Hoće li Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobiti 'Amber Alert'? Rokovi su davno probijeni

1
D. Softić
Hoće li Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobiti 'Amber Alert'? Rokovi su davno probijeni
Foto: Arhiv / Ilustracija

Predstavnički dom PSBiH usvojio je krajem februara 2024. inicijativu Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece Amber alert na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Amber sistem nastao je u Sjedinjem Američkim Državam 1996. godine kada je nestala devetogodišnja djevojčica Amber Hagerman iz Teksasa.

Od tada se ovaj sistem osim u SAD-u, koristi u Kanadi, Maleziji, Rusiji, Ukrajini, Velikoj Britaniji, Irskoj, Slovačkoj, Kini, Ekvadoru, Maroku, Srbiji, Hrvatskoj i mnogim drugim državam.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Sistem uzbune nema isti naziv u svim zemljama, ali je cilj isti: čim prije pronaći nestalo dijete.

Jedan od inicijatora uvođenja Amber alerta u Bosni i Hercegovini je Centar za sigurni internet.

Naša stranka: Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobiva Amber Alert za svu našu djecu

Naša stranka: Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobiva Amber Alert za svu našu djecu

Direktorica Centra Amela Efendić objašnjava za portal Radiosarajevo.ba kako funkcioniše ovaj sistem i koje su njegove prednosti.

"Amber alert je jedan mehanizam koji funkcioniše na način da se različiti akteri udruže u pronalasku djeteta koje je nestalo ili u rješavanju neke druge krize koja je vezana za dijete. Amber započinje tako što ga pokreće policija, odnosno policija odlučuje na bazi raspoloživih operativnih podataka koje imaju o konkretnom slučaju kad će pokrenuti taj sistem. Policijski službenici pokreću mehanizam u lokalnim policijskim stanicama, a nakon toga se obično aktivira tzv. sekundarni alarm.

Najčešće je to neka nevladina organizacija koja obavještava sve druge učesnike, druge aktere koji djeluju kroz mehanizam, to su obično mediji, telekom kompanije, provajderi, autoceste, svi oni koji mogu alarmirati građane na neki način.

Dakle, oni se obavještavaju porukom koja se dogovori s policijom i podacima koji se mogu podijeliti sa građanima, obavijeste se o eventualnom nestanku djeteta i na što treba da obrate pažnju kako bi ti isti građani mogli da prijave policiji u slučaju da vide počinioca ili dijete ili neki auto ili nešto što je navedeno u toj poruci i kako bi to dijete moglo biti pronađeno", kaže Efendić.

Naša sagovornica otkriva da Centar za sigurni internet zagovara uspostavu sistema uzbune po uzoru na američki model i dodaje da je on najuspješniji.

"U našem slučaju, konkretno u Bosni i Hercegovini, Centar za sigurni internet već duži vremenski period ugovara taj mehanizam, u tu svrhu sarađujemo sa američkom vladom, uradili smo jednu studijsku posjetu u SAD-e prošle godine sa predstavnicima naših institucija, uglavnom policijskih agencija, znači Federalna uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i policijom Brčko distrikta.

Ilustracija / Amber Alert
Foto: Screenshot: Ilustracija / Amber Alert

Zajedno smo posjetili sve aktere u SAD-u koji imaju veze sa Amber alert mehanizmom, upoznali se s tim šta bi to bilo potrebno da jedan takav mehanizam profunkcioniše u Bosni i Hercegovini, koja infrastruktura nam treba i koji preduslovi za funkcionisanje tog mehanizma i evo sada radimo na uspostavi tog mehanizma u našoj zemlji, u onim uslovima u kojima to može biti uspostavljeno u BiH.

Taj mehanizam se ne mora tako zvati, mi mu možemo dati ime kako želimo, ali ono što je ključno je da bude uspostavljen na postavkama američkog mehanizma zato što je on najuspješniji, zato što on kao takav najbolje fukcioniše i zato što je preko 98% slučajeva u SAD-u riješeno upravo posredstvom takvog mehanizma, tako da mi zagovaramo precizno i detaljno uspostavljanje takvog jednog modela", naglašava naša sagovornica.

Direktorica Centra za sigurni internet vjeruje da će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti Amber alert.

"Koliko sam upućena inicijativa je prihvaćena kao takva i 60 dana je ostavljeno da se nađu modaliteti na koji način da taj mehanizam bude uspostavljen u Bosni i Hercegovini. Mi sarađujemo sa vlastima na svim nivoima, pa tako i pokretačima inicijative na uspostavi mehanizma, podržavamo tu inicijativu, radimo na tome da mehanizam bude uspostavljen onako kako to odgovara našem trenutnom uređenju i našoj administrativnoj strukturi pri čemu bi entitetske policije trebale da budu odgovorne za pokretanje Amber alerta, odnosno lokalna policija kroz FUP, MUP RS i Policije Brčko distrikta zbog toga što bi Amber u Bosni i Hercegovini trebao da funkcioniše sukladno zakonskoj regulativi kroz sistem potraga.

Radimo na tome da u ovim uslovima ove administrativne strukture nađemo najbolji modalitet kako bi taj jedan mehanizam funkcionisao u našoj zemlji. Mislim da smo nadomak takvog jednog rješenja i zahvalni smo što je prepoznat značaj tog mehanizma i nadam se da ćemo nekim zajedničkim koracima raditi na tome da to vrlo brzo bude ispostavljeno", zaključila je Amela Efendić.

Srbijanska policija: Obustavljamo potragu za Dankom (2)

Srbijanska policija: Obustavljamo potragu za Dankom (2)

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je i Peđu Kojovića, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Zbog nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak, 26. marta je prvi put u Srbiji aktiviran hitni sistem za pronalaženje maloljetnih osoba, nazvan "Amber alert", odnosno "pronađi me", kojim se javnost hitno obavještava o nestanku djeteta.

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić nestala je 26. marta, u prigradskom naselju Banjsko polje kod grada Bora u Srbiji. 

Više o ovom slučaju možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije