Izazovi za UNSA: Mi smo frustrirana akademska zajednica, niko ne prepoznaje one koji rade

8
Fena
Izazovi za UNSA: Mi smo frustrirana akademska zajednica, niko ne prepoznaje one koji rade
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Savjetovanje "Budućnost obrazovanja"

Ključni izazovi za Univerzitet u Sarajevu u narednih osam godina su usvajanje boljeg zakona o visokom obrazovanju, zatim bolje i kvalitetnije studijske programe, bolju podršku države za razvoj te stvaranje uslova da se mladi nakon studija zaposle, a ne da odlaze iz države.

Rečeno je to na Savjetovanju "Budućnost obrazovanja: Visoko obrazovanje za održivi razvoj 2030." koje su danas u Sarajevu organizirali Univerzitet u Sarajevu i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Cilj savjetovanja je da pokrene široku javnu, stručnu i akademsku raspravu o tome kakva je budućnost društva u kojem se živi, a koju je nemoguće obuhvatiti bez inovacija i rješenja neophodnih u svakodnevnom funkcioniranju obrazovnih institucija.

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić kazala je da je Univerzitet u Sarajevu nosilac akademske, naučno-istraživačke i umjetničke zajednice u KS te predstavlja budućnost visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Dodala je da će danas razgovarati o tome kako vide akademsku, naučno-istraživačku i umjetničku zajednicu u 2030. godini te kako da ta zajednica preraste u nosioca promjene.

"Cijeli svijet se mijenja pod uticajem tehnološke revolucije četvrte generacije što znači da se mijenjaju oblici ne samo obrazovanja, već i istraživanja i umjetničkog rada", istakla je.

Savjetovanje

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Savjetovanje "Budućnost obrazovanja"

Zbog toga se, kazala je, moraju kreirati nove forme, socijalne inovacije koje će omogućiti interesnim stranama da budu uključene, što znači da formalno obrazovanje mora preuzeti iskustva neformalnog obrazovanja.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je istakao da će danas pokušati dati projekciju razvoja nauke i visokog obrazovanja u KS sa željom da srednjoročnim ili dugoročnim upravljanjem postignu bolje rezultate kao univerzitet.

Dodao je da će danas raspravljati o pravnom okviru koji regulira visoko obrazovanje u KS, investiranju u nauku te usagalašavanju studijskih programa sa tržištem rada.

"Ako izuzmemo IT sektor, ne znamo koji nam kadrovi nedostaju za ostale oblasti", dodao je.

Dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčilo tvrdi da će UNSA i u budućnosti biti najsnažniji u akademskom sistemu u BiH.

"Danas ćemo po prvi put nakon rata raspravljati o budućnosti visokog obrazovanja, kao i održivim ciljevima koji su globalni. Do sada smo imali samo kratkoročna gledanja" istakao je dekan.

U okviru Savjetovanja "Budućnost obrazovanja: Visoko obrazovanje za održivi razvoj 2030." razmatrano je pet tema: doprinos akademskog i nenastavnog osoblja u tri osnove dimenzije: obrazovanje, naučnoistraživački rad i odgovor na potrebe zajednice, zatim digitalizacija i digitalna transformacija društva i visoko obrazovanje, inkluzivno obrazovanje i suvremeni pedagoški pristupi, novi oblici obrazovanja na UNSA te Open Science i obrazovanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije