije osobe. 

Jadranka Stojaković rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gde je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom.

Tokom kasnih 1970-ih počela je da se bavi obradom bosanskih sevdalinki i starih gradskih ljubavnih pjesama u novom muzičkom aranžmanu.

Prvi zvanični album "Svitanje", ne računajući kompilaciju "Putovanja" ona je snimila 1981. za sarajevski Diskoton.

Iako je kasnije snimila i druge albume, i dalje kao svoje najdraže izdvaja pesme "Čarobnjaci" i "Što te nema". Prva potonja se našla i na kompilaciji, u svijetu hvaljenoj, Bentbaša – Sevdalinka, bosanska ljubavna pesma, u njenoj novoj izvedbi s japanskim muzičarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije