Izgradnja azila za životinje trebala bi početi iduće godine

Radiosarajevo.ba
Izgradnja azila za životinje trebala bi početi iduće godine

Na sastanku koji je u Sarajevu organizirao načelnik općine Novi Grad Damir Hadžić dogovoreno je da pet većih općina Kantona Sarajevo izdvoji u budžetima između 50 i 70 hiljada KM za izgradnju azila za pse, koja će početi iduće godine. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Sarajeva, Ministarstva privrede KS, kantonalne Uprave za inspekcijske poslove, MUP-a KS i općina Stari Grad, Centar, Novi Grad i Ilidža, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Usvojeni su i zaključci prema kojima sve općine, Grad i Kanton planiraju sredstva za izgradnju, dok će Grad biti nosilac aktivnosti. 

Tako će do polovine januara biti izmijenjen projekt s ciljem proširenja kapaciteta smještaja za napuštene pse i preciziran iznos potreban za izgradnju. 

Općina Ilidža također treba Vladi Kantona Sarajevo da podnese molbu za promjenu namjene zemljišta za azil u Rakovici. 

Pored toga, 20. januara će biti održan još jedan sastanak na kojem će biti predstavljeni konkretni podaci uz pomoć kojih će biti planirana izgradnja

Gotovo godinu i po nakon isteka zakonskog roka

Podsjetimo - Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH stupio je na snagu 8. aprila 2009. godine. Tako su životinje u BiH konačno dobile kakvu-takvu pravnu zaštitu nakon desetogodišnje borbe. Stupanjem Zakona na snagu, sva briga za životinje prešla je na bh. vlasti.

Zakon je propisao da sve jedinice lokalne samouprave u roku od godinu dana moraju osnovati skloništa za napuštene životinje, a pri tome je zabranio ubijanje životinja, uveo sankcije neodgovornim vlasnicima i mikročipiranje kućnih ljubimaca, zabranio prodaju pasa i mačaka u pet shopovima te uveo sterilizaciju/kastraciju napuštenih životinja. Međutim, u praksi je, izuzev zabrane hvatanja i ubijanja uličnih pasa, slabo šta učinjeno.

Azil kao vid pet-terapije za liječenje ovisnosti

Terapijska zajednica Kampus i Udruženje građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo, 30. jula protekle godine potpisali su Sporazum o realizaciji projekta Prihvatilište za životinje – Grad Sarajevo u kojem su utvrđena međusobna prava i obaveze Grada Sarajeva, Kampusa i SOS-a, vezana za pokretanje aktivnosti na realizaciji projekta skloništa.

Arhitektonski projekat je završen te je još potrebna i urbanistička saglasnost, a jedini problem predstavljale su finansije koje su vlasti bile dužne da obezbijede za izgradnju. Izgleda da je problem konačno riješen.
 
Po prvobitnom planu Kampusa i SOS-a, sklonište ne bi trebalo biti javnog karaktera već privatnog, a općine bi svakako morale napraviti svoja skloništa koja su im zakonom propisana. Sudeći po gore navedenom, gradske vlasti bi htjele da sklonište u Kampusu bude javnog karaktera, međutim, za konkretniji odgovor morat ćemo sačekati 20. januar, kao i odgovore potpisnika sporazuma - SOS-a i Kampusa.

Sklonište u Kampusu bi trebalo da posluži kao vid tzv. pet-terapije, gdje bi klijenti Kampusa radeći oko životinja zapravo pomagali sami sebi. Kapacitet skloništa bi trebao biti oko dvije stotine pasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije